Podlahy z lehkého betonu

Autor: Liapor (44 příspěvků)
12. 10. 2018
0 komentářů
Komerční
Lehký beton je skvělým materiálem pro realizaci betonové podlahy. S hmotností až o 2/3 nižší než má běžný beton nabízí stejnou pevnost a trvanlivost. Díky obsahu keramického kameniva má také skvělé tepelně izolační vlastnosti. Dobře se pojí s dalšími materiály a je rychleschnoucí… Navíc si ho přidáním vody namícháte na stavbě bez problémů sami.

Suchou směs pro snadnou výrobu lehkého betonu zakoupíte pod názvem Liapor Mix. Vyrábí ve dvou variantách: Liapor Mix (frakce 4-8 mm) určený pro podkladové vrstvy a Liapor Mix final (frakce 1-4 mm) určený pro finální vrstvy podlah. Dohromady tvoří skvělý systém pro realizaci betonových podlah.

Příprava lehkého betonu

Jeho příprava je jednoduchá. Stačí přidat vodu podle návodu a promíchat v míchačce, nebo ručně. S lehkým betonem se pracuje obdobně jako s běžným betonem. Uhlazuje se pomocí latě a hladítka. Jen je důležité jej zpracovávat bez zbytečných prodlev, protože se jedná o rychleschnoucí materiál. Dobře se ale pojí s vrstvami již vyschlého Liapor Mixu i s ostatními materiály. Proto není problém rozplánovat realizaci podlah do delšího časového období.

  • Před započetím prací je nutné povrch dobře očistit a lehce zvlhčit. Penetrace je nutná jen v případě poničených povrchů.
  • Suchou směs a potřebné množství vody (4-5 l na 1 balení) mícháme v míchačce, nebo ručně. Při použití rychlostní vrtačky, je nutné nastavit nízké otáčky, aby nedošlo ke znehodnocení směsi.
  • Hotový lehký beton lijeme na podklad a upravujeme stahovací latí a běžným zednickým hladítkem. Doporučená minimální výška nanášené vrstvy je 5 cm.
  • Lehké betonové podlahy se realizují bez dilatačních spár, protože nepraskají!
  • U podlah s většími nerovnostmi doporučujeme jako základní vrstvu použít Liapor Mix (4-8 mm) a jako finální vrstvu Liapor Mix final (1-4 mm). 
  • V případě menších nerovností postačí jen Liapor Mix final (1-4 mm).
  • Směs je rychleschnoucí. Proto je důležité ji bezodkladně zpracovat. 
  • Na hotovou vrstvu z Liapor Mix final můžete položit finální nášlapnou vrstvu. V případě tenčích podlahových krytin (lepený vinyl, lino apod.) můžete ještě dorovnat povrch tenkou vrstvou nivelační stěrky.

Další využití lehkého betonu

Lehký beton je vhodný nejen pro realizaci podlah, ale i pro rekonstrukce keramických a klenbových stropů, různé izolační vrstvy, lehké výplňové a vyrovnávací vrstvy, betonáž nastavitelných desek, ochranu inženýrských sítí apod. Liapor Mix a Liapor Mix final zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK po celé ČR.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Liapor (44 příspěvků)
Další články autora:
Kontakty na autora
https://www.liapor.cz/352 324 401
Č.p. 176, 357 35 Vintířov
Poslat poptávku
LIAS VINTÍŘOV, LEHKÝ STAVEBNÍ MATERIÁL K.S.

LIAS VINTÍŘOV, LEHKÝ STAVEBNÍ MATERIÁL K.S.

352 324 401

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama