Jak na domovní elektroinstalaci

Autor: DomovniVypinace.cz (2 příspěvky)
Kategorie: elektroinstalace
26. 12. 2018
0 komentářů
Jak na domovní elektroinstalaci
Komerční
Při stavbě nebo kompletní rekonstrukci jistě budete muset dřív či později řešit také otázku domovní elektroinstalace. Rady na co si dát pozor a také tipy na trendy materiály rámečků vypínačů a zásuvek přináší společnost OBZOR Zlín.

Nepodceňte plánování

Nad budoucím umístěním domovní elektroinstalace uvažujte už ve fázi plánovaní obytných prostor, a to nejlépe v součinnosti s projektantem. Obvyklá fráze „času dost“ zde určitě neplatí. Pokud totiž budete dopředu znát všechny podrobnosti, vyhnete se nepříjemnostem s přebytkem nebo naopak nedostatkem vypínačů a zásuvek. Zároveň byste měli mít na paměti, že ne všechny vypínače mají stejně hluboké spínací přístroje. „Pro klasické přístroje domovních vypínačů a zásuvek se běžně užívají instalační krabice hluboké 30 nebo 42 milimetrů. U některých vypínačů jsou ale potřeba hlubší instalační krabice, klidně i 60 milimetrů. To stejné platí i u speciálních přístrojů, jakými jsou například žaluziový ovladač, sporákový vypínač či zásuvka s přepěťovou ochranou, které musí mít montážní hloubku minimálně 50 milimetrů. Rozhodně proto nenechávejte výběr domovní elektroinstalace až do hotového interiéru, abyste poté nemuseli zasahovat do již hotových stěn. Kvůli šíři sortimentu a častým změnám v elektroinstalaci doporučuji instalovat rovnou hlubší krabice,“ radí pan Marek Beneda, obchodně technický poradce společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovních vypínačů a zásuvek.

Umístění elektroinstalace

Osazení zdi vypínači a zásuvkami je poměrně individuální věc každého interiéru. Ale i zde platí určitá pravidla. Vypínače je praktické umístit hned vedle dveří ve výšce asi 120 centimetrů, (měřeno od podlahy ke středu vypínače). Zásuvky se běžně osazují ve výšce mezi 20 a 30 centimetry od podlahy. V případě potřeby umístění zásuvek nad pracovní plochou - například v kuchyni či u pracovního stolu, platí pro ně přibližně stejná výška jako pro vypínače. V blízkosti zdroje vody v koupelně či kuchyni platí pro umístění elektroinstalace specifická pravidla daná normou.

U vypínačů se neomezujte materiály

Výběr vypínačů a zásuvek se ale řídí nejen technickými parametry. Svou nemalou roli hraje také design. Řada DECENTE nabízí skutečně široký výběr z materiálů a jejich barevného provedení. Nejenže si z nich pro svůj interiér vybere každý, ale pokud vás navíc po čase dané rámečky omrzí, nebo změníte styl interiéru, můžete vyměnit pouze jejich pohledové kryty, bez složitých zásahů do elektroinstalace – strojek zůstává na svém místě. Novinkovým materiálem na rámečcích vypínačů a zásuvek řady DECENTE je beton. „Betonové rámečky jsou vyrobené ručně ze speciální směsi, která vyniká přítomností polyvinylalkoholových vláken. Beton dodává interiéru atypický a přitom elegantně industriální vzhled. Materiál je voděodolný i UV stabilní,“ říká Ing. Martina Obadalová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín. Dalším trendovým materiálem je sklo. Skleněné rámečky se vyrábí z čistého skla, na které se zespodu nanáší vrstva barevného laku s vysokou odolností vůči otěru i dalšímu poškození. Odstíny barveného skla jsou jemně pastelové i syté, a dokonce mohou mít i zrcadlový efekt. Obáváte-li se otisků prstů na skleněném rámečku, pak právě pro vás je v nabídce sklo v trendy matném provedení.

Jak na domovní elektroinstalaci

Dřevo je populárním materiálem na chatách, roubenkách i v městském bytě, nesmí proto chybět ani u vypínačů. U rámečků DECENTE se jedná o MDF desku s přírodní dýhou, jejíž povrch je upraven lakováním, nehrozí tak žádné kroucení a materiál zůstává pevný. Kouzlo stromových vláken nabízí odstíny dubu, ořechu a mahagonu.

Jak na domovní elektroinstalaci

Další materiálovou možností je kov. „Lesklý hliníkový nebo nerezový rámeček ocení zejména milovníci minimalismu,“ podotýká Ing. Martina Obadalová.

Vypínače a zásuvky řady DECENTE se navíc dají sloučit do jednoho rámečku - tzv. vícenásobných rámečků, které v sobě spojují především praktičnost a elegantní vzhled. U řady DECENTE lze vypínače a zásuvky řadit vodorovně i svisle a to až do čtyřnásobného rámečku v závislosti na zvoleném materiálu. Na výběr je sklo, dřevo, kov i beton.

 

Jak na domovní elektroinstalaci

Nezapomínejte na bezpečnost

V rámci bezpečnosti věnujte patřičnou pozornost vyhláškám, které jsou s domovní elektroinstalací spojené. Zároveň také zvažte vlastní znalosti v tomto oboru. Špatně provedená elektroinstalace vám může ublížit na zdraví a také ohrozit váš majetek v podobě zkratu špatně provedené elektroinstalace a následného požáru. „Osobně doporučuji si k řešení domovní elektroinstalace přizvat zkušeného odborníka, který navrhne pracovní postup a poradí s potřebným vybavením včetně doporučení na typ, počet a umístění vypínačů a zásuvek. V případě rekonstrukce také zkontroluje stav staré elektroinstalace a navrhne rozsah změn,“ říká pan Marek Beneda z OBZORU, a dodává: „Při rekonstrukci staršího objektu můžete využít stávajících rozvodů, na které lze nové vypínače a zásuvky připojit, nicméně se to neobejde bez odborné kontroly. Vždy se ale doporučuje předešlé rozvody nahradit novými.“

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
DomovniVypinace.cz (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama