Poslední dodělávky uvnitř

Autor: Polabani (8 příspěvků)
8. 11. 2019
0 komentářů
Poslední dodělávky uvnitř
Příspěvek stavebníka
Koncem června a začátkem července probíhala instalace SDK stropů. Po návratu z dovolené v půlce srpna jsem se pustil do malování a následně elektrikář do vypínačů, zásuvek, osvětlení, atd. Obkladač začal pracovat na koupelně a záchodech.

SDK stropy

Rastry pro SDK stropy byly v celém domě během pár dní. Musely být trochu hustší (myslím po 80 cm) kvůli použití protipožárních 15mm SDK desek. Elektrikář na rastry pak dotahal kabely osvětlení, datové a anténní kabely. Já si mezitím nad rastry dodělal potrubí vzduchotechniky (z šedých HT trubek 110), které jsem pak na rastry ukotvil. Pak přišla na řadu folie s páskami a samotné SDK desky. Pak už jen tmelení a broušení – šlo to chlapům od ruky. Dělali to celkem tak 14 dní práce (127 m2), bez jakýchkoli reklamací. Nakonec na rastry přišlo 2 x 20 cm minerální vaty Ursa Pureone 39.

Malování

Na malování jsem si půjčil v místním lakýrnictví tlakovou stříkací mašinku na vymalování a nakoupil 300 kg barvy a penetraci. Na zakrývání je bezvadná modrá samolepící fólie na okna. Penetraci jsem také stříkal a na SDK stropy bylo potřeba 2x. Na sádrové omítky mi to ale přišlo zbytečné – vůbec nesály a jen to teklo v čůrkách dolů, když jsem to stříkl víc než velmi málo. Na zdi bych penetraci příště už nedával. Následující den jsem nastříkal první vrstvu barvy a další den druhou. Výsledek vypadá velmi dobře. V dětských pokojích jsem následně nechal namíchat barvy a vždy 2 protější zdi dodělal válečkem na barevno. Výrazné barvičky byly dost drahé (cca 1000 Kč za 5kg kyblík), ale vypadají dobře.

Elektrika

Pak se do práce pustil elektrikář a vybavil rozvaděč, nainstaloval vypínače, zásuvky a svítidla. Použili jsme řadu Legrand Valena Life – skoro vše v bílé. Na chodbu jsme z této série dali nad podlahu malé LED svítidla s PIR čidlem, aby bylo trochu vidět i v noci při cestě na záchod. Vypadá to dobře, jen z počátku mě vyděsilo pípání čidel při každém průchodu, ale pak jsem objevil, jak to vypnout. Na záchody a do koupelny přišly radiální odtahové ventilátory – ať to pěkně fičí. Současně také dorazili topenáři s tepelným čerpadlem (NIBE 1245-6 PC), napustili vrt i podlahové topení a celé to zprovoznili. Hned jsem pustil vytápění, aby nebyl problém s vlhkostí při pokládce plovoucích podlah. Topí to hezky. Rychle jsem také vyběhal změnu sazby na ČEZu (D57), abych neprotopil kalhoty. Betonovou podlahu v garáži jsem mezitím natřel dvěma vrstvami epoxidového nátěru Epolit W, tak snad vydrží navěky.

Reklama

Podlahy, dlažba, obklady

Na začátku října nastoupil obkladač (dříve nemohl) a pustil se do pokládání připravených obkladů  (Marazzi Shine blue) a dlažby (Treverkhome larice). Dostal nařízeno používat epoxidovou spárovačku (Durapox Premium) a místo silikonu tmel MS polymer Soudalseal 240FC – nadšený z toho vůbec nebyl. Kupodivu ho totiž vůbec nezajímalo, že to mnohem déle vydrží bílé a neplesniví, ale jen to, že na to není zvyklý a je s tím trochu práce navíc. Tmel, který špiní ruce, ho vytočil tak, že jsem si rohy musel vyspárovat sám. On si přece kvůli kvalitě provedení ruce špinit nebude – profesionalita nade vše. Výsledek ale vypadá velmi dobře a ruce měl docela šikovné. Následně během 2 dnů podlaháři přebrousili anhydritové podlahy a položili plovoucí podlahy (Egger EPL 131 v nejodolnější variantě 33 – stále to bylo výrazně levnější, než moderní vinyly).

Dveře a kuchyň

Další den proběhla instalace 11ti laminátových dveří Sapeli  (čtyři v předražené protihlukové variantě a jedny v superpředražené skládací variantě na zeď). Protihlukové dveře s protihlukovým sklem neumí u Sapeli v jiné, než čiré variantě, tak si to pak musím sám polepit mléčnou fólií. Současně nainstalovali kuchyňáři kuchyň. Zvolené kuchyňské studio se ovšem moc nedrželo přísloví 2x měř a jednou řež, takže tam bylo trochu dohadování, ale výsledek dobrý. Dále už bude jen nakoupení stavebnic Ikea a instalace nábytku a nastěhování v listopadu. Venkovní úpravy necháme až na příští rok.

Náklady

Název položkyCena
24kg epoxidový nátěr do garáže
6 200 Kč
11ks dveří Sapeli CPL
126 000 Kč
plovoucí podlahy tř.33 90m2 vč. práce
78 000 Kč
obklady, dlažby a další materiál + práce
65 000 Kč
tepelné čerpadlo s instalací a zprovozněním
290 000 Kč
elektroinstalace
90 000 Kč
barvy a malování
12 000 Kč
127m2 SDK stropů a izolace
140 000 Kč
Celkem807 200 Kč
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Polabani
Polabani (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama