Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos

Autor: Petr a Ilona (22 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
8. 9. 2024
0 komentářů
Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos
Příspěvek stavebníka

Manžel vystihl rozvody elektřiny jedním slovem - chaos.

Elektřina od známého

Ještě před začátkem stavby jsme měli jasno v tom, kdo nám bude dělat elektřinu. Známý má elektro firmu, a tak jsme si to ještě před prvním kopnutím do země ústně domluvili přímo s ním. Navíc mají sídlo hned ve vedlejším městě, takže nemusí dojíždět daleko a dá nám přátelskou cenovku. Takže zároveň s vodou domlouváme i elektrikáře. 

Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos

Kabely jsou vedeny stropem

Je únor 2023 a elektrikáři nastupují a začínají pracovat. Je hezké vidět, jak se ten prázdný prostor začíná plnit, alespoň u stropu. O materiál se nestaráme, vše si zařizuje firma sama. Veškeré elektro kabely máme vedeny stropem, pouze hlavní přívodní kabel a kabel do kuchyňského ostrůvku je vedený v podlaze. 

Na vstup na přívodní kabel do domu jsme mysleli už při stavbě základové desky a tak prostup vede již betonem a ztraceným bedněním pod domem. Přívodní kabel máme vyvedený z antoníčka, který se nachází na hranici pozemku, kdy jsme kabel nejdříve měli přivedený do stavební boudy a těsně před dokončením elektro rozvodů se protáhl chráničkou přímo do domu. Kabel máme 5x16 CYKY-J.

Reklama
Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos

Přívodní kabel do pergoly i pro budoucí bránu

Nezapomínáme ani na budoucí pergolu, a tak z technické místnosti, kde máme elektro rozvaděč máme vyvedeny dráty i ven. Kabely máme prozatím stočené u domu a při výstavbě pergoly budou použity právě tam. Další vedení, na které nezapomínáme, je přívodní kabel pro budoucí elektrickou bránu před domem, klubko je taky prozatím smotáno a nachystáno na realizaci.

Co se týká zhotovení drážek, to si realizovala firma pomocí aku řezačky sama. 

Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos
Reklama

Omítkáři versus elektrikáři

Když se zeptám manžela, co ho napadne, když se řekne rozvody elektřiny, první, co se mu vybaví je slovo chaos, protože to opravdu vystihuje vše. Když elektrikáři pracovali, ozvali se nám omítkáři, které jsme měli dopředu nasmlouvané, že mají čas teď a nebo až cca za měsíc a protože už jsme nechtěli déle čekat, souhlasili jsme, že teď.

Takže omítkáři si navezli do domu potřebný materiál, nachystali silo na omítku, jenže elektřina ještě nebyla hotová a tak si zatím omítkáři nachystali rožky, mezitím manžel pomáhal dotahat dráty a zahazoval prostupy ve zdi, aby se mohla začít dělat omítka alespoň postupně v některých místnostech.

Pamatuju si, jak do večera manžel zahazoval drážky v obýváku, aby se tam mohla hned ráno začít dělat omítka, protože už to byl poslední pokoj v domě, kde to nebylo hotové. Byl to opravdu chaos a když se na to podíváme zpětně, tak vůbec nechápeme, že to takhle vyšlo a všechno to klaplo.

Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos

Nejtěžší bylo rozvržení zásuvek a vypínačů

Nejtěžší, co se týká elektřiny, pro nás bylo představit si, kde budeme chtít mít zásuvky, vypínače, ovládačku, kde to pro nás bude nejvíce intuitivní, kde se to bude nejlépe hodit.

Dát vypínač po levé nebo po pravé straně po příchodu do místnosti? Kolik zásuvek kde použít? Jak bude zhruba rozmístěn nábytek v pokoji, aby zásuvky dávali smysl? Bude postel tady nebo támhle v rohu? A co když budeme chtít dát pracovní stůl támhle a nebude tam zásuvka, kterou zrovna budeme potřebovat? Bude v koupelně stačit jen stropní světlo a nebo budeme potřebovat světlo i nad umyvadlem? Dát vypínač na wc raději přímo do místnosti, a nebo budeme rozsvěcovat z chodby?

Toto byly nejčastější otázky, které nám stále běhaly hlavou a netušili jsme, jak se rozhodnout. Několikrát jsme procházeli celý dům a snažili si to představit. Zkoušeli jsme přemýšlet nad tím, když přijdeme domů, kde automaticky sáhneme po vypínači? Nakonec myslím, že jsme vypínače zvolili tak nějak intuitivně, jediná místnost, kde mám stále problém je šatna, kde vždy sáhnu na levou stranu, ale vypínač je na pravé.

Ohledně výšky vypínačů a zásuvek jsme si nechali poradit od elektrikářů a vychází nám to - vypínače cca 1300 mm a zásuvky cca 250 mm od čisté podlahy.

Reklama
Rozvody elektřiny - jedním slovem chaos

Náklady

Název položkyCena
Elektřina - práce + materiál
110 250 Kč
Celkem110 250 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (22 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací