Centrální vysavač

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
29. 7. 2014
14 komentářů
Centrální vysavač
Příspěvek stavebníka
Návrh rozvodů vznikl v mém oblíbeném programu Malování. Kdo by nevěděl, tak je to Start – Všechny programy - Příslušenství – Malování :-) Záměrně máme naprojektováno více zásuvek, protože se nehodlám tahat s 12 metrovou hadicí, která se kroutí jako had a u každého rohu se zasekne. Maximální délka hadice vychází na 6 metrů. Podle skutečnosti ji možná ještě zkrátím. Předražené hadice s elektrickým vypínačem dostaly rovnou červenou kartu.

Zásuvky na terasu ani jinam ven do exteriéru nemáme, protože stejně budeme potřebovat nějaký mobilní vysavač, tak proč si bordel z venku tahat v rozvodech do baráku.

Mocný gůgl vysypal několik eshopů s centrálním vysáváním. Zvítězil tento: http://eshop.vysavace.net/ Dobrá cena a rozumný dojezdový dosah, kdyby se něco pokazilo.

Montáž byla provedena ve dvou etapách. Nejprve svislé vedení, abychom mohli udělat omítky a potom vodorovné vedení v podlaze.

Reklama

Svislé vedení: Potrubí a tvarovky jsem rovnou lepil lepidlem k tomu určeným. Spoj je velmi pevný už po 10 vteřinách! Trubky bylo nejlepší řezat pomocí pily ocasky s plátkem na železo a okraj pěkně zbrousit brusným papírem.

Postup byl tento: a) Montážní deska pro zásuvku. Umístit ji správně nápisem TOP nahoru! Deska by měla být usazena zároveň s finální omítkou! Plastové boční držáky je možné po zaházení omítkou ulomit. b) Koleno 90 st. krátké. Dává se jedině a výhradně k montážní desce. Pozor není symetrické! Musíte vyzkoušet na sucho správnou pozici, aby koleno nevadilo vstupu plastové hadice do zásuvky. c) Uříznout trubku směrem dolů k podlaze. Záměrně máme vysavačové zásuvky umístěné výše než elektrické zásuvky, protože se k zásuvkám nechci celý život ohýbat. d) Nasadit koleno dlouhé. e) Pro spojení zásuvek jsem použil kabel CYKYLo 2x1.5 mm (modrý a hnědý). Vývod je v místě, kde jednou bude jednotka CV.  Zapojení kabelu je od jedné zásuvky ke druhé. Vždy je spojen stejnou barvu vodiče pomocí wago spojek a připojen i na zásuvku. V zádveří to bylo nejkomplikovanější, protože se sešli tři vodiče (první a druhá větev zásuvek, jeden vodič k centrálnímu vysavači a navíc vodiče do zásuvky). f) Potrubí včetně kabelů jsem zaházel jádrovou omítkou. Šlo to parádně. Malta se pěkně „nacpala“ i za trubku. Montáž svislého potrubí a elektrického zapojení zabrala 6 hodin.

Vodorovné vedení: Nejprve jsem celé vedení složil bez lepidla na sucho a teprve, když bylo jasné, že to pasuje, jsem přistoupil k lepení. Na překonání vodovodních trubek existují nastavovací kolena 45 st. Celý systém se lepil velmi pěkně. Potrubí je do jisté míry pružné, takže se dají sesadit zdánlivě nespojitelné části. Montáž ležatého potrubí trvala 6 hodin a to včetně bourání dvou otvorů. Potrubí vede ve druhé vrstvě polystyrénu a je obaleno směsí cementu a perlitu. Na fotkách uvidíte jednotlivé tvarovky i výsledné složené potrubí.

Reklama

Cenovou nabídku od firmy nemám žádnou, tak nemohu sdělit cenový rozdíl. Doufám, že až jednou namontujeme CV, tak to bude celé fungovat.

Náklady

Název položkyCena
Kabel
400 Kč
Rozvody dokoupení materiálu
1 000 Kč
Rozvody + zásuvky
4 600 Kč
Celkem6 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací