Založení prvního šáru zdiva a zdění obvodových zdí

Autor: ST (9 příspěvků)
14. 9. 2024
0 komentářů
Založení prvního šáru zdiva a zdění obvodových zdí
Příspěvek stavebníka

Před samotným zahájením zdění jsem měl před sebou jedno z nejdůležitějších rozhodnutí – výběr cihel. Věděl jsem, že nechci zateplovat polystyrenem, a tak volba padla na 50 cm tlusté broušené zdivo. Po několika šílených nabídkách od místních výrobců jsem přes známou získal cenově výhodnější nabídku z Německa na cihly Winklmann.

Výběr cihel

Jedno z největších rozhodování na počátku stavby byl výběr cihel. Téměř ihned jsme měli jasno v tom, že nechceme zateplovat polystyrenem. Volba padla na broušené zdivo tl. 50 cm. Po docela "šílených" nabídkách od Heluzu, atd. jsem přes známou dostal cenovou nabídku z Německa na Winklmann (totožné parametry jako Heluz) ale cena o 30% nižší.

Nakonec máme celý dům včetně garáže z cihel Winklmann a nemůžu si stěžovat. Dodání rychlé, cihly přesné.

Založení prvního šáru bez zakládací sady

Jelikož jsme měli cihly Winklmann, neměli jsme založení prvního šáru v ceně, jako to u některých výrobců bývá. Kontaktoval jsem známého zedníka, který také stavby zakládá. Zprvu mě trošku zarazilo, že nezakládá zakládací sadou, ale ručně pomocí rotačního niveláku.

Po založení pár cihel jsem byl naprosto klidný, vše šlo krásně od ruky, já jsem míchal zakládací maltu a propípával cihly nivelákem. Během 2 dnů po práci bylo hotovo. Výsledek práce perfektní, bez jakéhokoliv zubu či nerovností.

Založení prvního šáru zdiva a zdění obvodových zdí
Reklama

Zdění obvodových zdí

Dva dny jsem nechal první šár řádně zavadnout a pustili jsme se do zdění. Jak jsem již zmínil, první řada byla perfektně rovná, tudíž zdění na pěnu šlo parádně. Vše jsem jel na provázek a sem tam kontroloval vodováhou. Až zhruba v 6-7 šáru se začaly objevovat malinkaté zuby, ty jsem jemně přebrousil bruskou s lamelovým kotoučem a bez problému pokračoval dál.

Jediná nevýhoda cihel Winklmann je, že nemají doplňkové zdivo (půlky, atd.) Proto jsem si koupil pilu Aligator a půlky nařezal sám. Myslím, že to není žádný problém, všechny spoje jsem pečlivě vypěnil nebo vyplnil tepelně izolační maltou. Práce šla krásně od ruky a během několika týdnů (po práci + víkendy) byl dům vyzděn až po stropy. S ohledem času to pro mě byla nejjednodušší a nejzábavnější část stavby.

Založení prvního šáru zdiva a zdění obvodových zdí

Shrnutí

Obvod domu je postavený z cihel 50 cm, garáž a nosná příčka 30 cm. První šár na domu založený z cihel 38cm, aby vznikl na soklu odskok na 10cm silný soklový polystyren. Vše zděno na pěnu, překlady usazovány do malty.

Reklama
Založení prvního šáru zdiva a zdění obvodových zdí

Náklady

Název položkyCena
Cihly + překlady
420 000 Kč
Založení
2 000 Kč
Celkem422 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací