Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě

Autor: Tereza Malinová (redakce) (44 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
22. 9. 2024
0 komentářů
Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě
Příspěvek stavebníka

Když se u Honzy na rodinné chalupě rozpadla pergola, byl to pro stavebníka impuls k rekonstrukci. Nezaměřil se však jen na venkovní posezení, vzal to pěkně z gruntu a vrhnul se do kompletní přestavby celé neobytné části. Práce začaly přístavbou malého domku k pergole, kde vzniknou nové obytné prostory, zastřešením objektu a rekonstrukcí bývalého chlívu, který jednou bude sloužit jako wellness. Všechny dosavadní stavební činnosti dělal Honza sám, však stavební zkušenosti má již z budování rodinného domu.

Honza není žádný stavební začátečník, řadu zkušeností nabral při stavbě svého rodinného domu. Oba stavební příběhy popisuje ve svých článcích, které pro Svépomocí.cz sepsal a my mu za ně děkujeme.

A jak to tedy bylo v případě rekonstrukce chalupy nedaleko Hořic?

Chalupa je v naší rodině po generace

"Původně stála na pozemku čistě jen roubenka. Protože je naše chalupa v rodině již asi pět generací, postupem času tam každý něco přidal, přizdil, a to ve stylu každý po svém. Nebyly takové stavební možnosti, jako jsou nyní. Původní roubenku rekonstrukce teprve čeká. Já jsem se zaměřil na rekonstrukci neobytné části, kterou tvořil původní chlívek, pergola a malá dílna.

Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě
Reklama

Rozhodl jsem se, že to udělám z gruntu

Za nápadem zrekonstruovat celou neobytnou část chalupy, stojí asi má nátura, nebojím se manuální práce a jdu do toho naplno. Prostě jsem se rozhodl, že to dám do kupy. A rozhodl jsem se to celé udělat z gruntu, dokud mi budou stačit finance.  Raději budu mít rozestavěno víc věcí, než abych udělal jen malou část, která nebude stát za to.

Přístavba, rekonstrukce chlíva a střecha

Zboural jsem tedy střechu, oklepali se klenbové stropy zahozené omítkou, očistil jsem pískovec u původního chlíva. Zboural jsem přístavbu, kterou dělal můj táta. Z jedné části venkovního posezení jsem udělal přístavbu o základové desce 30 m2. Zvýšil jsem původní střechu o dva šáry a celý prostor zastřešil.

Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupěRozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě
Reklama

V patře vzniknou nové obytné prostory

Na místě bývalého chlíva plánuji něco ve stylu wellness, sklad na nářadí/dílna a venkovní toaleta bude v přízemí v přistavěné části. Nahoře v přístavbě vznikne obývací pokoj a otevřený prostor dolů a v zadní části pak koupelna a malý pokojíček.

Aktuální stav je takový, že stavba je zavřená, srovnali jsme a zatravnili jsme pozemek, aby tam nebylo bláto. Do zimy ještě plánuji elektriku. Také budeme dělat vodu a výhledově budu řešit fasádu.

Ytong versus Porotherm aneb S čím se mi pracovalo lépe?

Protože za sebou mám již stavbu rodinného domu, který jsem stavěl z cihel Porotoherm a nyní jsem zdil přístavbu z Ytongu, mohu materiály porovnat. S Ytongem se mi pracovalo lépe. Zdil jsem ze třicítek. Práce s Ytongem, jako třeba dořezávání mi přišly takové čistší.

Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupěRozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě
Reklama

Nejhorší bylo shánění materiálu

Nejhorší na rekonstrukci chalupy bylo shánění materiálu. Práce jsem zahájil v době, kdy začala válka na Ukrajině. Materiál nebyl a na takhle malou stavbu jej bylo obtížné shánět. Dodavatelé upřednostňovali větší odběratele. Od Ytongu mi třeba nedodali stropnice. Obvolával jsem stavebniny z okolí, materiál jsem nakonec svozil asi z pěti různých zdrojů pěkně osobákem. 

Rekonstrukce je zábavnější, nic mě netlačí

Stavba nebo rekonstrukce? Pro mě je rozhodně zábavnější rekonstrukce. Není tam takový časový tlak. Když jsem stavěl rodinný dům, bydleli jsme v podnájmu a na stavbu se jezdilo. Spoustu činností, které jsem si chtěl původně udělat sám, jsem pak byl nucen z časových důvodů předat stavební firmě.

Rekonstrukce podle mých představ

Celá rekonstrukce chalupy je podle mých plánů. Původně jsem měl trochu jiné představy o projektu, ale po diskuzi s architektem a projektanty jsem dal na jejich radu a jsem za to rád. Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí. Objekt se mi líbí jako celek. Jednou bych se chtěl na chalupu přestěhovat a dětem přenechat náš rodinný dům.

Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě

Venkovský styl prolínám s industriálním             

Vycházím z toho, že hlavní chalupa je roubenka, toho se držím. Mám rád venkovský ale také industriální styl a snažím se je prolínat. Venkovní fasádu chci udělat z opalovaného dřeva, stejně jako máme stropy. Dřevo plánuji ještě zbrousit, kartáčovat a následně natírat voskem. Opalovanou fasádou chci obložit celou část z Ytongu. Tento typ fasády by měl být bezúdržbový.

Co byste vzkázal stavebníkům, kteří čekají na rekonstrukci?

Aby se toho nebáli. Kolem mě chodí dost lidí, a říkají, že by to nedali, ale není se čeho bát. Vždycky se nějaký problém objeví, ale vše jde řešit.

Informace jsem čerpal ze Svépomocí.cz a na Youtube

Mám nastudované informace ze Svépomocí, sleduji Youtube, ale stejně je informací málo. Stavební materiály jsem třeba probíral s bratrancem, který je projektant. Design jsem si vymyslel sám.

Rozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupěRozhovor s Honzou: Rozpadlá pergola odstartovala rozsáhlou rekonstrukci na chalupě

Z plánovaných deseti let rekonstrukce za dva roky

Původní plán byl, že budu rekonstruovat deset let. Ale podařilo se mi sehnat nějaké finance, tak se stavební činnosti pohnuly. Chtěl bych, aby byl prostor obytný alespoň v základním režimu již příští rok. Dodělaný sklep a záchody.  Ideálně za dva roky mít obytné horní patro. Po odbornějších vnitřních pracích od řemeslníků si pak vezmu omítky do vlastní režie.

Kluk z paneláku, ale se stavebními ambicemi

A jak to bylo v případě rozhodnutí postavit rodinný dům, který jsem dokončil již před několika lety? Sice jsem bydlel v bytě na Černém mostě, ale vždy jsem chtěl žít v rodinném domě, což podpořila i má žena, která v domě vyrostla. Chtěli jsme tedy dům, ale podle našich představ. V okolí Prahy jsme nesehnali vhodný objekt, který by se nám buď líbil, nebo by byl za adekvátní peníze.

Odvahu ke stavbě domu mi dodaly zkušenosti z dětství i články od Pavla Tesárka

Začal jsem Googlit a narazil jsem na články od Pavla Tesárka, který psal o tom, jak sám staví. Pročítal jsem je a zde se zrodila prvotní inspirace. Také tím, že otec byl stavař a od mala jsme s bráchou jezdili na chalupu, kde jsme mu pomáhali stavět bazén, ploty, schody atd., říkal jsem si, proč do stavby svépomocí nejít. Konzultoval jsme to také se svým okolím a všichni mě podpořili. Tak jsem do toho šel. Zjistil jsem, že komunikace s řemeslníky není nic složitého.

Poučil jste se na něčem ze stavby prvního domu?

Lepší je dělat si věci buď sám, nebo u těch prací být. Na stavbě mého rodinného domu jsem tehdy bojoval s dodavateli a zedníky. Chyběl management práce, zedníci zdili, jak se jim to hodilo a ne jak jsem chtěl já. Teď jsem to zažil zase na chalupě. Přijel bagr dělat výkopy, já tam bohužel nemohl být a po příjezdu jsem zjistil, že jsou o půl metru hlubší.

Má přítomnost se zase osvědčila u instalace schodiště. Kdybych tam nebyl, chlapi by to udělali jinak, než jsem chtěl já a já bych byl akorát naštvaný. Takhle jsem jim přesně řekl, jak si to představuji, a i když se jim to nezdálo, mně se to tak líbí. Vždycky by si to člověk měl udělat podle sebe (pokud to tedy není nějaká úplná blbost)."

Děkujeme Honzovi za rozhovor a za všechny jeho články, které napsal na náš web a přejeme mu, ať se rekonstrukce vydaří!

Máte postaveno? Udělejte s námi rozhovor o své stavbě, napište na email Tereza@svepomoci.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací