Plochá střecha - její výhody a jaké materiály zvolit

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Kategorie: střešní krytina
26. 8. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Mít dům pod střechou je hnací silou pro každého stavebníka. Vybrat mezi šikmou a plochou střechou však nemusí být vždy snadné, zejména když můžete svou volbou zmenšit náklady na stavbu. Kdy se hodí plochá střecha a na co si dát při její realizaci pozor?

Norma uvádí, že šikmé střechy jsou střechy nad 5 °, střechy pod touto hodnotou se nazývají plochými.

Plochá střecha - její výhody a jaké materiály zvolit

Pravidelná údržba je důležitá

Na ploché střeše je dobré pravidelně provádět kontrolu a čistit ji, včetně okapů a odtoků. Také je nutné kontrolovat detaily, hlavně prostupy. Ty je možné zatmelit nebo dotěsnit pomocí trvale pružných tmelů, které mají ale také omezenou životnost.

Reklama
Plochá střecha - její výhody a jaké materiály zvolit

„Základem je nosná konstrukce, na které leží další vrstvy. První vrstva slouží jako taková pojistná hydroizolace, případně jako parotěsná vrstva a bývá většinou z asfaltového pásu. Další vrstva je tepelněizolační vrstva, například z polystyrenu. Finální vrstva představuje hlavní hydroizolační vrstvu. Používají se hydroizolační fólie nebo asfaltové pásy. Nejčastěji se setkáme s fólií z měkčeného PVC. Existují ale i další fóliové materiály jako třeba polyolefiny nebo kaučuky EPDM, PPO. Druhým typem jsou asfaltové pásy. Nyní je oblíbená SBS modifikace, což jsou pásy doplněné kaučukem,“ popisuje skladbu ploché střechy Radim.

Realizace svépomocí

V závěru setkání mě zajímalo, zda přeci jen existují materiály, se kterými by bez složitého vybavení zvládl pracovat i svépomocný stavebník? „Pravda je, že i v rámci povlakových izolací jsou materiály, které jsou více určeny pro svépomocnou výstavbu. Tyto systémy se dodávají v menších baleních a pro montáž není nutný žádný speciální svařovací přístroj,“ vysvětluje Radim. Čtěte také Izolace betonové střechy pomocí asfaltových pásů GLASTEK 40 SPECIAL MINERAL.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací