Okna, vstupní dveře a omítky

Autor: Jana a Ondřej (11 příspěvků)
5. 7. 2019
2 komentáře
Příspěvek stavebníka
Během instalace rozvodů, což nebyla ve výsledku žádná sranda svépomocí, jsme se také dočkali konečně oken.

 OKNA

Oknaře jsme začali vybírat už vloni kvůli pasivnímu standardu a různým požadavkům, které byly a jsou:

  • izolační trojsklo se správným součinitelem prostupu tepla pro pasivní standard
  • předazená montáž 
  • ošetření obvodových spár vnější paropropustnou a vnitřní parotěsnou folií a provedení spodního ukotvení a izolace purenitovými prvky, včetně utěsnění u předsazené montáže
  • 3metrové jednolité fixní okno bez prostředního rámu na jižní straně
  • oboustranný antracit
  • možnost venkovních žaluzií

Největší "kámen úrazu" pro výrobce bylo nejspíše to třímetrové čisté trojsklo, okno s předsazenou montáží. Jen málo výrobců umí vyrobit tak těžké a velké okno, aniž by uprostřed byl rám, takže jsme zůstali u rozhodování Vekra vs Okna EU. U Vekry byla výhoda pobočky přímo v Plzni - za Oknami EU jsme museli jezdit do Prahy Modletic. Přístup u firmy Vekra byl i velice milý a vstřícný, dokonce se sami od sebe přijeli podívat na náš rozestavěný dům a pod cihlou nám tam nechali ještě katalog s byznys kartičkou.  Díky trojsklu a předsazené montáži se nám cena vyšplhala do závratných výšek, takže jsme u dvou otevíracích oken ustoupili od bezprahového HS portálu k levnější variantě PSK portál. Tato okna ovšem musela být z hliníku kvůli dostatečné únostnosti - jsou nejtěžší ze všech oken (ano i těžší než to 3metrové okno, které má 220 kg). Cena u obou firem byla víceméně stejná. Okna EU údajně vycházejí lépe při blower-door testech. Přesto přeze všechno jsme se rozhodli pro Okna EU. Při osahání v showroomech nám byla okna i více uživatelsky příjemná. Zejména již zmíněný PSK portál se otevíral mnohem příjemněji a jedodušeji než u Vekry. Tam se křídlo muselo při otevření docela silou vytrhnout, za to u Oken EU je tato funkce v podobě pákového systému a otevře se jedním snadným pohybem.  V den montáže přijela partička 6 chlapíků a zvesela se začalo montovat. Byli jsme překvapeni tak početnou skupinou, jelikož vždycky na všechno přijeli tak dva lidi, když už jsme si nechávali něco dělat (např. rozvody vody). Mysleli jsme, že to 3metrové okno budou nasazovat s pomocí nějakého jeřábku, ale kde že. Chlapíci nastoupili, čtyři nasazovali zvenčí a dva chytali zevnitř domu (video níže). V ten den měli i hotovo. Během montáže se přišlo na to, že je jedno okno do jedné z koupelen o 10 cm menší než otvor. Pan obchoďák udělal chybu v zápisu a místo 1110 zadal do výroby stranu 1010. Měli jsme se rozhodnout, zda chceme okno nechat zdarma a díru si dozadělat a nebo čekat 14 dní na nové se správnými mírami. Tlačil nás čas na omítky a zároveň by se musela nechat přepočítat NZÚ (5000,-). Rozhodli jsme se pro nové, než řešit správné zaizolování díry kolem okna + byrokracii kolem NZÚ. Ještě se našel nějaký ten škrábanec, který jsme si nechali zamalovat, a byla nám poskytnuta menší sleva. Takže přístup firmy ke všem problémům byl super a nemůžeme si stěžovat.

Reklama

VCHODOVÉ DVEŘE

Vstupní dveře se vybraly dřevěné od firmy Slavona, jelikož cenově vyšly nejlépe. Ceny od jiných firem byly pro nás nepřijatelné :) V Oknech EU nabízeli pro pasiv z hliníku a cena přesahovala 100k a další nabídky byly víceméně podobné. Dveře jsou v předsazené montáži s bezpečnostní vložkou a izolačním trojsklem. 

ŽALUZIE

Žaluzie se vybraly od Svět oken. Opět vybíráno podle poměru cena/kvalita. Nebudou na všech oknech, jen na J a Z. Barva bude opět antracitová a poháněny budou motorem. Namontováno ještě není, jsou ve výrobě.

OMÍTKY

Pro omítky jsme se rozhodli stříkané vápenosádrové přes firmu, nejen kvůli ohromné úspoře času, ale člověk si už taky potřebuje trochu odpočinout a představa natahování omítek ručně po celém baráku je pro nás noční můrou. Pro strojní nanášení omítek jsme museli připravit elektrorozvaděč a vyměnit jistič charakteristiky B za charakteristiku C. Charakteristika B by nezvládala proudové nárazy kompresoru a vyhazovala by jističe. Proto jsem musel zažádat na ČEZu o rozplombování antoníčka - naštěstí to trvalo jen pět minut po telefonu a bylo vyřízeno. Parta nastoupila v pondělí ráno a přesto, že jsou z východu Evropy, nemůžeme si jejich výkon vynachválit. V pondělí proběhlo zalepování všech oken, vyměřování zdí a nerovností, lepení rohových profilů a příprava na úterní nástřik. V úterý nečekaně vypli proud a kluci si museli poradit s čištěním 20metrové hadice bez elektriky. Za první tři dny stříkání se spotřebovalo 5,6 t omítek a 4,5 mvody. Na celý dům padlo cca 11 t omítky na 490 m2 a pánové měli hotovo za pět dní. Kvalita práce byla naprosto bezchybná, vše je rovné a krásné. Konečně se díváme na finální omítky a ne na holé zdivo. 

Reklama

Náklady

Název položkyCena
omítky
102 000 Kč
žaluzie
80 000 Kč
vstupní dveře
73 074 Kč
okna
358 540 Kč
Celkem613 614 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana a Ondřej
Jana a Ondřej (11 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací