Kanalizace - připojení neuvěřitelných 75 metrů od domu

Autor: Petr a Ilona (23 příspěvků)
Kategorie: Kanalizace a ČOV
28. 9. 2024
0 komentářů
Kanalizace - připojení neuvěřitelných 75 metrů od domu
Příspěvek stavebníka

Je to průser za průserem...

Když nad tím přemýšlím, tak je to poslední dobou průser za průserem. Nejprve hledání vodovodní přípojky a teď tohle. Ale u kanalizace jsme to trochu čekali. Už v projektové dokumentaci jsme zjistili, že kanalizaci budeme napojovat 75 metrů od domu. Manžel měl z realizace kanalizace strach už od začátku stavby. Nebudu předbíhat, ale nakonec všechno dobře dopadlo. 

Kanalizace - připojení neuvěřitelných 75 metrů od domu

A tak jednoho dne, kdy už se pomalu, ale jistě, blížilo dodělání domu pro stěhování, bylo potřeba zajistit odpady pro zhotovení kanalizace. Domlouváme se s bagristou kvůli zhotovení výkopu, nakupujeme všechny potřebné KG trubky v průměru 160, sprejem vyznačujeme trasu, kudy kanalizace povede a jdeme na to. Bagr začíná kopat u domu a pokračuje po naší příjezdové cestě směrem k obecní komunikaci, kterou musíme přeříznout, abychom tudy mohli pokračovat.

Zhruba v polovině umisťujeme revizní šachtu a šachtu, kde se k nám do odpadu napojuje ještě soused, který staví novostavbu hned vedle nás. Od této šachty je kanalizace již pro oba domy a tak volíme širší průměr trubky dle projektové dokumentace. Pokračujeme tedy přes obecní cestu na obecní pozemek. V rámci stavebního povolení máme vyřízeno i povolení kopat na obecním pozemku a kanalizaci zde zprovoznit.

Den se chýlí ke konci a zbytek výkopu necháváme na další den. Vše důkladně zakrýváme, aby nám tam nikdo nespadl a jdeme si trochu odpočinout. Píšu jdeme, ale tohle byla zásluha hlavně manžela. 

Reklama
Kanalizace - připojení neuvěřitelných 75 metrů od domu

Druhý den ráno se opět setkáváme na místě a pokračujeme dál. Ta nejkritičtější a nejhlubší část je před námi. Tady už je nám k ruce na pomoc i soused, protože se jedná i o jeho kanalizaci. Bagrista kope dost hluboko, už jsme ve dvou a půl metrech a v téhle hloubce musíme udělat spád, klasicky 2 procenta na 1 metr délky. Trubka do trubky a pokračujeme dál směrem ke kanálu. Napojení ještě v následujícím týdnu komunikujeme s VAKem, abychom měli jistotu, že je vše v pořádku.

Kanalizace - připojení neuvěřitelných 75 metrů od domu
Reklama

Když to vezmu od začátku, u domu začínáme v hloubce cca 80 cm pod zemí, na konci u připojení do odpadu jsme zhruba ve 2,5 metrech, to je slušná hloubka, dokážete si to představit? Každý kousek trubky samozřejmě podsypáváme pískem, který sypeme i nahoru na trubky, aby byly uloženy v měkkém loži. Pracuje se od sobotního rána a v neděli odpoledne máme hotovo, jupí. 

Teď nás ještě čeká ta nejodvážnější zkouška, poprvé zkusit spláchnout. No dobře, ještě nemáme připojené WC, ale alespoň můžeme zkusit nalít vodu do odpadu, ať máme jistotu, že vše funguje přesně tak, jak má. A máme radost. Voda odtíká krásně tam, kam má.

Kanalizace - připojení neuvěřitelných 75 metrů od domu
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Materiál
10 000 Kč
Práce výkop
12 000 Kč
Celkem22 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací