Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Autor: Recyklace.cz (2 příspěvky)
30. 3. 2016
0 komentářů
Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta
Příspěvek stavebníka
Stav a podoba vaší zahrady podtrhuje celkový dojem z vašeho domova. Vytvořte si kolem sebe oázu klidu a odpočinku. Promyslete všechny potřebné kroky a věnujte zahradě podobnou péči jako stavbě domu. Vložená energie se vám vrátí v podobě krásného prostředí, ve kterém se vám bude relaxovat, jak nikde jinde na světě.

Plot ochrání vaše soukromí, děti i domácí mazlíčky

Plot by s vámi měl prožít celý život, proto ho plánujte a budujte pečlivě. Základem jsou kvalitní materiály a správně zvolený design podtrhující styl vašeho domu. Díky nenáročné údržbě a vysoké odolnosti se čím dál častěji používají kvalitní plastové plotovky. Bývají probarvené přímo ve hmotě, takže s nimi při montáži nebudete mít žádné starosti. Opracovaná místa budou mít stejnou barvu jako původní vrstva. Práci s plastovými plotovkami zvládnete s běžnými nástroji na dřevo a kov.

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

  

Reklama
Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Když vám pár plotovek zbyde, můžete dětem na zahradě vykouzlit třeba vlak na hraní nebo malý domeček. Plastové plotovky jsou vděčný materiál, který vám při zvelebování zahrady nabídne spoustu zábavy. 

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta
Reklama

Zpevněná parkovací místa pro návštěvy nebo hezká cesta do garáže

Zatravňovací dlažba najde na pozemku spoustu využití, můžete s ní zpevnit i cestu ke vstupním dveřím, podložit zahradní nábytek atd. Na trhu se objevují dva typy zatravňovacích dlaždic: Betonové zatravňovací dlaždice  Na trhu působí déle než její plastové konkurentky a jejich hlavní výhodou je nízká pořizovací cena.  Jinak jejich použití není příliš praktické. Betonové dlaždice jsou těžké, a proto si připlatíte za dopravu a při pokládání se pěkně zapotíte. Pod nánosem betonu se nedaří ani trávě. Beton totiž nasakuje vláhu, takže na trávník příliš vody nezbývá. V létě se tento materiál rád přehřívá. Když potom trávník kropíte, veškerou vláhu stejně vysají dlaždice a trávník přijde zkrátka. Plastová zatravňovací dlaždice Oproti tomu plastová zatravňovací dlažba má tloušťku okolo 40 – 60 mm a je 4x lehčí než její betonová konkurence. Pevností se jí ale směle vyrovná. Elegantnější tvary plastové zatravňovací dlažby oceníte jak při placení faktury za dopravu, tak při úpravě terénu (základ pro pokládku nemusíte kopat tak hluboko) i při samotném pokládání. S plastovými dlaždicemi se snadno manipuluje a při práci nemusíte vynakládat takovou fyzickou námahu. Snadno se řežou a upravují do náročnějších tvarů – např. kolem kanalizačních šachet, uzávěrů vody atd. Plast navíc skvěle odolává povětrnostním vlivům, takže v zimě nenamrzá, nepraská a nevšímá si ani okolní trávy. Plastové zatravňovací dlaždice nepohlcují vláhu, trávníku se v nich proto dobře daří.  

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Popusťte uzdu své fantazii a s cestičkami na zahradě si vyhrajte

Cestičky po zahradě můžete vyřešit elegantně a s vtipem. Kupte si zahradní nášlapné dílce a vykouzlete si na zahradě cestičky v libovolném tvaru. Ať už klikaté nebo rovné. Zpevněné cesty na pozemku vytvoříte během chvíle, bez potu a nadávek. Pokud sáhnete po nášlapných dílcích z plastu, nebudete se muset zabývat ani jejich údržbou. Mezi jejich hlavní výhody patří to, že nehnijí, nekorodují a nepohlcují vlhkost. 

Reklama
Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

            

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Vybíhejte na terasu bez starostí a bosky přímo z obýváku

Vyberte si vhodné terasové desky a užívejte si volný pohyb mezi domem a terasou. S ohledem na poměr cena/výkon zkuste plastové terasové desky. Oproti masivním dřevěným deskám jsou levnější a nepotřebují takovou údržbu. Spolehlivě odolávají vlhku i hnilobě, takže mají dlouhou životnost. Na obou stranách desek najdete odvodňovací rýhy, které se liší tvarem a hustotou. Je tedy jen na vás, jaký design pro svou terasu vyberete. Ačkoliv jsou desky vyráběné z recyklovaných plastů, mají přirozený vzhled exotických dřevin. Skvěle vám poslouží i na balkóně, okolo bazénu nebo v restaurační zahrádce.

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Věnujte svůj čas péči o záhony s bylinami a květinami, nikoliv otravnému plení mezi nimi

Vybudujte si na zahrádce nebo ve skleníku záhonový chodník. Montáž cestiček je snadná a ušetří vám spoustu času, protože už místa mezi záhony nebudete muset plet ani čistit. Tráva a plevel se skrze plastové desky jednoduše nedostanou. Jednotlivé díly mají po stranách fixační žebra a v čele zámky, takže dobře drží a díky vyvýšenému okraji vám poslouží zároveň jako zahradní obrubník. V případě, že se rozhodnete zahrádku přesunout, díly jednoduše rozeberete a znovu použijete jinde. Záhonové chodníky zvládají i velkou zátěž, takže po nich můžete bez obav jezdit s plným kolečkem a ostatní zahradní technikou. 

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Vyrábějte si kvalitní půdu ve vlastním kompostu 

Každý správný zahradník a hospodář má na zahradě kompost. Elegantně se totiž zbaví organického odpadu a ten se mu časem promění ve výživnou půdu. Ideálně by měl být kompost na zahradě nenápadný, odolný vůči dešti a větru, aby vám dlouho vydržel a neměl by si vynucovat příliš péče. Také se hodí, když se dá rozšiřovat a zmenšovat podle toho, kolik materiálu v něm zrovna potřebujete mít. Takový kompost najdete třeba tady.

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Když máte rádi jahody a na zahradě málo místa

Pokud nemáte na pozemku lány na jahodová pole, zvažte nákup pyramidy na jahody. Na 2x2 metrech můžete vysázet až 70 rostlin. V sezóně pyramidu rychle smontujete a až sklidíte poslední jahodu, tak ji zase v mžiku složíte a uklidíte třeba na půdu.                                             

Vykouzlete si zahradu přesně podle svého gusta

Zahrada je místo, kde se může vyřádit každý. Ať už milujete zahrádkaření nebo jen rádi odpočíváte u bazénu. Na zahradě si můžete vytvořit prostor, který vám spolehlivě dobije baterky.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Recyklace.cz (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací