Rekonstrukce nebo demolice a následně novostavba?

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
13. 8. 2012
0 komentářů
Rekonstrukce nebo demolice a následně novostavba?
Příspěvek stavebníka
Nemůžete se už dočkat, až budete bydlet ve svém? Těšíte se na vlastní bydlení, ale zároveň víte, že to ještě dlouho potrvá a bude to stát hodně sil, námahy a taky finančních prostředků.

Zvažujte, zdali zrekonstruovat starý dům po prarodičích nebo jej zbourat a postavit na jeho místě nový? Zkušenosti, a to nejen ty moje tvrdí: zbourat a postavit nový. Každá rekonstrukce, i kdyby byla jen částečná, bude vždycky mnohonásobně složitější než postavení domu z gruntu nového.

Rekonstrukce nebo demolice a následně novostavba?

U rekonstrukcí starých domů je totiž velká pravděpodobnost výskytu neodstranitelných chyb, a také na závěr můžete zjistit, že se vše celkově prodražilo. Při začátku rekonstrukce si totiž ani nedovedeme představit, jaké nejrůznější záludnosti a komplikace na nás všude doslova číhají: praskání starých zdí, věčné problémy s elektrikou, odlupující se omítka, stále vlhké základy atd. 

Reklama
Rekonstrukce nebo demolice a následně novostavba?

Novostavba bude rychlejší, kvalitnější, vše může vyjít přesně podle vašich představ a snadno při ní dodržíte všechny požadavky na modernost a kvalitu rekonstrukce. V konečném součtu nákladů jistě zjistíte i to, že jste ušetřili. Navíc předkové svou stavbou položili dobrý základ dispozicím domu, které s největší pravděpodobností budou vyhovovat i vám, takže lepší byste sami možná ani nevymysleli. A navíc cihly ze staré stavby můžete (sice po náležitém očištění a asi ne všechny) využít na stavbě nového domu.

Rekonstrukce nebo demolice a následně novostavba?
Reklama

 

Takže jdeme na to, tedy spíše na stavební úřad, abychom zjistili, zda nám vůbec bude demolice povolena, připravte si s sebou rovnou základní stavební plán. Na úřadě také zjistěte, zda vám povolí i stavbu domu nového.  

Stavební úřad po vás bude požadovat projekt na demolici, následnou žádost o povolení odstranění stavby, pak následuje demolice (sami nebo firma), ohlášení odstranění stavby stavebnímu úřadu. Ten následně vydá sdělení o odstranění stavby, s tím půjdete na katastr, ten to vymaže z katastrální mapy. Až poté je možné žádat o umístění stavby nové a stavební povolení

Reklama

Pokud jste získali demoliční souhlas, připravte se na to, že budete muset dokumentovat, kam jste vyváželi odpad z demolice, případně, zda jste ho jinak využili. Administrativě se meze nekladou, takže pro vás to bude bohužel zátěž, ale udělat se to musí. Žádost o demolici se rozděluje na ohlášku a demoliční povolení. Svou roli sehraje zastavěná plocha.

Rekonstrukce nebo demolice a následně novostavba?

Jestliže si vyberete vhodnou firmu, která demolici provádí, tato firma se rovnou postará i o likvidaci odpadu z demolice, samozřejmě za poplatek. Zpracuje popřípadě i kompletní dokumentaci tak, aby byla v souladu s platnou legislativou. 

Závěrem tedy přejeme pevné nervy při běhání po úřadech a hodně sil na fyzicky náročnou stavbu vlastního domu.

Zuzana Bohdalová Foto: archface.blogspot.com, republika.pl, naprawa-sciany.pl, domekjelonekrex.terazwww.pl, olsztyn.olx.pl   

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama