Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Autor: Kondrej (39 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
14. 8. 2024
0 komentářů
Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.
Příspěvek stavebníka
Jak jsem vybudoval schody na zahradě, které řeší přesun z roviny výše na zahradu

Myšlenka schodů

Zahradní schody chtěla a s myšlenkou přišla samozřejmě moje žena. A že musí být dostatečně široké.

Zarovnávali jsme zrovna svažitou zahradu bagrem a měli i auto na odvoz hlíny, a tak kdy jindy to udělat, než teď. A tak jsem zaměřil střed svahu, nakreslil markerem 2m a řekl bagrovi, aby nám tam udělal schody do hlíny. Od oka.

Za hodinu měl hotovo a bylo to docela dobrý, dalo se po tom vyjít nahoru. Čas a počasí to ale poměrně degradovali, čili jeden večer jsem měřil, počítal a kreslil na papír, jak by mohly vypada a vůbec z čeho je udělat. Abych mohl ve finále objednat materiál.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

S nivelačním přístrojem jsme už dříve změřili, že převýšení je 1,15 m. Pak jsem musel měřit, jestli délka schodů nahoru vyjde tak nějak k té výšce. Plus minus 20cm to sedělo.

Reklama

Varianty schodů

Přemýšlel jsem, z čeho je vlastně udělat. Člověk si řekne jen schody, ale nakonec to není vůbec jednoduché rozhodnout se. Varianty, které jsem zvažoval byly:

  • kraje a vnitřky z palisád a zámková dlažba

  • palisády na krajích, obrubníky uprostřed a zámkovka na stupních schodů

  • obrubníky po krajích, betonové panely jako schody na štěrku nebo betonu

  • duté tvarovky stejné jako na čelní plot po stranách, vyžadujíc betonový základ

Nakonec jsem zvolil palisády po stranách a uprostřed betonové schodové panely na štěrku. Důvod byl že s palisádami si člověk může pohrát s výškami individuálně, narozdíl od obrubníku a navíc vypadají lépe. A betonové panely, protože taky nevypadají špatně a jsou samotížené. A štěrk kvůli dobrému odvodu vody.

Mrknul jsem na cs beton a objednal v prodoma červené panely a 40cm palisády vera hnědé. Navíc, nějaké vera hnědé palisády mi zbyly z dřívějška.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.
Reklama

Plánek

Nákres vznikl až po vybagrování schodů. Schodový panel má 15cm výšku a vyžaduje aspoň 2 cm překryv s horním schodovým panelem. Chtěl jsem, aby první palisáda dole byla cca 10cm nad schodem a pak se postupně ubírali nahoru výškově tak, aby horní schod byl jenom pár cm pod horní palisádou. S tím, že 3 poslední horní palisády jsou v rovině a moc nevyčuhují.

Výpočty na papíru nezohledňovaly skutečnou šířku palisády. Ta je na papíře 10cm, ale ve skutečnosti je to o 0,5 cm více, jak jsou trochu kulaté.

Schody jsem chtěl 1,5 m široké, protože panely se prodávají 1m dlouhé. Takže jsem pak měl v plánu řezat jich pár na polovic a tím to vyřešit. Nechtěl jsem z toho žádný odpad a 2m schody se mi zdálo už zbytečně široké.

Tedy, spočítal jsem množství palisád a panelů a objednal.

Krumpáč a lopada za palisády

Vše muselo začít nemilým ručním kopáním, protože tráva na novém place byla již narostlá. Byl horký slunný den/podvečer a já kopal a kopal, až jsem vykopal levou struzku, cca 25cm ještě pod vybagrovanou hlínu. Široká cca 20cm, aby se tam palisáda i beton vešly.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.
Reklama

Předtím jsem si markerem provázkem a markerem naznačil, kde kopat. A doporučuju nepodcenit odměření, kde bude levá a pravá část palisády začínat, nejlépe od domu či terasy. Já to samozřejmě nějak zapomněl a pak se mi palisády rozjely v umístění o 5cm.

Jak jsem dlouho nekopal, nenakládal a nevozil hlínu na kolečku do kopce jako blázen, abych to měl co nejdříve hotový, tak jsem se samozřejmě zondal a den dva potom jsem byl utahanej jak šňůra od záchodu, hlavně úchop bolel.

Vyměření

Potřeboval jsem teď už jenom zjistit, kde bude ta horní poslední palisáda, abych si tam dal drát a napnul provázek. Jak schodové panely ležely na paletě, říkal jsem si, že nejlepší bude, když si vemu svúj krásný tesařský úhelník a půjdu si změři úhel, který schody budou tvořit. Naměřil jsem si ho krásně. Je to vlastně taková pythagorova věta, což jsem si ověřil i výpořtem v excelu. Podle úhlu jsem napnul provázek, přeměřil a plus minus to sedělo. Paráda. Celé se to ukázalo jako špatný přístup.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Palisády na dvakrát

Jiný den: vynedal jsem napršenou vodu ze struzky, nechal jsem si přivézt pískový beton a pustil se do práce.

Palisády šly krásně podle provázku osazovat až skoro nahoru. Udělal jsem i druhou stranu a měřil mezeru mezi, aby byla 152cm. 1cm rezerva na každé straně. Šlo to krásně, že jsem si říkal, že někde musí být háček. Ale pak jsem usoudil, že jsem už zkušený palisádař, když jsem je dělal pro schody vepředu a u pergoly.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Problém

Dva dny po zabetonování palisád jsem se procházel po zahradě a říkal si, co kdybych si ty panely/schody nakreslil na ty zatvrdlé palisády a vyzkoušel, jak mi vycházejí výškově. Tak kreslím kreslím a u 6. schodu zjišťuju, že už vychází nad 3cm palisádou. Další schod pak asi cm 7. Zmocnil se mě zajímavý pocit, co teď s tím. Asi to nebude vypadat dobře. Takže jsem si vzal palici a kus prkna a vymlátil jsem všechny palisády, až na první dole, ven. Bylo to "hned" hotové.

Nové měření

Takže jsem zjistil, že lepší je vzít si celkovou výšku schodů, což je u mě 15x8=120cm a tu si dát nahoru na drát pomocí nivelačního přístroje. Nojo, ale jak zjistit, jak dát drát daleko od první palisády? Jako vystudovaný matematik jsem na to šel samozřejmě matematicky: jeden schod má 31cm délku, překryv budu dělat 1cm, kolik tam vyjde palisád o určité šířce?

No výpočty vás nebudu zatěžovat, ale opět jsem zjistil, že teorie a praxe je něco úplně jiného a nikdy to přesně nespočítám. Palisády tedy nemají 10 cm, ale mají 10,5cm. Překryv panelů jsem pro jistotu dělal 2cm, namísto jednoho a vznikaly drobné mm mezery mezi palisádami.

Takže jsem spočítal délku k před před poslední palisádě a tam dal horní provázek. A koukal jsem jak to vychází, aby palisáda nahoře moc nevyčuhovala do terénu. Nemyslel jsem si, že to bude takový problém tohle osadit.

Palisády podruhé

Palisády jsem pak dával do existujícího zatvrdlého betonu a jenom více podsypával betonem, abych se dotal výše než při prvním pokusu. Šlo to taky poměrně rychle, palisády jsem osadil a po osazení všech jsem dovyrovnal rovnost dlouhou latí.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Pokládání schodových panelů

Jeden schodový panel naturblok od cs betonu má 1m a 100 kg váhy. Takže na to jsem si pozval svého věrného druha a rovnou ho využil a kopání krumpáčem u prvního schodu, kde bylo vidět, že hlínu musíme ještě strhnout.

Objednal jsem si kamení - rejži, asi 0,6 tuny a myslel, že to bude stačit.

Schody jsme podle návodu cs betonu pokládali do štěrkového lože, první schod cca 2cm posyp, hezky vyrovnat vodováhami a pak jsme ve dvou posadili první 1m panel. Pak jsem udělal 4 řezy 1m panelů a měl tím pádem 8x0,5 panelů. Velká flexa a nový kotouč to jistily a šlo to pěkně řezat kolem dokola a pak jsem do toho mírně kopl a oddělil poloviny. Ostrý kotouč to je základ.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Další panely už šly lépe, už se nemusela kopat hlína skoro, naopak. Bylo potřeba dosypat rejži. To jsme dělali a šlapaly a paličkovali ji, aby se utemovala trochu.

Přesah jendotlivých panelů jsme dělali 2cm, nakreslil jsem na položený schod linku a pak další usadili přesně na ni. Předek toho naturbloku je štípaný, takže se to trochu blbě pokládalo, ale ve finále to je okem rovné, když se podívám zeshora na všechny schody.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Štěrk do stran

Položený schod, skládající se z 1m a 0,5m panelů, jsem pak po usazení hned zasypal kamínky i po stranách k palisádě, aby se tak nějak zapřel, ikdyž jeho vahou držel sám o sobě. Ale jistota je jistota.

Kdyby nedošla rýže, jsme za jeden večer hotovi, ale takhle došla, protože někde schody vyžadovaly podsyp/zásyp i ve výšce 15cm a tak rejže došla.

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Takže druhý den objednat rejži a znova na to. Za chvili bylo hotovo. Výška posledních 3 palisád vyšla úplně krásně, asi 1cm nad poslední schod. A pak že to nepůjde. Štěstí k tomu patří.

Z boku jsem dal nopovku a zasypal hlínou.

Zhodnocení

Opticky mi schody přijdou hezky vypadjící a chodí se po nich taky dobře. Působí robustně a ani se nehnou, ikdyž jsem na nich zkusil trochu zatancovat. Uvidíme, co čas. Ale protože nejsou v betonu, tak předělat se dají vždycky :-)

Schody na zahradě z betonových bloků a palisád -> část 37.

Náklady

Název položkyCena
kotouč flexa
750 Kč
bagr
1 000 Kč
nopovka
250 Kč
ostatní
2 000 Kč
cs beton palisády a naturbloky
16 000 Kč
pískový beton
1 000 Kč
ostatní
1 000 Kč
Celkem22 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací