Zdění zdiva Porotherm 30 profi s pěnou Dryfix

Autor: Majkí (1 příspěvek)
18. 10. 2024
0 komentářů
Zdění zdiva Porotherm 30 profi s pěnou Dryfix
Příspěvek stavebníka

Jedna z nejkrásnějších prací na stavbě domu, prováděná v mém případě tradičně v jednom člověku, založení provedeno odborníkem z Porothermu.

Založení zdiva - Porotherm

Založení zdiva jsem ponechal na odborníkovi, doporučeném Porothermem, který dorazil ve smluveném čase a za dopoledne založil celou první řadu zdiva. Práci jsme s rozdělili následovně. Odborník zakládal zdivo, tchán míchal zakládací maltu zn. Weber ve stavební míchačce a já vozil maltu v kolečkách a podával cihly.

Před touto činností je dobré mít rozmístěné palety s cihlami na základovce tak, aby vám nepřekážely v měření uhlopříček avšak zároveň byly po ruce. Je nutné mít také hotovou hydroizolaci, ideálně pouze pod zdivem, ne celoplošně, protože si ji během stavby zničíte. K dispozici je potřeba mít také stavební míchačku, dostatek zakládací malty a projektovou dokumentaci, podle které se bude zdivo zakládat.

Zedník skutečně makal jako šroub. Po stavbě doslova běhal a za běhu snědl za dopoledne dva kousky bábovky a jednou si lokl minerálky. Jeho práce byla odvedena opravdu kvalitně a rychle.

Zdění zdiva Porotherm 30 profi s pěnou Dryfix

Zdění

Na založenou první řadu zdiva jsem začal zdít několik dní po založení. Samotné zdění bylo velmi prosté. Několik cihel jsem si vždy štětkou navlhčil. Začal jsem vždy v rohu takzvanou rohovou cihlou, kde jsem dal pozor na svislou rovinu. Rohovou cihlu naklopil a podfoukl pěnou.

To stejné na druhé straně a nejlépe ještě na dalších alespoň dvou rozích, jelikož když budete následně umisťovat mezi cihly provázek a pořádně ho napnete aniž by pěna patřičně vytvrdla, pohne vám to s přilepenou cihlou.

Následující proces je jednoduchý. Na kraje natáhnutého provázku jsem umístil hřebík, aby byl provázek zhruba 3-4 mm od cihel a já si ho cihlami neposunul a pak jsem vždy vypěnil dvě housenky lepící pěny, nechal krátkou chvíli zavadnout a pokládal cihly. Případnou drobnou korekci jsem učinil poklepem dlaní.

Do rohů přišly rohové cihly, dle potřeby jsem použil cihly půlené, případné dořezy jsem řezal pilou Aligator, kterou jsem koupil na Bazoši. Rozhodně se není třeba obávat zdění ve větru, jak někteří tvrdí. Zdil jsem ve větru několikrát a nikdy se mi nestalo, že by mi to housenky odfouklo, to by musel být už jó uragán.

Tuto etapu považuji za jednu z mých nejoblíbenějších, byť mi trvala poměrně dlouhou dobu a firma by ji zvládla nejspíše za 4 dny. Já si užíval ten pocit, když jsem večer odcházel domů a přibylo vždy neskutečné množství práce.

Po konci pracovního dne bylo potřeba vždy vyzděné cihly přikrýt igelitem z palet, případně jiným igelitem a zatížit, aby do cihel nenapršelo. Není nutno zdít po obvodu, můžete zdít klidně jednu stěnu a pak druhou, jen nezapomeňte na potřebnou převazbu. Případné menší mezírky jsem vyfoukával pěnou s tím, že kraje později vydloubnu a zapravím je maltou. Vše jsem průběžně hlídal dvoumetrovou vodováhou.

Lešení jsem k dispozici neměl, ale oproti tomu jsem měl k dispozici ruční paletový vozík, kterým jsem si po stavbě vozil palety s cihlami a ve výšce zdil z nich.

V místech, kde se k nosnému zdivu napojí zdivo příčkové jsem umístil kotvy. Někde originální kotvy od Porothermu (drahé) jinde levnější variantu v podobě přímých závěsů do SDK, které dle mnohých plní stejný účel.

Vše zatím drží jak má, nic nepraská. Do cihly jsem si vytvořil drážku, nejprve pracně pilníkem, později jsem ji začal dělat flexou a bylo to jednodušší a rychlejší. Drážku následně očistil navlhčenou štětkou podfoukl pěnou, vložil kotvu, na ní opět pěnu a na to další cihlu.

O tom, že lepící pěna drží opravdu kvalitně jsem se přesvědčil sám, když jsem se v jednom případě nechal zděním unést natolik, že jsem zapomněl na okno a byl jsem nucen 5 cihel na druhý den vybourat. Nešlo to jinak, než cihly rozbít kladivem.

Reklama
Zdění zdiva Porotherm 30 profi s pěnou DryfixZdění zdiva Porotherm 30 profi s pěnou Dryfix

Překlady

Tuto etapu bych sám pochopitelně nezvládl, proto jsem byl nucen opět požádat o pomoc dva z mých kolegů. Ve třech jsme zvládli umístění i těch nejdelších překladů, které činily skoro 3 metry.

Překlady jsme umísťovali do maltového lože vždy stranou s cihlou ven, s betonem dovnitř a v pořadí z venku: překlad, extrudovaný polystyren, překlad, překlad. To vše následně svázat vázacím drátem, aby to drželo po kupě.

Polystyren jsem umísťoval i mezi interiérové překlady, protože by mezi překlady jinak zůstala mezera. Překlady jsem se pokoušel umístit do váhy, ovšem tohle byl nadlidský úkon jelikož překlady KP 7 od Porothermu připomínaly tvarem všechny spíše luk nebo bumerang, což sice schovají další stavební procesy, ale dojem to nebudí zrovna profesionální.

Přímo k překladu jsem nenavazoval cihlami, ale ponechal spáru, kterou jsem také vyplnil maltou. Nevím proč, ale správně se to tak má dělat, neměl jsem tedy důvod jít jinou cestou. To stejné i v místech, kde jsem na překlad pokračoval s další řadou zdiva.

Na posledním snímku v galerii si můžete povšimnout šikmé poslední řady zdiva, Tento krok jsem udělal o dohodě s projektantem abychom se vyhli spádovým klínům. Věnec jsem tedy dělal ve spádu s tím, že i plochá střecha bude ve spádu a pod věncem bylo tedy nutno umístit takto seřezané cihly.

Zpětně bych se k tomuto kroku určitě neuchýlil, neboť mi to přidalo neskutečné množství práce a ve výsledku jsem neušetřit skoro nic, možná naopak. Řezat cihly takto podélně a udržet při tom rovinu nebylo vůbec jednoduché a uklidňovala mě skutečnost, že případné zuby se zalijí betonem z věnce.

Zdění zdiva Porotherm 30 profi s pěnou Dryfix
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací