Vnitřní tepelněizolační omítka YTONG SVÉPOMOCÍ

Autor: Pavel Matuš (20 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
10. 8. 2024
0 komentářů
Vnitřní tepelněizolační omítka YTONG SVÉPOMOCÍ
Příspěvek stavebníka

Skoro 500 m2 vnitřních omítek svépomocí? S Ytong omítkou žádný problém.

Výběr materiálu a postupu práce

Omítky jsem chtěl sádrové originál od Ytongu, tedy Ytong vnitřní tepelně izolační omítku, aplikace strojově. Nenašel jsem ale žádnou firmu, která by tyto omítky strojově byla ochotná udělat a alternativní materiál jsem nechtěl. K tomu byla cena strojních omítek pro mne v danou chvíli nedosažitelná, tak to bylo stejně jedno.

Protože ani Ytong omítka není jedna z nejlevnějších, začal jsem koukat na bazoš. Měl jsem štěstí, jeden pán z Brna (3 hodiny pro mě cesta z Mostu) nahrál inzerát a měl na prodej 80 pytlů za 100 Kč kus s tím, že to musí ale zmizet rychle. Nezbylo mi nic jiného, než zapřáhnout vozík a po práci se vydat na tuhle šílenou cestu.

Vnitřní tepelněizolační omítka YTONG SVÉPOMOCÍ

První metry

Přestože jsem se snažil vozík zaplachtovat, cestou domů šíleně pršelo a tak jsem nějaké pytle musel vyhodit, protože se namočily. To ale nevadilo, dalších pytle jsem koupil o pár týdnů později opět na bazoši a tentokrát blíž.

Řekl jsem si, že začnu v garáži, kde mi nebude tolik vadit, když se to nepovede. Pak jsem chtěl jít do technické místnosti, do vstupu, šatny, zeď za linkou atd - prostě postupovat od těch zdí, které nebudou vidět až k těm, které vidět budou a doufal jsem, že se to do té doby naučím.

Zeď jsem vždy jako první zbrousil a zkontroloval vodováhou, potom jsem ji ometl a navlhčil vodou. Omítku jsem nanášel 10mm zubem a pak zatlačil perlinku, poté zahladil a posunul se o další metr.

Reklama
Vnitřní tepelněizolační omítka YTONG SVÉPOMOCÍ

Ještě předtím, jsem na okna udělal špalety pomocí XPS polystyrenu - protože Ytong omítka se na polystyren nanášet nemá, prvně bylo nutné ho natáhnout do lepidla. S tím mi pomohli fasádníci, kteří byly venku hotový a ukecal jsem je, aby mi pomohli. Měli to hezčí než já a o dost rychleji. Jinak jsem ale vše udělal sám.

Druhou vrstvu jsem nanášel o dost řidší a už klasickým hladítkem. Je to i o hodně rychlejší práce, první vrstvu jsem zvládal okolo 15 m2 za jeden den, druhou vrstvu pak i 30 m2. Cca po hodině, co jsem natáhl zeď byla již zavadlá a tak jsem vzal mokrou molitanovou houbu a celou zeď roztočil. Instruktážní video od Ytongu jsem viděl snad 100x a s výsledkem jsem hodně spokojený.

K dokonalosti potom zbývá jeden krok a to další den vzít brusnou mřížku na sádrokarton a celou zeď zbrousit. Poslední krok už zbývá jen omést, napenetrovat a vymalovat, ale o tom až jindy.

Perlinka

Protože pytle s omítkou "skoro" nic nestály tak největší náklad byla perlinka, společně s apu a rohovými lištami. Perlinku jsem dával klasicky u všech otvorů přes rohy a plošně všude. Přestože v ytong příručkách je, že aplikace není nutná, jsem rád, že jsem ji použil.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vnitřní omítka
12 200 Kč
Plachta 5x3 na vozík
251 Kč
Špalety mzda zedníků
1 500 Kč
Apu lišty, rohovky, lepidlo
5 525 Kč
Zednické nářadí
1 613 Kč
Perlinka
8 136 Kč
Polystyren na ostění
1 964 Kč
Pistolová pěna
407 Kč
Celkem31 596 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací