Rekonstrukce venkovní kamenné zdi

Autor: Lucie Krmenčíková (1 příspěvek)
Kategorie: Rekonstrukce domu
22. 7. 2024
1 komentář
Dotaz

Ahoj spolubojovníci, máme starou chalupu z části roubenou a z větší části kamennou. Kámen venkovních zdí je odkrytý a ráda bych ho ošetřila kousek po kousku tak, aby to vypadalo krásné, nedrolil se z toho bordel a hlavně aby nám dlouho vydržel. Je potřeba ho nějak obrousit? Čím vyspárovat? Penetrovat či jinak ošetřit? Jak zakrýt místa, která jsou dozděná jiným materiálem?

Jak tyto kroky naplánovat, co první a co poslední? Předem moc děkuji za odpovědi, tipy a pomoc.

Galerie

Tereza Malinová (redakce)15. 8. 2024 10:02:11

Dobrý den,níže zasíláme odpovědi od stavebníků z Facebooku:

Lukáš: Tak s tim mam velke zkusenosti... Osekat omitku, pozvat cloveka na otryskani (jsou z toho oblaka prachu), pak koupit Hasit Cc649, vzit si kovovou sparovacku a obrnit se trpelivosti a sparovat, sparovat a sparovat.... Pritom prubezne cistit kameny od sparovacky...Pak to jeste dokonale ocistit vapkou a pak to cele postrikat nanopenetraci... Mame to tak udelane od roku 2012 a stale v pohode... Ta namaha za to stoji... Preji hodne zdaru!!!!


Martin: Silný vodní tlakový čistič (opravdu vysoký vodní tlak, průmyslové verze), zbytky kartáč růčo a pak zase tlakový čistič. Zaleží jak moc máte času. Na spárování je pak škála spárovaček a odstínem lze udělat velmi rozdílné efekty (světlé, tmavé, hnědé, bílé...). Udělal bych si vzorky a sami pak uvidíte jakou cestu zvolíte. Doporučuji si projít třeba i ytb, třeba v itálii či španělsku lidi tyto stavby hojně "konzervují" a práci si dokumentují, tak tam lze okoukat spoustu nápadů.