Využití dešťové vody - retenčka a vsak

Autor: Petr a Ilona (25 příspěvků)
17. 10. 2024
0 komentářů
Využití dešťové vody - retenčka a vsak
Příspěvek stavebníka
Jak probíhala realizace umístění retenční nádoby a svodů k ní? Pojďme se na to podívat.

Využití dešťové vody

Následně po zateplení soklu a před větším zavezením terénu hlínou, se ještě pouštíme do svodů vedoucích okolo celého domu z okapů do retenční nádoby, kterou budeme mít umístěnou vzadu za garáží na zahradě. 

Umístění svodů

Umístění svodů do retenční nádoby jsme vyměřovali následovně. Přemýšlíme tak, že trubky by měli být umístěné v nezámrzné hloubce, tedy 80 cm pod budoucím terénem. Vyměřujeme si tedy cca těch 80 cm od budoucího terénu a zhruba v této výšce svody umisťujeme. Sklon je stejný jako u kanalizace, tedy 2 procenta na 1 metr délky.

PPR trubky napojujeme na gajgry neboli lapače střešních splavenin, které máme napojené na provizorní svody z okapů. Pro prozatímní účely máme použité chráničky, protože plechové svody budeme umisťovat až s hotovou fasádou.

Využití dešťové vody - retenčka a vsak
Reklama

Výběr retenční nádoby

Po nachystání svodů okolo domu je načase objednat retenční nádobu. Řídíme se projektem, kde máme uvedený doporučený objem nádoby 7m3 a tak hledáme, kde to vychází nejvýhodněji. Druhů retenčních nádob je několik. My jsme hledali něco, co nemusíme pokládat na vybetonovaný podklad ani vylívat betonem okolo. Hledáme klasicky na eshopech, všude jsou uvedené ceny a tak nemusíme obesílat firmy jednotlivě.

Vybíráme jednu firmu, která má dopravu při objednávce nad 5.000,- zdarma. Platíme zálohu a čekáme na informaci ohledně termínu dodání. Trvá to jen několik dní a retenční nádobu máme na zahradě.

Využití dešťové vody - retenčka a vsak

Umístění a betonáž retenční nádoby

Zrovna nám tady kope bagr a tak nádobu rovnou usazuje do předem vykopané a nachystané díry, která je naspod vysypaná štěrkem, přesněji se skládá ze štěrku s větší frakcí, následně je zde štěrk s menší frakcí - obě dvě vrstvy zhutněné a na závěr písek, který se nehutní.

Nádoba je na místě a je potřeba ji ještě na čtyřech místech dobetonovat. Do předem určených děr z výroby vkládáme roxory a lijeme čerstvě umíchaný beton. Nádobu připojujeme na již navedené PPR trubky vedoucí od domu. 

Reklama
Využití dešťové vody - retenčka a vsak

Vsak

Ještě vyvstává otázka, kam s přebytečnou vodou, která bude případně z retenční nádoby přetíkat, když bude plná. Prvotní nápad byl napojit přepad do odpadu, ale po konzultaci s vodařem zjišťujeme, že by to takto nebylo správně kvůli legislativě. A tak nám nezbývá jiná možnost než udělat kousek vedle ještě vsak.

Bagr je stále na místě a tak se domlouváme, aby vykopal ještě výkop velký 120x120 centimetrů a zhruba 280 cm na výšku, do kterého následně sypeme štěrk velkého průměru ve velikosti kamenů na netkanou textilii. Vše zahazujeme hlínou a doufáme, že je to takto v pořádku a bude fungovat, jak má. Teď po větší vodě víme, že funguje možná i lépe, než má, takže super.

Využití dešťové vody - retenčka a vsakVyužití dešťové vody - retenčka a vsak
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Retenční nádoba
27 000 Kč
Materiál
17 000 Kč
Kopání nádoby a vsaku
5 000 Kč
Celkem49 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací