Jak vyřešit zahradu ve svahu

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
13. 10. 2012
0 komentářů
Jak vyřešit zahradu ve svahu
Příspěvek stavebníka
Pokud máte pozemek určený k vytvoření zahrady ve svahu, přirozeně z toho vyplývá vytváření teras a náspů. Svažitý terén je vždy ideální pro vytvoření suťoviště anebo pro zřízení skalky. Míra sklonu svahu přitom nemusí hrát žádnou roli.

Pokud se pozemek určený k vybudování zahrady svažuje směrem od budovy dolů, pohled na vegetaci směrem od domu bude velmi omezený. Je tedy dobré v takových situacích vytvořit  pro pozorování zespoda dobře přístupnou plochu.

Jak vyřešit zahradu ve svahu

Naopak, zvedá-li se svah směrem nahoru od domu, leží obvykle celá zahrada v zorném poli pozorovatele. Proto je užitečné zaměřit se právě na tento směr při celkovém utváření zahrady a podle směru tohoto pohledu zahradu uspořádat.

Reklama
Jak vyřešit zahradu ve svahu

Svahy orientované na jih jsou vystavené silnému slunečnímu záření, hodí se sem tedy pouze takové rostliny, které snášejí sucho, především sukulenty, šedolisté rostliny anebo silně ochlupené trvalky. Pokud jsou však tyto svahy ozařovány sluncem jen několik hodin denně, můžeme je pak osázet trochu pestřeji.

Jak vyřešit zahradu ve svahu
Reklama

Při odpovídající poloze pozemku ve svahu se nám otvírají různé možnosti výhledu do okolí. Tuto výhodu je dobré zapracovat do plánu zahrady a při jejím samotném budování ji zvlášť zdůraznit.  

Jak vyřešit zahradu ve svahu

Dokonce můžete na svahu zkusit kombinaci vodní plochy se skalkou, jde to poměrně dobře realizovatelné. Jestliže je zahrada rozložitější, voda může pramenit v horní části a téci přes kamenné stupně a v dolní části pak stékat do rybníčku. Vlhkost vzduchu v okolí může zajistit dobře usazený kámen, na který bude dopadat voda a rozstříkávat se na všechny strany kolem. Kapradinám a prvosenkám bude toto prostředí skvěle vyhovovat.  

Reklama

Je třeba počítat s tím, že celou plochu svažitého pozemku nevyužijeme vždy beze zbytku. Pokud jsou zde například příliš svažité části, nelze je využít ani jako místa k sezení, ležení nebo k hraní.  

Jak vyřešit zahradu ve svahu

Vjezd na takovýto pozemek a také transport stavebních prvků musí být realizován přes náspy a schodiště. Pozdější přestavby a dokončovací práce by byly velmi finančně nákladné a navíc zbytečně namáhavé.

Jak vyřešit zahradu ve svahu

Stabilita a trvanlivost rostlinného pokryvu se u zahrady ve svahu musí starat od samého začátku o ochranu půdy proti erozi. Pokud by tomu tak nebylo, nezajistili bychom si tak možnost bezpečného zahradničení, zahradních úprav a navíc by vznikala holá místa bez možnosti udržet zde jakoukoli vegetaci.

Plánujeme-li vybudování obytné terasy blízko u domu, je možné často pouze takové řešení, že umístění terasy bude od domu oddělené. Velkou a rovnou terasu lze vytvořit zapuštěním do svahu, a to současně s výškově přiměřeným urovnáním okolního terénu.

Pokud je to možné, zahrada ve svahu by měla mít co nejméně zbytkových ploch. Cesty na zahradě ve svahu se vždy liší od těch na rovině, jelikož jsou užší.  Pokud by byly neodborně nebo nedbale vytvořeny, může se v průběhu jejich používání stát, že ujedou dolů. Jestliže to dovolí sklon svahu a velikost pozemku, mohou být náhradou za schody cesty, které povedou klikatě.

Jak vyřešit zahradu ve svahu

Samozřejmě žádné z výše uvedených pravidel neplatí bez výjimky. Někdy mají tato pravidla různý stupeň důležitosti a navíc se v průběhu budování zahrad y ve svahu mohou vynořit jiné problémy. Se vším je třeba počítat. Není však třeba nijak zoufat, neboť se řešení takovéhoto  úkolu může zhostit zahradní nebo krajinný architekt.

Zuzana Bohdalová Foto: artecwater.com, welltemperedgardener.ca, julieropergardendesign.com, piggington.com, hgtv.com, karenmcclure.co.uk, cruisescotland.com, agardeningrose.blogspot.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací