Založení 2.NP, betonování věnce a dozdívání štítu

Autor: ST (11 příspěvků)
16. 10. 2024
0 komentářů
Založení 2.NP, betonování věnce a dozdívání štítu
Příspěvek stavebníka

Založení prvního šáru druhého patra šla krásně od ruky. Postupoval jsem stejným způsobem, jako při založení prvního patra. Komplikace se objevila až při šalování věnce.

Založení prvního šáru v 2.NP

Založení prvního šáru v druhém patře probíhalo naprosto stejným způsobem, jako založení prvního patra. Oslovil jsem opět zedníka, který mi pomáhal s prvním patrem, protože s jeho prací jsem byl velmi spokojen.

Zakládalo se na zakládací maltu dodanou od dodavatele cihel. Celou betonovou desku jsme proměřili a začali nejvyšším místem. Založili jsme rohy, změřili úhlopříčky, což bylo velmi jednoduché, protože průřez domu je čtverec 10,5x10,5 metru.

Práce šla krásně od ruky, já míchal maltu, pan zakládal cihly a já jsem je doměřoval rotačním laserem. Po dvou dnech práce po odpoledni bylo hotovo. Pár dní jsem nechal šár zatuhnout a pokračoval jsem ve zdění, opět na pěnu jako celé první patro.

Betonování a šalování věnce

Po vyzdění 3 šárů přišel na řadu betonový věnec. Věnec jsem dělal pod pozednici plus cca 2 metry za roh do štítu. A samozřejmě věnec po celé garáži. Výška věnce byla 25 cm, zvenku jsou nalepeny věncovky, před nimi 12 cm polystyren, zevnitř jsem šaloval deskami.

Na garáži jsem šaloval věnec z obou stran, protože zeď je široká pouze 30 cm. Ručně jsem svázal výztuž z roxorů, průměr roxoru 12mm a třmínek 6mm, dle projektu. Při přípravě na betonování věnce jsem se domluvil s tesařem, který přijel a rozměřil přesně místa, kam rovnou zabetonovat závitové tyče na přišroubování pozednic.

Používal jsem závitovou tyč M18, dolu jsem navařil kus plechu. Na betonování padlo cca 6m3 betonu, samozřejmě jsem měl objednanou i pumpu, bez které si to nedovedu představit.

Zdění štítů

Poté jsem vyzdil štít, vše opět na pěnu. V projektu jsem vyčetl, jakou výšku bude mít nejvyšší bod ve štítu, podle toho jsem uřízl střešní lať a postavil jí přesně doprostřed domu, z vršku natáhl provázky z obou stran až na pozednici, podle tohoto provázku jsem dozdil ("odskákal") cihly na štítu.

Později mi tesař vyznačil přesnou výšku, kde budou vaznice, pod které jsem na jeho přání také dělal malé, cca 10 cm vysoké betonové lože, na které bude později uložena vaznice. V mém případě jsem potřeboval ještě vyzdít předek vikýře. Nad tímto vikýřem jsou dva překlady z I profilu a také věnec na malou pozednici (tam už jsem si beton míchal sám).

Reklama
Založení 2.NP, betonování věnce a dozdívání štítuZaložení 2.NP, betonování věnce a dozdívání štítu

Pozor na řádné zašalování věnce. V jednom rohu se nám mírně vyvalila šalovací deska a budoucí zabrušování betonu není vůbec příjemné.

Založení 2.NP, betonování věnce a dozdívání štítu
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací