Lepení podlahových krytin – výběr lepidel

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
20. 8. 2012
0 komentářů
Lepení podlahových krytin – výběr lepidel
Příspěvek stavebníka
Než se rozhodneme, jaký materiál a pomůcky pro tuto činnost zvolit, je zapotřebí vyjasnit si odpovědi na základní tři otázky: 1. Pro jakou oblast jsou podlahová krytina a lepidlo vybírány?  2. Na jaký podklad bude pokládána a lepena?  3. Jaký druh materiálu se bude lepit?

Na interiérové plochy lze využít běžná lepidla, u kterých se nepočítá s tím, že budou vystavována působení slunce, deště a mrazu. Pro lepení v exteriéru jsou vhodná taková lepidla, která mohou být vystavena bez problémů mrazu do -30°C.

Měla by být taktéž odolná proti opakujícímu se zmrazení a opětovnému rozmrazení. Do prostor s vysokým mechanickým zatížením volíme lepidla taková, jež se řadí do kategorie vysoce odolných proti agresivním čisticím prostředkům případně i proti působení chemických látek. Místa s nárazovou i trvalou vlhkostí vyžadují materiály vhodné pro tyto typy prostor.

Mělo by se jednat o materiály takové, které ve spojení s těsnícími materiály zabezpečí dokonalou ochranu proti průniku vlhkosti.

Reklama
Lepení podlahových krytin – výběr lepidel

Podle podkladu zohledňujeme, zda mají prostory podlahové vytápění. Ty by pak měly odolat tepelnému zatížení až +80°C.  Podklady, které byly před lepením opatřeny vrstvou utěsnění proti vlhkosti, budou vyžadovat jiná lepidla než například podklady, kde je možné setkat se s dodatečnou deformací. Tam je totiž nutností použití lepidel flexibilních, které odolávají mírným změnám v podkladu. Díky tomu pak dokážou ochránit dlažbu nebo obklad proti poškození. Poslední variantou, kterou je nutné zvážit, je lepení obkladu na obklad.

Taková lepidla jsou vhodná zvláště při rekonstrukcích, kdy situace vyžaduje lepení nového obkladu na obklad starý.

Reklama
Lepení podlahových krytin – výběr lepidel

A posledním třetím kritériem je výběr lepidel podle druhu lepeného materiálu. U mramoru a přírodního kamene je nutné použít lepidla taková, která zabrání probarvení a vzniku tzv. výkvětů. To mohou dokázat pouze speciálně vyvinutá lepidla pro tento materiál vhodná. Další kategorií materiálů, které budou vyžadovat lepení, jsou velké formáty ploch. Speciální lepidla pro tyto plochy vyvinutá zajišťují bezproblémová lepení obkladů a dlažeb s délkou hrany do 1 m.

Také okenní římsy a schodiště stejně jako mají svá specifika, mají i kategorii lepidel pro ně vhodných. Pro tyto případy volíme lepidla rychle tvrdnoucí. Nakonec jsou tu dlažby a obklady nenasákavé anebo s nasákavostí velmi nízkou. Patří k nim skleněná mozaika, jemná kamenina atd. Tyto materiály tedy budou vyžadovat lepidla s vysokou pevností spoje.

Reklama
Lepení podlahových krytin – výběr lepidel

Zuzana Bohdalová Foto: titusrestoration.com, news.thomasnet.com, tile.zipperfrenc.net, floorscoveringsessex.co.uk, hallowell.org, hometolife.co.za

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama