10.část: Izolace proti vlhkosti - sestaveni okruhu (2/3)

Autor: Karel a Vendy (13 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
23. 10. 2024
0 komentářů
10.část: Izolace proti vlhkosti - sestaveni okruhu (2/3)
Příspěvek stavebníka

Jedno z řešení, jak se zbavovat vlhkosti z podloží je ji odvětrávat. Celý systém je znám jako "odvětrávaná podlaha" a způsobů její realizace je více. Já jsem zvolil "drenážovou variantu odvětrávání."

Odvětrávaná podlaha

Tento článek je dělen do více částí/odstavců podle úseku řešení (koncovka, začátek a střed), a tak je díky mé detailnosti a výřečnosti trochu delší.


Jedno z řešení, jak se zbavovat vlhkosti z podloží je ji odvětrávat. Celý systém je znám jako "odvětrávaná podlaha" a způsobů její realizace je více. Jeden způsob je znám pod názvem "IGLU systém" a druhý pak lidově "drenážová odvětrávaná podlaha".

Já jsem zvolil tu drenážovou variantu, jelikož jsem proti příčině, tedy přívodu vody z terénu bojoval i drenáží po obvodu domu zvenku. Ta odvádí tu hlavní vodu z okolí domu a uvnitř pak už není třeba řešit situaci pomoci IGLU systému, který větrá nesrovnatelně lépe co do srovnání principu, ale vyjde co do nákladů dráž než drenážní hadice.

Drenážova varianta odvětrávání

Co do materiálu pro realizaci je třeba KG potrubí pro prostupy stěnou, drenážní hadice, štěrk frakce cca 16/32, stříbrná páska na spoje a v mém případě bílé vzduchotechnické potrubí, které je použité pro přívodní část zvenku.

Pro odvětrávanou podlahu v obou řešeních je principielně důležité si vymyslet začátek a konec. Začátek musí být vyveden ven z domu tak aby byl zajištěn přísun vzduchu do odvětrávaného prostoru a zároveň. je třeba promyslet to aby do otvoru nemohly hlodavci, nečistoty jako listí, ale i voda z deště nebo sníh. Druhý konec systému pak je nutno vyvézt ideálně nad střechu za účelem zajištění "komínového efektu". Celý systém pak má možnost nasávat vzduch z přívodu, ten prochází celým potrubím a strhává sebou vlhkost. Tento vlhký vzduch pak vychází ven mimo dům.

Realizace Koncovky

Ve fázi vykopaných podlah jsem věděl, že v prostoru starého komínu (kde bude nový menší komín) bude potrubí (KG100) svisle vzhůru až na půdu, kde pak bude propojení do střešního prostupu ven, ideálně ještě s kondenzačním mezikusem který svede kondenzát ze stěn potrubí mimo, do odpadního potrubí. Třeba do potrubí od záchodového odvětrávání.

Reklama

Pro zajištění lepšího proudění a pravidelné podpory toku vzduchu v systému jsem si pořídil axiální ventilátor, který jsem v prostoru půdy zařadil do cesty vzduchu, tak aby dle nastaveného časovače pravidelně provětrával podlahu.

Realizace začátku

Rovněž na druhém konci (začátku) je průchod obvodovým zdivem ven. Ve fázi vykopaných podlah jsem si v kamenných základech našel vhodné místo kde lze nejjednodušeji projit skrz s minimem úsilí. V jednom případě je průchod pod vchodovými dveřmi, v druhém případě vedle průchodu pro nasávání vzduchu pro kamna.

Na venkovní straně jsem použil vzduchotechnické ploché potrubí zejména z toho důvodu, že jsem chtěl přejít na ploché vedení, aby jej šlo v pozdější fázi při realizaci fasády schovat do stěny. Bylo třeba tedy koupit přechodku z kulatého na ploché potrubí pak různě dlouhé rovné ploché vedení, a nakonec pak ploché kolínka a mřížku aby se zamezilo vniku všeho co tam nechceme krom vzduchu.

V obou případech je třeba dbát na sklon průchodu stěnou. Tedy aby byl spád směrem ven a případný kondenzát vody ze studeného vzduchu na teplých stěnách potrubí odtékal ven. Venku pak v nejnižším místě doporučuji provrtat dírku, aby mohla voda z potrubí ven. Pod potrubím adekvátně přizpůsobit pro odvod vody, třeba drenáž podél obvodové zdi.

Reklama

Realizace samotného odvětrávání(střed)

Mezi začátkem a koncem je v našem případě v celé délce drenážní perforovaná(děrovaná) hadice průměru 100. Hadici jsem pokládal při postupném odvíjení od místa nasávání podél zdí, které je třeba vysušovat a pak s odstupem minimálně 20 cm skrz celou plochu místnosti.

Je třeba mít rozumný poloměr ohybu hadice, aby se nekladla zbytečně velká překážka toku vzduchu. Rovněž je vhodné nepřepálit délku systému. Při výkopu jsem nevyvážel všechno kamení, ale soustředil jsem jej na hromadu v rohu místnosti, kde byl výkop hotov, takže jsem placáky a další kamení využil na ukotvení plastové, trochu nepoddajné hadice.

Znovu použití kamení Vám ušetří množství štěrku, které na celý zásyp bude potřeba. Já sem od rostlého terénu nahoru měl 20 cm štěrku, ve kterém byla u dna/země drenážní hadice na tenké vrstvě štěrku. Já jsem to neudělal, ale příště bych pro zamezení prostupu nečistot a hlíny směrem do štěrku zespodu umístil celoplošně geotextilii, která by propustila pouze případnou vlhkost a teoreticky prodloužila životnost odvětrávané podlahy tedy zamezila ucpání otvoru v hadici nečistotami.

Jednotlivé spoje a přechody jsem dobře utěsnit/spojit stříbrnou spojovací páskou. (Přechody z drenážní hadice na KG potrubí)

Venkovní části vzduchotechnického potrubí jsem k sobě lepil "na mamuta" a spoje ještě oblepil stříbrnou páskou na vzduchotechniku.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Trubka drenážní ohebná DN100 délka 3x50 m
3 500 Kč
Trubka KG DN100 délka 1m (prostup stěnou) 3x
400 Kč
Vzduchotechnické potrubí, kolínka, redukce, přechodky, viko, paska a mamut lepidlo(vse Hornbach)
2 000 Kč
Štěrk 12tun frakce 16/32
8 000 Kč
Celkem13 900 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (13 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací