Fasáda! Už to začíná vypadat jako dům.

Autor: Pavel Matuš (20 příspěvků)
Kategorie: Zateplení fasády
22. 10. 2024
0 komentářů
Fasáda! Už to začíná vypadat jako dům.
Příspěvek stavebníka

Lešení stojí a je čas se vrhnout na fasádu neboli vnější tepelněizolační omítky od Ytongu.

Ytong vnější omítka

Měl jsem možnost mít od kamaráda lešení a protože jsem měl z bazoše dopředu koupené pytle Ytong vnější tepelněizolační omítky, rozhodl jsem se vrhnout na fasádu.

Protože máme velký dům a já s tím nemám žádnou zkušenost, věděl jsem, že budu potřebovat pomocníky a tentokrát takové, kteří vědí co dělají a ne jen rodinné příslušníky, kteří jsou sice super a ochotní, ale jsou práce, které dělat prostě nemohou.

Pár měsíců zpět jsem tedy oslovil dva fasádníky, kteří dělali fasádu na prodejně spojovacího materiálu u nás ve městě a líbilo se mi, jak pracují. Plácli jsme si a začali jsme makat.

Fasáda! Už to začíná vypadat jako dům.

Jak na vnější omítku

Jelikož neměli s touto konkrétní omítkou zkušenosti a prakticky znají jen lepidlo, nakoukali si doma instruktážní videa na kanále Ytongu a šlo se na věc. Jak ve videu říkají, omítka se nesmí nanášet na polystyren, to znamenalo přípravu začít natáhnutím polystyrenu do lepidla a přípravu špalet.

Poté už to bylo jednoduché - zbrousit nerovnosti, zaházet případně nějaké zbylé kapsy v rozích lambdy, navlhčit zeď a šlo se natahovat. Omítka se natahuje zubem desítkou, poté se do ní vtlačí perlinka a pak dojde k zahlazení a zatáhnutí další vrstvou.

Podbití, které je z extrudovaného polystyrenu jsme tahali do lepidla a to ve dvou vrstvách. Všude je perlinka i rohové lišty.

Reklama
Fasáda! Už to začíná vypadat jako dům.

Garáž

Po konzultaci s Ytong mistrem, jsme se rozhodli garáž natáhnout pouze do lepidla. Máme v plánu po vzoru prvního domu ze seriálu svépomocí.cz na Youtube ji celou obložit cihelnými pásky a Ytong vnější omítka nemá takovou nosnost, jakou bychom potřebovali, respektive bylo by to hraniční.

A protože nám stejně došly pytle s Ytong omítkou, je garáž natažená v lepidle a tím to pro tento rok skončilo. Jinak jsem si vědom, že lepidlo na lambdu 450 v žádném případě nepatří, ale protože je to garáž a stejně tam budeme lepit ty pásky (a opět lepidlem) tak jsem nad tím (opět po konzultaci s Ytong mistrem) zavřel oči.

Fasáda! Už to začíná vypadat jako dům.
Reklama

Je konečně hotovo

Termínově to krásně vyšlo, že v den, kdy jsme byly konečně hotový jsem musel vrátit lešení a dům je zvenku téměř hotový. Celá římsa je v kamínku, celý dům je v kamínku, garáž připravena na lepení obkladových pásků a ještě jsme namontovali všude svody.

Píšu téměř hotový, protože kromě cihelných pásků se musí udělat ještě hromosvod a nějaké ty světla a zásuvky.

Náklady byly o něco vyšší než jsem očekával na začátku, ale tím, že jsme to dělali pouze po nedělích se to rozložilo do dvou měsíců a bylo to pro mě schůdné.

Krok za krokem jsem vše fotil a dokumentoval, můžete mrknout do galerie.

Náklady

Název položkyCena
Venkovní omítka Ytong
6 200 Kč
Lepidlo, apu lišty
6 351.42 Kč
Extrudovaný polystyren na ostění
329 Kč
Chemická kotva na montáž svodů
249 Kč
Omítkovina (bílý kamínek)
25 461 Kč
Mzda fasádnící
96 800 Kč
Perlinka
5 349 Kč
Parapetní lišty, rohové lišty
2 934 Kč
Oranžová fasádní páska
163 Kč
Vnější parapety (od klempíře)
6 700 Kč
Svody (dekrain 100)
6 716 Kč
Kombišrouby k objímkám
80 Kč
Celkem157 332.41 999 999 998 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací