Zateplovat dům, nebo ne? Trendem jsou cihlové novostavby bez zateplení

Zateplovat dům, nebo ne? Trendem jsou cihlové novostavby bez zateplení
Redakční článek

Zateplovat nebo nezateplovat dům? To je téma, které už léta rozděluje stavebníky na dva tábory. Tento článek vám přinese odpovědi na mnohé otázky a nejasnosti, jež s sebou zateplování přináší. Proč je v současném stavebnictví trendem spíše jednovrstvé zdění, tedy zdění bez zateplování? Kdy je tento přístup nejvhodnější a kdy se naopak vyplatí investovat do zateplení? Zjistíte, proč může zateplování novostavbě spíše uškodit. Představíme také názory odborníka, stavebního inženýra Stanislava Bernacíka.

Nejvhodnějším materiálem pro jednovrstvé zdění je cihla

Hned v úvodu si řekněme, že nejvhodnějším materiálem pro jednovrstvé zdění je cihla. Dnešní cihly v moderním zpracování v sobě spojují několik vlastností najednou. Tepelněizolační a akumulační schopnost, ochranu před hlukem, statickou odolnost, vhodné difuzní parametry. Cihly s velkým počtem vzduchových dutin, tenkými „žebry“ a promyšleným systémovým spojem pero + drážka vyhovují současným požadavkům na nízkoenergetickou výstavbu, aniž by bylo nutné dům dodatečně zateplovat.

Bez zateplení stavíte rychleji a přesněji

Mezi hlavní benefity jednovrstvého zdiva patří několikanásobně vyšší rychlost a přesnost stavby. Dále eliminace chybovosti v rámci konstrukce, protože čím více pracovních kroků, tím větší šance chybovat. Další nepopiratelnou výhodou je stabilita jednovrstvé konstrukce a dlouhá životnost. Životnost samotného zateplovacího systému je podstatně kratší než životnost cihel – zateplovací systém je po určité době nutné sundat a instalovat nový.

Zdivo bez zateplení je více odolné vůči vnějším vlivům

Další výhodou cihelného zdiva opatřeného jen vnitřní a vnější omítkou je to, že na rozdíl od konstrukce s vnějším zateplovacím systémem je daleko méně náchylné na degradaci, ať již biologickou (ulpívání řas, plísně), tak i mechanickou (odolnost fasády proti klování ptáků, dětským hrám atd.) Vykazuje také optimální fyzikální vlastnosti (např. akustika, požární odolnost, nízká tepelná vodivost, přirozená propustnost vodních par, bezpečnost).

Reklama

Bez zateplení zvládnete postavit i nízkoenergický nebo pasivní dům

Technologie posouvají dál vlastnosti stavebních materiálů, ane jinak tomu je také v případě cihel. Parametry pro jednovrstvé zdění splňují například cihly HELUZ FAMILY 2in1 plněné polystyrenovým granulátem, tak i bez něj, a to cihly HELUZ FAMILY od šířky 44 cm. Obvodové stěny z těchto cihel jsou vhodné pro stavbu nízkoenergetických a pasivních domů.

Zateplovat dům, nebo ne? Trendem jsou cihlové novostavby bez zateplení

Cihly jsou paropropustné a udržují příjemné klima v domě

Cihly HELUZ FAMILY 44 se nezateplují, jsou tedy paropropustné. Proto neexistuje žádné riziko, že se vodní páry budou v konstrukci hromadit, ale naopak. Dokáží projít na povrch budovy. I z tohoto důvodu je bydlení v domech zdravější a mají velmi příjemné klima.

Broušené cihly HELUZ FAMILY 2in1 plněné patentovanou metodou polystyrénovými kuličkami mají v porovnání s ostatními materiály pro jednovrstvé zdění nejlepší tepelněizolační vlastnosti na českém trhu. Obvodové zdivo z cihel HELUZ FAMILY 2in1 dosahuje hodnoty součinitele prostupu tepla U = 0,11 W/m2K.

HELUZ FAMILY 44 broušená má nejlepší tepelněizolační vlastnosti v kategorii neplněných cihel vhodných pro nízkoenergetické i pasivní domy, se součinitelem prostupu tepla až 0,14 W/m2K.

Reklama
Zateplovat dům, nebo ne? Trendem jsou cihlové novostavby bez zateplení

Při stavbě si připlaťte za lepší cihly

„Stavebníkům doporučuji, aby si připlatili za lepší variantu cihel. V celkových nákladech na dům to jsou naprosto minimální částky, přitom pozitivně ovlivní fungování celé stavby, sníží náklady na vytápění, ještě dále se zlepší akumulační vlastnosti a tak dále.“ 

Reklama

Zateplení novostavby ihned po jejím dokončení přináší riziko vlhkosti

Pokud se postaví nový dům, trvá nějakou dobu, než stavba vyschne. V praxi se však zateplení aplikuje ihned po jejím dokončení. Zejména při nekvalitně provedeném zateplení se stává, že vlhkost nemůže uniknout z pláště domu a kondenzuje ve zdivu. Výsledkem je vznik zdraví nebezpečných plísní uvnitř domu, které se jen velmi obtížně odstraňují.

Pozor na omezenou životnost zateplené fasády

Další komplikace souvisí s životností fasády. Zkušenosti ze zahraničí, kde se venkovní zateplování pláště budovy praktikuje už desítky let, ukazují, že tento způsob zateplování má omezenou životnost. I v případě kvalitně provedené práce je to cca 30 let. Po uplynutí určitého času bude proto nutné fasádu strhnout a nainstalovat novou.

Zateplení má smysl u starších rodinných domů

Vnější izolace je na místě u starších rodinných domů. Zateplením obvodového pláště totiž majitelé výrazně sníží náklady na energii, zejména na vytápění. Navíc získají i ochranu před letním přehříváním a zimním promrzáním, což nejen přispívá k větší stabilitě celé stavby, ale také zvyšuje tepelný komfort pro její obyvatele.

Nejpoužívanější druhy zateplení: kontaktní zateplení nebo provětrávané fasády

Existuje řada možností, jak zateplit fasádu. Nejčastěji se používá kontaktní zateplení, které je jednodušší na realizaci a také méně nákladné jak časově, tak finančně než například provětrávaná fasáda.

Provětrávané fasády mají oproti jiným metodám své výhody. Umožňují suchou montáž, takže nejsou tak závislé na počasí a ročním období. Navíc vodní pára ze stěn může volně odcházet, což zajišťuje lepší prodyšnost budovy. Obvodové stěny lze izolovat i z vnitřní strany. Tento princip se uplatňuje převážně u historických staveb, kde není možné izolovat zvenčí například proto, že je historická fasáda památkově chráněna.

Tepelnou izolací se problém ve zdění nevyřeší, ale jen schová

„Někdy si stavebníci od tepelné izolace slibují, že skryjí nepovedená místa. Pokud je stavba z jednovrstvé konstrukce dobře navržená a dobře provedená, není důvod ji obalovat tepelnou izolací, respektive je to spíše ke škodě. Konstrukční detaily jsou systémově vyřešené a ověřené. Polystyrenem se rádo retušuje, skrývají se zásadní nedostatky v provádění zdění, které se ale projeví tak jako tak během let. A těžko se pak opravují.“  

Snadná práce se zdivem HELUZ eliminuje možné chyby

Kvalitně provedené zdění je základ a pokud je stěna vyzděná správně, podle předepsaného postupu, dodatečným zateplením nic nezískáme, spíše naopak - může docházet ke kondenzaci vodní páry, apod. Výhoda systému jednovrstvého cihelného zdiva HELUZ je právě v jeho uživatelské přívětivosti.

Zateplovat dům, nebo ne? Trendem jsou cihlové novostavby bez zateplení

„Již jsem zmiňoval, že riziko představuje hlavně chyba při zdění. Z toho úhlu pohledu vidím velkou výhodu systému jednovrstvého cihelného zdiva HELUZ v jeho uživatelské přívětivosti a přívětivých a jednoduchých technických podkladech, které nemusíte na stavbě dlouze vysvětlovat.“

Jak se žije v domě z jednovrstvých cihel? 

„Bydlím v bytovém domě z cihel tloušťky 44 cm, bez zateplení a funguje to skvěle. Za vytápění bytu o ploše 120 metrů čtverečních v posledním patře platíme kolem tří tisíc korun měsíčně. Kdyby stěny byly vyzděné z plněných cihel o tloušťce 500 mm, dostali bychom se s náklady ještě o dost níže," popisuje osobní zkušenost Stanislav Bernacík.

Rozdíl v nákladech není velký

Častým argumentem pro volbu právě zateplovacích systémů je, že cihly pro jednovrstvé zdivo jsou dražší než klasické. To je pravda, nicméně při počítání nákladů je důležité zahrnout do kalkulace veškerou práci navíc a částky za materiál, které jsou potřeba při stavbě se zateplovacím systémem. Celkový rozdíl již potom není tak velký, jak se mohl zdát na počátku.

Výhody jednovrstvého zdiva

  • Životnost a ekologie

Životnost cihel se odhaduje na 180 let a je podstatně delší než životnost samotného zateplovacího systému, který výrobce garantuje po dobu 30 let. Zdivo je pevné, ohnivzdorné, odolá extrémnímu počasí i různým organismům. Stavba po dokončení nepracuje, nehrozí popraskání omítek ani jiné deformace.

• Difúzně otevřená konstrukce

Nehrozí hromadění vlhkosti uvnitř konstrukcí, objekt přirozeně dýchá.

• Jednoduchost realizace

Méně kroků i materiálů znamená rychlejší postup stavby. Odpadá starost s logistikou a uskladněním zateplovacího materiálu, v neposlední řadě je potřeba i menšího počtu pracovníků

• Akumulace a tepelná setrvačnost konstrukce

Zdroj: Cihlářská svaz Čech a Moravy

Přistupujte ke stavbě jako k celku

Zdění z jednovrstvé zdiva bez zateplení v sobě kombinuje energetickou úspornost, ekologii a dlouhou životnost stavby. Není divu, že se stává trendem současného stavebnictví.

Kvalitní obálka budovy zajistí, že nebudete muset investovat později do technologií na snížení energetické náročnosti budovy. Přistupujte proto již před samotnou realizací k domu komplexně – dívejte se na jednotlivé prvky hrubé stavby (cihly, překlady, stropy atd.) jako na provázané komponenty, které dohromady vytváří fungující celek a vybírejte ucelený stavební systém.

Galerie

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (47 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

KamilH28. 8. 2024 8:55:23

No jo, já to říkám pořád že jednovrstvé zdivo má budoucnost ;)

houpo3. 9. 2024 12:05:39

Proč si to myslíte? Jako článek dobrý, četl jsem dost i o tom jak umíš z Heluzu postavit na komplet všechno. No je to správná volba? Dům stavíš jen jednou za život, no dobrá možná dvakrát, tak by jsi měl být člověk jistý.

Marek Šeller4. 9. 2024 17:05:31

Když jsi o tom tolik četl tak by jsi měl mát i nastudováno jak má cihla dobré tepelnoizolační vlastnosti, že nepotřebuje zateplovat dodatečně, že se s ním perfektně pracuje atd. A ano když umíš takhle postavit celý dům s jednou značkou a navyše i s různyma benefitma tak proč do toho nejít.

zbynda5. 9. 2024 9:30:06

Taky si myslím. A když už i tady máš vypsané ty výhody hezky pokopě tak proč váhat. Jednoduchost realizace a difuzně otevřená konstrukce - to říká za všechno :)

japova5512. 9. 2024 9:19:37

S manželem jsem taky už téměř před celou stavbou. Jako ono pozemek by byl i projekt a jsme rozhodnutí i pro cihlu bez zateplení. Už jenom počkat na dobré počasíčko aby jsme mohli materiál nakoupit a začít stavět :)