Předsazená montáž oken do pasivu

Autor: Gabi (3 příspěvky)
27. 8. 2019
0 komentářů
Předsazená montáž oken do pasivu
Příspěvek stavebníka
Jdeme konečně na montáž oken do našeho pasivního domu!

MONTÁŽ OKEN A DVEŘÍ V ZIMĚ

Protože u nás asi nic nejde nějak normálně, tak i u montáže oken a dveří došlo k posunu. V prosinci bylo všelijaké počasí, pak Vánoce, svátky... Až z toho byl začátek ledna. Trochu jsem se báli, aby to klaplo a moc nemrzlo, případně se venku nehonili ledoví a sněhoví čerti. Ale štěstí nám přálo a počasí bylo celkem schůdné. No, abych pravdu řekla, montážní partu obdivuji ještě teď! Ale jak sami říkali, tak jsou na to zvyklí. Bylo to celkem vtipné, protože ten první den to u nás na vesnici vypadalo jako na reklamu Oknostylu, protože v jeden den dojeli měnit okna i rodičům a zároveň montovat i nám do novostavby. Ze přední strany jsme měli postavené lešení, ale nakonec se ani nevyužilo a vše se montovalo zevnitř. Co se týče doby montáže, která vás určitě zajímá, tak vybourání a výměna 4 oken u rodičů zabrala 1 den i se zapravením a úklidem. Byl to vážně fofr a mamka byla nadšená. U nás to bylo krapet na delší dobu - celkem na 3 dny.

PŘEDSAZENÁ MONTÁŽ DO PASIVNÍHO DOMU

Vzhledem k tomu, že stavíme z VPC, které mají šířku 17,5 cm, a na ně půjde polystyren 28 cm, tak by byla okna utopená (a do místností by šlo méně světla) u klasické montáže a co hůř, byl by tam problém s tepelným mostem. Laicky řečeno, v případě zabudování okna klasicky ve zdivu zůstává ostění odkryté a ani s největší snahou se nepodaří důkladně zateplit. Výsledkem je pak rosení oken a hlavně již zmiňovaný tepelný most. Když se ale okno osadí až do polystyrenu, tak se na něj napojí a nevzniká žádný prostor k úniku tepla. A protože se logicky nejdříve montují okna, a až pak někdy se zatepluje, tak je potřeba okna předsadit, takže to chvíli vypadá tak, že budeme mít okna venku. Jenže jak se začne zateplovat a přijde na zdivo 28cm polystyren, okna už vyčnívat nebudou a vše bude vypadat naprosto běžně. Konkrétně u naší předsazené montáže byly použity prvky od firmy Ejot. Specializují se nejen na předsazenou montáž, ale jejich materiál upevňovacích bodů i pomocné konstrukce má stejné izolační vlastnosti jako tepelná izolace stěny. Vlastní hmotnost okna, případně vnesená hmotnost působící na rám, je přenesena na stěnu pomocí parapetních upevňovacích bodů. Okna a dveře k úrovni čisté podlahy jsou umístěny na prahových upevňovacích bodech a na podkladních izolačních prahových hranolech předsazených před základovou desku. Stavitelné konzole umožňují upevnit dveře a okna k úrovni podlahy i při rozdílu mezi čistou podlahou a základovou deskou (tloušťkou tepelné izolace v podlaze) více jak 300 mm. (zdroj. https://www.predsazenamontazoken.cz/)  Při předsazené montáži se pak provede vnitřní utěsnění parotěsnou páskou (červená páska na fotce) a venkovní paropustná páska počká až při zateplování.

POUŽITÍ PURENITU U MONTÁŽE DVEŘÍ

Definice purenitu je jasná - je to produkt na polyuretanové bázi z tvrdé pěny (PIR), který je zdravotně nezávadný a pro mě překvapivě hodně lehký. Člověk by si řekl, jak na takovém kousku můžou stát celé dveře. K tomu všemu je odolný vůči vysokým teplotám, vlhkosti, bez tloušťkového bobtnání a praskání, s vysokou pevností v tlaku a výbornými tepelně izolačními vlastnostmi. A právě díky svým skvělým tepelně izolačním vlastnostem se používá při montáží oken a dveří u pasivních domů. Purenitové přířezy se připravují vždy na míru ke konkrétním zakázkám podle přesných rozměrů profilového systému a podle podmínek dané stavby. Nejběžněji se využívají pro podložení vchodových dveří, posuvných dveří, balkonových dveří, ale můžete je vidět i u klasických oken. Jinak u pasivů se používají purenitové kastlíky také k montáži venkovních žaluzií, což nemine ani nás.

Reklama

CENA PŘEDSAZENÉ MONTÁŽE

Asi je vám jasné, že když je potřeba tolik speciálních věcí, tak bude předsazená montáž oproti té klasické dražší. Tomu se člověk nevyhne a při stavbě pasivního domu s tím musí počítat. Řekněme, že u nás vyšel materiál a práce na předsazenou montáž okolo 70 000 Kč, což je celkem dost. I proto jsme si předem zjišťovali, jestli mají v Oknostylu s touto montáží dostatek zkušeností a uklidnilo nás, že na tyto montáže posílají "speciální party". A nutno dodat, že jsme s nimi byli vážně spokojení. Petr je chválil každý den. Navíc bylo vidět, že se v tom celkově hodně vyznají, takže jsme s nimi během samotné montáže probrali dost věcí okolo seřizování a celkové péče o okna. Jestli si chcete přečíst více a onaší stavbě pasivního domu, mrkněte na náš web ctyrizdi.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama