Čekají vás kabelové rozvody? Poradíme, na co se připravit

Autor: K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Kategorie: elektroinstalace
7. 9. 2018
0 komentářů
Čekají vás kabelové rozvody? Poradíme, na co se připravit
Komerční
Prvním krokem při budování elektrických rozvodů je podrobné plánování budoucí podoby domu a pečlivá projektová dokumentace. Promyslete, co vše budete v jednotlivých prostorech používat, nejen množství jednotlivých prvků elektroinstalace, ale i další nároky, pokud třeba přemýšlíte o chytré domácnosti, bezpečnostních systémech i dalších nadstandardních vychytávkách. Také je dobré počítat s požadavky potenciálních energeticky náročných zařízení, které budete díky raketovému vývoji digitálních technologií nutně potřebovat v budoucnu. 

Umístění elektroinstalace v interiéru

Je nezbytné detailně zakreslit dispozice a umístění nábytku v jednotlivých místnostech. U elektrických zásuvek platí, že více je lépe.

Buďte tedy v množství velkorysí, a pokud váháte, zda jich bude třeba tolik, ještě přidejte další. Vyhnete se tak nechtěnému povalování prodlužovacích kabelů v domě.

Také rozvažte, do jaké výšky zásuvky umístit, aby bylo použití praktické a pohodlné. Ideálně instalujte nad pohovku, noční stolek, kuchyňskou linku či pracovní stůl. Ocení to nejen vaše záda. Projděte si stavbu a vyzkoušejte ideální osazení vypínačů, termostatů i ovládání žaluzií tak, aby bylo použití intuitivní a umístění co nejefektivnější.

Kromě silových kabelů počítejte s rozvody počítačové sítě, AV, TV, SAT, LAN. Budete mít chytrou instalaci, termostat, klimatizaci, bezpečnostní techniku, detektory kouře, či oxidu uhelnatého? Myslete na to již při instalaci rozvodů!

Doporučujeme umístit alespoň datovou a sdělovací kabeláž do doporučených zón ve stěnách v husích krcích, kupříkladu typu Monoflex. Silové kabely lze instalovat holé. Pokud z nějakého důvodu potřebujete kabel vést v podlaze, využijte mechanicky odolnější kabelovou chráničku.

Čekají vás kabelové rozvody? Poradíme, na co se připravit

Které kabely použít v interiéru?

Pro standardní světelné obvody je typický kabel CYKY-J 3x1,5. Kabel CYKY-O 4x1,5 je volbou při použití spínačů, stmívačů, časových relé které vyžadují přítomnost „nulového“ vodiče. Pro vytvoření schodišťového zapojení instalujte kabel CYKY-J 5x1,5. Zásuvkové obvody řešíme vždy kabelem o průřezu 2,5mm2, tedy kabel CYKY-J 3x2,5. Varné desky a sporáky vyžadují vždy samostatný přívod z domovní rozvodnice, neuděláme chybu s kabelem CYKY-J 5x2. Datové a sdělovací kabely jsou určeny pro domácí sítě, připojení k internetu nebo pro zabezpečovací a audio techniku.

Čekají vás kabelové rozvody? Poradíme, na co se připravit

Počítáte i s venkovními rozvody?

Nezanedbejte ani exteriér domu. Myslíte i na dostatek venkovních rozvodů? Uvědomte si, kolik zahradní techniky a nářadí budete potřebovat využít najednou.

Dostatek osvětlení kolem domu taktéž není radno podceňovat. Pokud plánujete bazén, vířivku, nebo třeba zavlažování zahrady, zahrňte nároky do plánování. Máte zahradní domek, nebo garáž? Dopřejte si i tam veškerý komfort.

Dostatek zásuvek na zahradní techniku, osvětlení, pohybové čidlo ale i možnost nabíjet elektromobil se neztratí. Nezapomínejte ani na elektrickou bránu, čerpadlo do studny, videotelefon, či dostatek osvětlení a zásuvek v zahradním altánku. S elektroinstalací v garáži jistě počítáte, ale co venkovní osvětlení, kamerový systém, nebo pojezdová svítidla pro pohodlné parkování?

Typy kabelů v exteriéru volíme dle potřeb a umístíme do země ideálně v chráničce Kopoflex, nebo vedeme zdí ochráněné kupříkladu kvalitním husím krkem řady Monoflex. Pokud bude kabel vystaven slunci, použijte UV stabilní kabelovou chráničku.

Čekají vás kabelové rozvody? Poradíme, na co se připravit

Přívodní kabely od elektroměru do domu jsou závislé na vašem dodavateli elektřiny buď kabel CYKY-J 5x6, nebo CYKY-J 4x10. V současnosti se vyplatí myslet také na možnost přepínání sazby na nízký tarif a instalovat i kabel pro HDO CYKY-J 3x1,5. Kabel je vhodné pokládat spolu se silovým z elektroměrové skříně do kvalitní chráničky typu Kopoflex.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
K & V ELEKTRO (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama