Zásuvky, vypínače a osvětlení

Autor: NED (30 příspěvků)
30. 7. 2024
0 komentářů
Zásuvky, vypínače a osvětlení
Příspěvek stavebníka
Zásuvky, vypínače a osvětlení.

Zásuvky a vypínače

Na doporučení elektrikáře jsme vybírali zásuvky a vypínače od ABB. Jedná se o kvalitního a ověřeného výrobce. Strojky jsem vybíral bezšroubové z důvodu jednodušší a rychlejší montáže. Elektrikář nám ještě před malováním namontoval všechny strojky. Zásuvky v místnostech s obkladem a v kuchyni jsme museli samozřejmě montovat na etapy, protože jsou montovány až po obkladu.

Vybrali jsme si zásuvky a vypínače ABB Levit bílá / kouřově černá. S elektrikářem jsme dali dohromady seznam materiálu, podle toho jsem materiál poptal u několika dodavatelů a vybral toho nejlevnějšího. Rozdíl v nabídkách byl ale pouze ve stokorunách.

Vzhledem k tomu, že jsem fyzicky viděl materiál až když dorazil, tak mě trochu překvapilo, že černá je průhledná, ale po montáži to již není moc vidět. Po měsíci už si toho člověk nevšimne vůbec.

Kryty zásuvek a vypínačů jsem montoval po vymalování a po spárování v případě místností s obkladem. Postup je velice jednoduchý, nasadí se rámeček a nacvaknou vypínače nebo přišroubuje kryt zásuvky, které drží rámeček.

Zásuvky, vypínače a osvětlení

Osvětlení

Kuchyň je jediná místnost, kde máme bodovky. Do ostatních místností jsme dávali stropní LED světla. Většinu světel jsme objednávali na internetu podle designu. U světel do kumbálu a do spíže jsme design moc neřešili a kupovali světla podle ceny.

Montáž světel není složitá, v případě sádrokartonových stropů není ani nic potřeba předvrtávat. Držák světla šroubuji vruty přímo do sádrokartonu, pak zapojit elektriku a usadit světlo do držáku. Před započetím práce samozřejmě shodit jističe.

Dnešní LED světla jsou poměrně lehká, takže se snadno montují. Nejsložitější byla montáž lustru, který byl o něco těžší a chyběla mi při montáži třetí ruka. Stejně tak bylo vzhledem ke své váze poměrně náročné namontovat zrcadlo s LED osvětlením do koupelny, protože jsem byl limitován krátkým kabelem.

Aktuálně nám chybí již jen namontovat venkovní světlo nad vchodem, tam máme koupené světlo s čidlem, musím ale prvně dodělat podbití.

Reklama
Zásuvky, vypínače a osvětleníZásuvky, vypínače a osvětlení

Náklady

Název položkyCena
Zásuvky a vypínače
17 460 Kč
Světla
27 681 Kč
Celkem45 141 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací