Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?

Autor: Petr a Ilona (25 příspěvků)
17. 8. 2024
1 komentář
Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?
Příspěvek stavebníka

Svépomocí nebo s odborníkem?

Docela dlouhou dobu si pohráváme s myšlenkou, že se do rozvodů vody a odpadů pustíme svépomocí. Spousta známých nám to i dokonce radí, že na tom není nic těžkého, že to zvládneme sami. Prakticky těsně před nákupem potřebných věcí pro rozvody, dostáváme doporučení na skvělého instalatéra z okolí, pořád přemýšlíme, zda do toho nejít sami, ale na druhou stranu si říkáme, že kdyby náhodou se něco pokazilo, tohle jen tak neopravíme a tak se nakonec rozhodujeme nechat to na odborníkovi.

Nejprve se pan instalatér stavuje, aby se podíval, co všechno se má dělat, v jaké fázi je stavba, co ještě máme nachystat atd. Následně posílá cenovou nabídku, kterou prakticky obratem odsouhlasujeme a domlouváme termín realizace. Ještě má před námi rozdělanou práci jinde a tak se termín malinko posouvá. 

Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?

Instalatér pracuje od rána skoro do večera a asi za 4 dny má hotovo, tak rychle bychom to svépomocí neměli ani omylem. Všechny výřezy si dělá sám, nás prakticky k ničemu nepotřebuje. Napojuje jak vodu, tak odpady, průběžně spolu dořešujeme ještě několik drobností. Domlouváme se taky na nachystání trubek pro splachování z retenční nádoby. 

Všechny výřezy ve zdi si důkladně zahazuje lepidlem a nechává za sebou čistou práci. Trubky vedoucí přes chodbu pod budoucí podlahou omotává pěnovou izolací, aby se neponičili, než se bude zalívat podlaha. Manžel na ně následně ještě stloukává dřevěný schodek, aby se nic nepoškodilo. S prací pana instalatéra jsme opravdu spokojení. 

Reklama

Co se týká koupelny - všechny baterie jsme volili zabudované ve zdi, přijde nám to elegantnější, praktičtější a nadčasové. Máme vanu i sprchový kout, ve vaně jsme zvolili napouštění přepadem a jsme za to nakonec rádi, když se dcera koupe, nikde nepřekáží napouštěcí kohout a nemusíme mít strach, že se někde bouchne, všechno je hezky srovnané u zdi. Ve sprše jsme se nakonec rozhodli realizovat jak sprchu do ruky, tak i horní neboli dešťovou sprchu, taky skvělá věc. Odpad z vany máme v podlaze, to bychom asi změnili a zabudovali také do zdi, protože když se vana vypouští, tak jde odtok vody celkem slyšet, hlavně v noci, když je v domě klid. Odtok ze sprchového koutu máme u zdi a vyhovuje nám to tak, jen jsme vybrali zbytečně drahý s vloženou kachlí a zpětně tohle vidíme jako věc, co jsme si mohli ušetřit.

Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?
Reklama

Vodu v kuchyni máme vyvedenou klasicky do dřezové baterie umístěné na dřezu, tady nemáme prostor mít baterii ve zdi, proto jsme volili umístění takto. Protože jsme si chtěli splnit menší sen a mít lednici s ledovačem, vybrali jsme americkou lednici s připojením na vodu a ledovačem, tudíž máme ještě pod kuchyňským dřezem vyvedenou hadičku, na kterou je připojený filtr a vede přímo do lednice. Z kuchyně máme trubku ještě vyvedenou ven pro využití na zahradě, ať už k zalévání nebo na cokoliv jiného, z venkovní strany jsme se rozhodli pro nezámrzný ventil, abychom každou zimu nemuseli myslet na vypnutí venkovního kohoutku. 

Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?

Vodu i odpad máme vyvedený i v přední části garáže, kde je připevněná výpusť na vodu ve zdi a do budoucna zde bude umyvadlo. Voda vyvedená v garáži je skvělá věc například i při dodělávání zateplení atd., v průběhu stavby jsme vodu měli pouze v technické místnosti, takže jsme museli stále chodit dovnitř do domu.

Reklama
Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?

Při výstavbě základové desky jsme nezapomněli ani na odpad v technické místnosti, kde máme umístěnou pračku a sušičku. Oba dva přístroje máme vyvedeny do odpadu, což mi dost ulehčuje práci, když nemusím myslet na vylévání kondenzační nádržky ze sušičky. S výše zmíněným odpadem jsme měli menší trápení v tom, že jsme si odtok spočítali o kousek vedle, než měl reálně být a tak nám vyšel přímo pod vnitřní příčku, naštěstí to ve výsledku ničemu nevadí, jen jsme museli vyvést kolínkem do technické místnosti a díru pod příčkou zaházet lepidlem.

Rozvody vody a odpadů - svépomocí nebo odborníkem?

Náklady

Název položkyCena
Instalatér voda+odpady (materiál + práce)
67 700 Kč
Celkem67 700 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (25 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

blachotrcz18. 8. 2024 17:13:51

Doporučuji střešní krytinu od firmy Blachotrapez. Kvalita materiálů je vynikající a odolná vůči všem povětrnostním podmínkám. Navíc mají širokou nabídku designů, takže si každý najde to své. Instalace proběhla rychle a bez problémů, což je pro mě velké plus. Pokud hledáte spolehlivou a esteticky přitažlivou střešní krytinu, Blachotrapez je skvělá volba!https://www.blachotrapez.cz/cs/produkty/plechova-strestni-krytina