Finančně nenáročné schody v zahradě

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Zahradní stavby
26. 2. 2013
0 komentářů
Finančně nenáročné schody v zahradě
Příspěvek stavebníka
Zahradní schodiště by měla nenásilným způsobem zapadat do terénu a zároveň ladit se stylem zahrady a také s architekturou domu. Schodiště má za úkol pokud možno zajímavým způsobem zvládnout výškové rozdíly na pozemku. Slouží rovněž k rozčlenění zahrady a pozemku, a jestliže jsou dobře umístěné, vnesou do zahrady dynamiku.

Jak jsme psali v jiném našem článku, dřevěné pražce příliš zatěžují životní prostředí a jsou zdraví nebezpečné, takže by je nikdo neměl využívat ani jako schody do zahrady.  

Jisté stavebně technické výhody mají plné schody. Podle chuti a stylu se dají využít volné, plynulé schodišťové formy anebo formy přísné, strohé. První typ bude v prostředí působit měkce a lépe do něj zapadne, strohá forma schodiště bude působit spíše minimalisticky.

Finančně nenáročné schody v zahradě
Reklama

Pokud pomineme finanční náklady na pořízení schodiště v zahradě, je třeba volit materiál a jejich upevnění spíše vzhledem k využívání schodiště a  podle jeho zatížení případně podle povětrnostních  podmínek, které ve vaší oblasti převažují. U silně frekventovaných schodišť či schodů je nutné dbát především na bezpečnost a také na komfort chůze.

Finančně nenáročné schody v zahradě

Základní pravidlo projektování schodů zní: schod, po kterém se nám bude pohodlně chodit má asi 63 cm, to je dvojnásobek jeho výšky plus jeho šířka.

Reklama

Navíc je velmi důležité zvážit požadavky, jaké budou na zahradní schodiště kladeny. Jestliže budete na zahradě často provádět nejrůznější práce a jezdit po ní s kolečkem, vybudujte spíše nízké a úzké stupně, po těch se vám bude s kolečkem lépe jezdit.  Počítejte však s tím, že na takovéto schodiště bude zapotřebí podstatně více místa než na schodiště strmější.

Finančně nenáročné schody v zahradě

Při výběru materiálu je dobré myslet na to, že drsné nášlapné plochy vám zaručí vysokou stabilitu chůze a tím pádem i větší bezpečí.   Do přírodního prostředí skvěle zapadnou hladké a rovné schodnice ze dřeva. Kvalitní dřevo je odolné proti otěru a dokonce mu neuškodí ani kontakt s vodou.

Reklama

Další možností jsou kamenné schodišťové stupně. Ty jsou k prodeji buďto plné nebo zalomené. Vybírat můžete z pestré nabídky barev a povrchů od broušených až po osekávané. Pěkně vypadají například chalupářské schodnice s hrubě otesávanými čely nebo tryskané nášlapnice s drsnými styčnými plochami. Typicky drsný povrch má také schodiště ze schodových tvárnic.  

Dalším materiálem použitelným ke konstrukci schodiště jsou například dlaždice z páleného jílu Terca,ty lze použít zároveň i k vybudování případných bočních zídek vedle schodiště. Pokud použijete jasně červenou barvu, výsledek se bude velmi podobat cihlovému schodišti.

Obdobnou variantou jsou dlaždice a schodišťové prvky Cotera nebo schodnice Aura se strukturovaným povrchem a zakoupit je lze mimo jiné v barevné variantě jurská bílá nebo jurská žlutá.

Poněkud finančně náročnější variantou, zato však velmi snadnou pro údržbu jsou schody potažené  teflonem, které jsou velmi odolné vůči nečistotám. Jejich zašpinění například hlínou anebo i mastnotami lze snadno odstranit vodou.  

Finančně nenáročné schody v zahradě

Článek "Finančně nenáročné schody v zahradě" vznikl na základě přání čtenářky Heleny Grulichové, která v komentáři pod článkem o pražcích požádala o radu, jak by se pražce daly finančně nenáročným způsobem nahradit. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: inegardening.com, schnormeiergardens.org, escapephoto.com, tamron.myphotoexhibits.com, hgtv.sndimg.com, 2.bp.blogspot.com, hoerrschaudt.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama