Upevňování SDK profilů s “hřebíkovačem” a bez něj

Autor: Pavel Tesárek (73 příspěvků)
25. 7. 2019
0 komentářů
Redakční článek
Tipnete si, kolik času ušetříte, když si na upevňování sádrokartonových profilů půjčíte profesionální hřebíkovač? Nejen, že šetří čas, ale také je s ním práce mnohem příjemnější.

Pro hřebíkovač jsem vyrazil do nově otevřené Půjčovny strojů a nářadí Stavebnin DEK v pražských Stodůlkách. S výběrem mi pomohl Martin Kolář, se kterým se osobně známe již několik let.  Původně jsem měl v plánu upevňování sádrokartonových profilů provádět vsazovacím nástrojem Hilti DX 5. Místo plánovaného stroje mi však Martin doporučil AKU variantu hřebíkovač Hilti BX 3. „Aku hřebíkovač je o malinko větší stroj, nicméně je levnější na provoz. Má dvě baterky, nabíjení a delší zásobník na víc hřebíků,“ vysvětlil mi Martin. Na jeho doporučení jsem si stroj zapůjčil a po krátkém školení vyrazil nářadí otestovat do terénu.

Příprava sdk profilu

Abychom náš srovnávací test zrychlili, rozhodl jsem se nestavět celou stěnu, ale ukotvit pro každou metodu pouze jeden obvodový profil do podlahy.  Pokud bychom ovšem chtěli stavět sádrokartonovou příčku, například o rozměru 4 x 2,5 m, tedy plochu o 20 m2, spotřebovali bychom na ni při dodržení všech zásad kotvení celkem 20 hmoždinek.

Příklepová vrtačka vs. profesionální vsazovací nástroj

Abych si práci zjednodušil, vytvořil jsem si 20 značek na obou profilech. Na každý vyzkouším jednu metodu upevnění, tedy klasickou metodu s příklepovou vrtačkou a natloukacími hmoždinkami a druhou variantu s profesionálním vsazovacím nástrojem.

Reklama
Upevňování SDK profilů s “hřebíkovačem” a bez něj

Práce s profi hřebíkovačem Hilti BX 3

S vsazovacím strojem ukotvím profil přitlačením stroje k profilu a stisknutím spouště. Nastřelení hřebíku je otázkou pár vteřin a lze zvládnout v pohodě jednou rukou. Ukotvit profil s profesionální nastřelovací pistolí mi trvalo 25 vteřin. O kolik jsem byl rychlejší, než s příklepovou vrtačkou a kolik času lze uspořit během větší rekonstrukce, sledujte ve videu. Pokud se Vám test líbil a chcete, abychom otestovali nebo porovnali i další výrobky nebo stroje, napište nám své tipy do komentářů. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek (73 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací