Realizace těžké střechy s nadkrokevní izolací

Autor: Roman (1 příspěvek)
10. 10. 2024
0 komentářů
Realizace těžké střechy s nadkrokevní izolací
Příspěvek stavebníka

Už při přípravě projektu jsem řešil, jak zabránit letnímu přehřívání podkroví, se kterým mám v současném bydlení mnohaleté osobní zkušenosti. Zaujal mě koncept těžké střechy a taky můj projektant byl k tomuto řešení vstřícný. Projekt tedy od začátku vznikal s tímto zadáním a je mu přizpůsoben spolu s požadavkem na maximální možnou míru svépomoci.

Stavbu beru jako investici

Stavím svépomocí o víkendech a po odpoledních po práci. Někdo chodí na ryby, nebo jezdí na motorce. Já mám jako koníčka stavbu. Stavím bez půjčky a nutnosti dostavět ke konkrétnímu datu.  Bydlíme ve stejné obci ve vlastním domě.  Stavbu beru jako investici a něco, co předám další generaci.

Protože z těchto stránek čerpám spoustu inspirace, rozhodnul jsem se také přispět svou troškou do mlýna. Zatím jsem ve fázi hrubé stavby. Stavím nepodsklepený přízemní dům s podkrovím z porfixu, plánuju kontaktní zateplení fasády. Až po věnec pod pozednice a štíty není na stavbě nic zvláštního, proto to zde nebudu popisovat.

Těžká střecha

Domek má obdélníkový půdorys rozdělený středovou nosnou zdí v přízemí i podkroví, která je takto umístěná záměrně, nese totiž hřeben střechy.

Konstrukce těžké střechy je realizovaná jako skládaný betonový strop bez nadbetonávky. Dodavatelem nosníků a vložek byla firma Beton Fejta ze Stříteže u Třebíče. Jediný „drobný“ rozdíl je, že stropy jsou ve sklonu 25° a tvoří tak roviny zastřešení.

A teď už k samotné realizaci střechy

Dodané nosníky jsme nejprve otvorem pro budoucí schodiště vytahali do podkroví a následně je ve dvou uložili na nosné zdivo a vymezili jejich polohu první řadou vložek u nosných stěn. Na podepření nosníků v roztečích dle pokynů výrobce jsem měl připravený dřevěné hranoly 12x6cm.

Krokvičky podpůrné konstrukce, které nesly podélné trámce byly uloženy do kapes sestavených z rozřezaných palet zbylých z dodávky tvárnic. Kapsy umožňovaly posuv krokviček nahoru. Podepření celé nosné konstrukce šikmo seřízlými stojkami proběhlo až v posledním kroku.

Nebyly potřeba klíny, vzepětí nosníků proběhlo doražením stojek palicí proti krokvičkám. Následně byly stojky spojeny příložkami s krokvičkami, aby nemohlo dojít k jejich uvolnění.   Jak bylo celé podepření uděláno, jde nejlíp pochopit z fotek. Dalším krokem bylo uložení betonových vložek mezi nosníky .

Vložky jsme transportovali vrátkem do podkroví a následně po nakloněné rovině na paletu nad nosníky, odkud jsem je roznášel po střeše.  Po instalaci vložek následovalo vyvázání armatury nad stěnami. Do styku nosníků v hřebeni byla na doporučení projektanta instalována táhla z naohýbané žebírkové výztuže.

Nezapomněl jsem instalovat chráničky pro budoucí instalaci fotovoltaiky. Čtyři vložky nad instalační šachtou byly nahrazeny extrudovaným polystyrenem, v budoucnu zde prorazím odvětrání kanalizace, radonu a případný střešní výlez.

Reklama

Betonování střechy

Na zalití střechy bylo objednáno devět kubíků betonu C25/30 a pumpomix. Betonovaly se žebra nad nosníky a věnec. Beton jsme podle oka uložili do žeber a věnce a pumpa odjela. Následně jsme  hutnili  vibrátorem  a ve dvou lidech uhlazovali. Po srovnání asi třetiny plochy nám začalo intenzivně pršet, takže jsme museli asi na hodinu dolů ze střechy, pekelně to klouzalo.

Pak začal závod s časem, beton začal tuhnout. Poslední žebra jsme rovnali s vypětím všech sil. Betonu nakonec bylo asi o půl kubíku víc. Co jsme z plochy stáhli při rovnání, jsme naplácali na hřeben a tam už jsme to museli ušlapat. Po dvou dnech tuhnutí jsem strhnul drobné nerovnosti flexou s hrncovým kotoučem.

Asi po deseti dnech jsem přestal s kropenim a nanesl asfaltovou penetraci. Na tu byly položeny samolepící asfaltové pásy jako parozábrana pod tepelnou izolací a pak se čekalo, než bude možno zrušit podstojkování.

Námětky, fasádní desky, kontralatě

Ze zrušeného  podstojkování byly nařezány a sestaveny námětky pro nadkrokevní izolaci v tloušťce 18cm. Námětky byly po předvrtani kotveny turbošrouby do betonových žeber. Mezi námětky pak byly na pěnu ve dvou vrstvách nalepeny fasádní desky  TERM PIR EXT o tloušťce 8cm a 10cm ve formátu 60x120cm.

Dával jsem pozor na prostřídání spár ve vrstvách.   Desky jsou z obou stran opatřeny paropropustnou vrstvu ze skelné vaty, takže mají po nalepení dobrou přídržnost k podkladu a ani vlhké nekouzaly, což ulehčovalo pohyb po střeše.  Na izolaci byla položena folie doplňkové hydroizolační vrstvy Tyvek, ta je difuzně otevřená.  Kontralatě jsou profilu 6x12 cm aby se nebořily do izolace a taky kvůli zjednodušení objednávky řeziva.

Kvůli propojení námětků na hřebeni a okapové hraně jsou kontralatě vcelku. Po metru byly  přišroubovány do námětků a v ploše mezi námětky přes izolaci dlouhými vruty do betonu.Pak už proběhlo rozměření a montáž laťování, instalace háků a  okapových žlabů a ostatních doplňků.

Položení krytiny

Položení krytiny Tondach Contiton proběhlo během jediné soboty s pomocí šikmého výtahu  GEDA  z půjčovny DEK  a rodinných příslušníků. V následujícím týdnu jsem pak po práci ještě dokončil oplechování komína, namontoval hřebenáče a okapové svody.

Podkroví se štíty jsem měl vyzděno na konci dubna a střechu jsem dokončil 2.října. Celkem tato etapa tedy trvala pět měsíců.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Autor zatím napsal pouze tento článek.
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací