Renovace WC v panelovém bytě

Autor: Lucie a Mirek (30 příspěvků)
13. 8. 2019
0 komentářů
Renovace WC v panelovém bytě
Příspěvek stavebníka
Dnes vám napíšu něco o jedné z rekonstrukcí svépomocí, kterých jsem se účastnila. Konkrétně o renovaci WC v jednom běžném panelovém bytě s nevyzděným jádrem.

Renovace proběhla svépomocí v celkové částce 5.290 Kč. Vzhledem k průměrným nákladům na rekonstrukci jádra zahrnující kompletní vyzdění je to pakatel, na druhou stranu se jedná "jen" o renovaci, která by šla zvládnout určitě i za míň. Finance ale nebyly jediným kritériem. Šlo nám o použití kvalitních materiálů, které vydrží běžný provoz a celkově příjemný design. Byt má staré umakartové jádro, které nebylo možné z finančních a logistických důvodů vyzdívat (změna musela proběhnout za běžného provozu 4členné rodiny s malými dětmi). Byt si za předchozích majitelů už jednou rekonstrukcí prošel, díky čemuž teď nebylo nutné měnit dispozice jádra. Tehdy došlo k zatarasení jednoho ze dvou vstupů na WC, dále ke změně umístění vany v koupelně a k obložení umakartu kachličkami. Zatímco koupelna na druhé straně stěny se vizuálně celkem povedla, záchod si to pěkně odskákal. A právě WC místnost v nelichotivém stavu byla důvodem renovace. Pokud bydlíte v paneláku, velikost a dispozici této místnosti pravděpodobně dobře znáte. Je to malá komůrka o rozměrech 80 x 116 cm s WC mísou přimontovanou k podlaze (neinvestovali jste-li v rámci rekonstrukce do závěsné varianty) a stupačkami s měřáky spotřeby vody v šachtě za záchodem. To celé ze všech stran postavené ze starého umakartu s polystyrenovou výplní. Typické WC v paneláku jednou umakartovou stěnou sousedí s koupelnou (též obehnanou umakartem) a ta zase s kuchyní (resp. přímo s kuchyňskou linkou). Co to znamená? Že když se rozhodnete pro změnu ať koupelny nebo záchodu, musíte buď celé jádro shodit (a vyzdít), nebo si dávat majzla, abyste umakart neponičili a neohrozili statiku celého jádra.

WC před renovací

V pravdě žalostný stav je částečně vidět na fotografiích níže, skutečnost byla ještě o krapet horší. Otvor ke stupačkám zakrývala umakartová deska polepená slaměnou rohoží, deska byla těžká, nedržela v pantech a byla v otvoru pouze nasazená - když ji chtěl člověk vyndat, celá na něj padla. Ve stěně naproti vstupu pak zůstaly patrné obrysy původních dveří do koupelny. Tahle stěna byla prohnutá a celá pokřivená. O kvalitě samolepicí tapety a jejího nalepení raději pomlčím, stejně jako o zalištování. Na podlaze byl koberec obstřižený kolem nohy WC mísy, pod kterým zůstalo původní lino. Dobrou zprávou bylo, že umakart byl všude suchý, neoplesnivělý, v celkem dobré kondici - přesně tak, jak předchozí majitelé bytu tvrdili.

Postup prací

1. Nejprve bylo třeba vyházet vše, co nebylo s místností pevně spojeno. 2. Následovalo sundání samolepicí tapety, což šlo celkem dobře. 3. Vypouklou stěnu s bývalým vstupem do koupelny bylo třeba zarovnat. K tomu jsme použili 8 mm silnou překližku z Hornbachu, kterou jsme si od tamních zaměstnanců nechali uříznout na míru tak, aby po ukotvení tvořila jakousi předstěnu pokroucené umakartové stěny. Jenže tady jsme se trochu přepočítali - jednak se překližka nevešla do auta a bylo třeba si pro převoz půjčit dodávku z Hornbachu (za 250 Kč na 2 hodiny, což je za hubičku). Větší problém ovšem nastal posléze - na míru uříznutou předstěnu nebylo možné vzhledem k omezené výšce dveřního prostoru a minimu místa uvnitř vytočit kolem záchodové mísy. Nezbylo nic naplat, překližku bylo nutné rozříznout a na místo určení vlepit po částech. S potřebnou výbavou, zahrnující pár schopných rukou a ruční okružní pilu, se dobrá věc zdařila celkem snadno. Překližka rozříznutá vedví pak dosedla na místo určení perfektně.

Reklama
Tip: Než si necháte vyhotovit přesně padnoucí výrobek na míru, přesvědčte se, že máte dostatek manipulačního prostoru, abyste jej přenesli až na místo.

4. Překližku jsme lepili Mamutem, díky kterému perfektně drží a nikde se neprohýbá. Na tyhle tekuté hřebíky s pevností 22 kg/cm2 po vytvrdnutí nedáme dopustit. Aby nová předstěna neuhnula, zůstala po 24 hodin fixovaná ke stěně - z jedné strany jsme si pomohli roztahovací tyčí (zakoupenou pro budoucí závěs) a z druhé strany vytahovací násadou z našeho vysvače. Holt nápadům se meze nekladou. 5. Po odstranění fixačních tyčí bylo dalším krokem nalepení tapety. Začali jsme stěnou, která se zprvu zdála jako ta nejvíc problematická - za záchodou mísou. Vzhledem k tomu, že se nám ale podařila celá tahle půlstěna vytáhnout a položi na kuchyňský stůl, lepení proběhlo bez komplikací. Navíc jsme mohli celý prostor pořádně vyčistit. A že bylo od čeho! K polepení pak přišla na řadu i předstěna z překližky.  6. Po nalepení všech tapet (2 stěny v dekoru kamene a 2 stěny v béžovém dekoru), následovalo položení PVC na podlahu. K této činnosti bylo nutné odstavit záchodovou mísu a pečlivě vyčistit betonovou podlahu (ideálně srovnanou stěrkou, kterou jsme kvůli běžnému provozu domácnosti nepoužili).

Tip: K řezání PVC se vyzbrojte nožem s výměnným vysouvacích břitem v podobě háčku. Teoretické znalosti o správné pokládce můžete načerpat v pěkně zpracovaném videu od Hornbachu.
Reklama

7. Po umístění WC mísy zpět na své místo a ukotvení do podlahy zbývalo vše zalištovat a do otvoru ke stupačkám umístit závěs na teleskopické rozpěrné tyči, kterou jsme pro tyto účely pořídíli. Závěs jsme si nechali ušít z blackout látky béžové barvy, zhruba odpovídající béžové tapetě. Proč jsme řešili krytí stupaček závěsem a ne jiným způsobem? Důvody jsou hned čtyři: nejsnadnější řešení, nejméně finančně nákladné, vysoce praktické (přístup ke stupačkách zůstal zachován v původní šířce nutné pro případ větších oprav a renovací stupaček) a elegantní. 8. Závěrečnou tečkou bylo umístění umělé pivoňky, která prostor pocitově zjemnila, a nové WC štětky v elegantní a nenápadné černé barvě. 

Tapety, podlaha, údržba

Zvolili jsme dvojici vliesových tapet z Hornbachu - šedohnědou s dekorem kamenů a strukturovanou béžovou. Maximální spokojenost. Obě jsou strukturované a plně omyvatelné. Podrobili jsme je i malému testu. Odstřižený pruh jsme na 24 hodin namočili do vody. Po vyjmutí zůstal beze změny. Z údržby WC místnosti tak nemusíme mít obavu. Na podlahu jsme zvolili PVC s dekorem tmavého budu a tloušťkou nášlapu 0,3 mm, o celkové tloušťce 3 mm. Působí efektně a má skutečně zajímavou kresbu dřeva hrající několika barevnými odstíny. Tahle tmavá podlaha skvěle doplnila obě tapety. Barevně k nim přesně sedla - zatímco kamenný dekor doplňovala, s béžovým příjemně kontrastovala.

Tip: Nebojte se kombinace dvou tapetových dekorů v jedné místnosti. Dvojice správně vybraných dekorů dovedou místnost opticky zvětšit a ozvláštnit. 
Reklama

Náklady

Veškeré práce (kromě ušití závěsů) proběhly svépomocí, cena je proto pouze za materiál:

  • tapeta vliesová s dekorem kamenů, 1 role: 399 Kč
  • tapeta vliesová béžová, 1 role: 289 Kč
  • PVC tmavý buk, 1x4 m: 1.356 Kč
  • překližka: 721 Kč
  • půjčení dodávky pro převoz překližky: 250 Kč
  • umělá květina: 125 Kč
  • WC štětka: 179 Kč
  • blackout závěs + ušití: 440 Kč
  • lišty a vnitřní rohy, lepidla a ostatní pomůcky: 1.531 Kč

Celkem: 5.290 Kč Jestli vás zajímá více našich článků, podívejte se na náš web bydlimeulesa.cz. Lucie

Galerie

Renovace WC v panelovém bytěRenovace WC v panelovém bytěRenovace WC v panelovém bytěRenovace WC v panelovém bytě
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Lucie a Mirek (30 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama