Na co si dát pozor při osvětlení koupelny?

Autor: K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
3. 3. 2020
0 komentářů
Na co si dát pozor při osvětlení koupelny?
Komerční
Při výběru svítidel do koupelny je oproti běžnému osvětlení potřeba brát v potaz zvýšené riziko kontaktu elektřiny s vodou. Zvolit musíte také správnou intenzitu, barvu světla a rozmístění svítidel tak, abyste mohli relaxovat ve vaně a zároveň dobře viděli na líčení či holení.

Intenzita a rozmístění světel záleží na velikosti a členitosti koupelny. Základem je stropní osvětlení, které může tvořit buď přisazené stropní světlo, jedno či více podhledových svítidel (takzvaných downlightů), či chytře rozmístěných bodovek.

Pro odpočinek ve vaně či při sprchování se nejlépe hodí LED svítidla s teplou bílou barvou připomínající nažloutlé světlo klasických vláknových žárovek (okolo 3000 K). Zrcadlová svítidla jsou nejčastěji umisťována nad zrcadlo, pokud ale máte dostatek prostoru, je praktičtější nainstalovat je podél zrcadla na levé i pravé straně tak, abyste eliminovali nežádoucí stíny.

Pro osvětlení zrcadla je ideální neutrální bílé světlo (4000 K – 4500 K), které jen minimálně zabarvuje osvětlené předměty. To ocení především ženy při nanášení make-upu. Důležitý je také Index podání barev (CRI) světelného zdroje, který vyjadřuje reálnost barev v osvětleném prostředí. Hodnota Ra by měla být větší než 90.

Na co si dát pozor při osvětlení koupelny?

Bezpečnost na prvním místě

Bezpečnostní pravidla pro koupelnové osvětlení určuje norma ČSN 33 2000-7-701, která koupelnu rozděluje do několika zón.

Zóna 0 označuje vnitřní prostor vany či sprchové vaničky, kde by mělo mít svítidlo stupeň krytí minimálně IP x7 (= proti dočasnému ponoření).

Zóna 1 je především oblast nad vanou či okolo sprchové hlavice. Svítidla zde musí mít minimální ochranu IP x4 (= proti stříkající vodě), nicméně zvažte, jestli nebudou vystavována tryskající vodě (= potřebná ochrana IP x5 a vyšší). V zóně 0 i 1 je navíc možné používat pouze světla s nízkým ochranným napětím do 12 V.

Zóna 2 navazuje na zónu 1 ve vzdálenosti 60 – 75 cm a i zde mohou být umístěna pouze svítidla s minimálním IP x4. Zdroj bezpečného napětí musí být umístěn mimo zóny 0, 1 a 2.

Na osvícení koupelny mimo tyto oblasti se norma nevztahuje, nicméně doporučujeme i zde sáhnout po světlech k tomu určených, která jsou vyrobena z kvalitního materiálu odolnému vůči zvýšené vlhkosti.

Na co si dát pozor při osvětlení koupelny?
  • Pokud potřebujete ještě více světla, výborně vám poslouží stále oblíbenější LED pásky. Ty se hodí jak k podsvícení zrcadla, tak i k osvětlení nábytku či stěn, a to v různých barevných variacích.
  • Dávejte pozor, aby vás svítidla neoslepovala. To se týká nejen zrcadlových světel, ale i centrálního osvětlení. Určitě si nepřejete, aby vám při ležení ve vaně světlo nepříjemně zářilo do očí.
  • Chcete měnit osvětlení koupelny podle vaší nálady, denní doby či činnosti, které se zrovna věnujete? Pořiďte si chytré osvětlení, u kterého můžete snadno měnit intenzitu a barvu světla. 
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací