10.část: Izolace proti vlhkosti - podlaha/výkop (1/3)

Autor: Karel a Vendy (12 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
19. 10. 2024
0 komentářů
10.část: Izolace proti vlhkosti  - podlaha/výkop (1/3)
Příspěvek stavebníka
Rozebírání podlah, kopaní, i historie v novinách...Podlahy nemovitosti, tak jak jsme je koupily od předchozího majitele byly příšernost. Verdikt byl jasný: podlahy ven až na rostlý terén.

Izolace proti vlhkosti a radonu(⅓) - VYKOP

Podlahy nemovitosti, tak jak jsme je koupily od předchozího majitele byly příšernost, která ve starších domech bývá často hlavně v případech kdy se problém řešil bez úvah, nejlevnější cestou. Verdikt byl jasný: podlahy ven až na rostlý terén.

Co vše šlo ven? První vrstva koberce. Byly 2 na sobě. Pod kobercem vrstva “Rudého práva” oddělující koberec od vrstvy lina. Pod linem byla další a další vrstva, celkem 5x linoleum. Pod posledním linem pak byl někde beton tloušťky cca centimetr někde bez betonu primo škvára.

Pod škvárou byl ještě nějaký druhy pokus o centimetrový beton, který teda majiteli musel finančně stát za to, jelikož i barva odpovídala množství použitého cementu a beton držel hodně na to, že neměl armování a měl pouhý jeden centimetr tloušťky.

Pod ním už konečně začínal rostlý terén v mém případě bláto, jelikož všechny vrstvy podlahy byly úplně mokré, tak bláto vespod bylo očekávané.

Stanovte si skladbu podlahy před samotným kopáním aby jste věděli jistě potřebnou hloubku výkopu.

Nekopejte podlahy ručně ale minibagrem - síly a ušetřený čas Vám příjde vhod v dalších etapach práce.

Reklama

Kopněte par centimetru hlouběji než je třeba, aby nebylo třeba vyvážet z místnosti nakonec ručně vše, co už bagrem nešlo kvůli tomu, aby se bagr dostal dveřmi ven.

Kopání

Celkem bylo třeba vybrat cca 30 čísel bláta, krom všech těch podlahových vrstev. Akce provedena spomocí 2 koleček a jednoho motůčka a půjčeného minibaru KUBOTA. (První půlden jsem nestihal já v bagru nakládat, jelikož jsem se učil ovládání bagru. Druhý půlden už jsem já potruboval po nestíhajících přátelích s kolečkem a motůčkem.)

Nová skladba podlahy napočtena na 55 cm, takže od nuly bylo třeba dostat sem o 55 cm níž. Tohle číslo je třeba před kopáním znát na základě ustanovení skladby podlahy, kterou budeme realizovat.

Při kopaní bagrem je důležité si v místnosti rozmyslet, jak bagr dostat pak zase ven a taky začít s místnostmi, které jsou nejdál a neprůchozí a postupně postupovat směrem k vchodu, tak aby se odvoz zeminy dělal pohodlně po rovné podlaze a aby se i bagr dostal ven.

Já jsem si vždy v místnosti nechal dost původního udusaného materiálu v místě u dveří s rozumným klesáním dolu ke dni vykopu, tak aby sem měl ve výsledku rampu, po které sem s bagrem vyjel primo do dveří. Abych si minimalizoval množství zeminy, kterou musím ručně nakládat a odvážet po bagrování, tak jsem si vykopal celou místnost bagrem o něco, níž abych pak materiál, který zůstal u stěn po obvodu místnosti spolu s rampou stačilo jen rozprostřít po ploše výkopu do roviny a stále zbylo dost prostoru na celou skladbu podlahy.

Rampu jsem ještě bagříkem, po tom co jsem vyjel nahoru do dveří, za sebou patřičně rozkopal a načechral, abych si ušetřil práci s krumpáčem a zhutněnou zeminou, co šlo to sem ještě i naložil a odvezl.

Pokud máte zahradu, vozte zeminu tam, kde Vám nepřekáží, nebo kde je k užitku a jen škváru a humus na přistavený kontejner - ušetří to mnoho tun placené likvidované suti/materiálu.

Reklama

Pokud Vám překáží i zemina, tak pátrejte v předstihu po širokém okolí po lidech, kteří trpí naopak nedostatkem zeminy na pozemku, který chtějí srovnat/zavézt. Dá se při větším množství kontaktovat i Lesy ČR, kde se da zeminou vyspravit kde co na povolení.

Galerie

Osekavani omitekbagrovani zeminyrampa pro minibagrmezistav kopani

Náklady

Název položkyCena
Půjčení Minibagru na víkend(doprava, nafta i čištění)
5 500 Kč
Pristaven kontejner na zeminu do lomu
10 000 Kč
Celkem15 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací