Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny

Autor: NED (30 příspěvků)
Kategorie: Koupelna a WC
22. 7. 2024
0 komentářů
Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny
Příspěvek stavebníka

Po úspěšném obložení technické místnosti jsem se vrhnul na větší výzvu – obložení koupelny a záchodu. V článku popisuji krok za krokem, jak jsem zvládl hydroizolaci, výběr materiálů, obkládání stěn a podlahy se závěrečným spárováním a silikonováním, které pro mě bylo utrpením.

Dlažba a obklady WC

Po dokončení dlažby v TM, kumbálu a spíži jsme se rozhodli, že obložíme sami i záchod a podle výsledku bychom se pustili i do koupelny.

Rozměřil jsem místnost a rozhodl se, že udělám prvně dlažbu a následně až obklady. Dlažbu jsme vybrali tmavě šedou 30x30. Následně jsem dlažbu zakryl a pustil se do obkladů.

Obklady měly rozměr 20x50, světle a tmavě šedé. Tmavě šedá za záchodem, zbytek světle šedá. Začal jsem obkládat celým obkladem od spodu, protože takto to vycházelo na celý obklad ke hraně za záchodem. Na rohy jsem použil šedé plastové lišty, na nerezové jsem si na poprvé vzhledem k pořizovací ceně netroufl. Postupně jsem obložil celou místnost.

Před spárování jsem vymaloval strop. Dlažbu i obklad jsem spároval spárovací hmotou Mapei, barva antracit. Na vnitřní rohy jsem použil silikon.

Geberit a skříňku s umývadlem jsme si nechali nainstalovat od vodáka.

Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelnyKoupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny

Hydroizolace koupelna

Po dokončení a zhodnocení výsledku u obkládání WC jsme se rozhodli, že zvládneme udělat sami i koupelnu. Přeci jen na tom ušetříme dost peněz, které můžeme použít jinde. Na internetu jsem z Polska koupil hydroizolační pásky, vypadají úplně stejně, jako ty co koupím tady, ale cena byla třetinová.

Hydroizolaci jsem kupoval spolu s obkladem zde. Na všechny rohy jsem nanesl štětcem hydroizolaci, do ní nalepil pásky a ty zatřel hydroizolací. Takhle jsem udělal celý obvod koupelny a všechny rohy u sprchového koutu. Hydroizolaci jsem následně nanesl po celém sprchovém koutu a po celé stěně u vany.

Reklama
Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny

Obklady koupelna

Obklad do koupelny jsme vybrali světle a tmavě béžový, rozměr 20x50. Dlažbu jsme vybrali hnědou, rozměr 60x60.

V koupelně jsem začal obkládat celým obkladem od stropu a postupně dolů, bál jsem se začít zespodu, aby mi to vždy vyšlo nahoře na celý obklad. Kromě světle a tmavě béžové jsme měli ještě nahoře jiný vzor obkladu a mezi tmavou a šedou byl obklad s vlnkou.

Při namíchání správné hustoty lepidla obklad ani moc nesjížděl. Vždy jsem nalepil dva kusy obkladu, přitlačil ke stropu a po dotažení klínků ve sponách vše již dobře drželo. Začal jsem od středu místnosti spárou u baterie a pokračoval do stran, v rozích jsem pak obklad zařezával. Tímto způsobem jsem udělal celý obvod. Poslední řadu obkladu nad dlažbou jsem dělal až po položení dlažby.

Zakončovací lišty jsem se nakonec odvážil použít nerezové, protože vypadají mnohem lépe než ty plastové, které jsem použil na záchodě. Nejsložitější pro mě bylo ohýbání lišt u příčky u záchodu.

Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelnyKoupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny
Reklama

Vana

Vanu jsem si nakonec usadil sám a následně ji obložil. Na vanu bylo potřeba našroubovat nožičky a zapojit odpad. Pro podezdění vany jsem použil příčkovky od Ytongu, těsně pod hranou vanou je vždy montážní pěna. Po obezdění jsem vanu obložil, revizní dvířka jsem udělal nakonec skrytá, jsou tam k sobě nalepené dva obklady a drží na magnetech a silikonu.

Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelnyKoupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny

Dlažba koupelna

Zde šlo o mou první zkušenost s rozměrem 60x60, nakonec jsem zjistil, že se mi s ním pracuje lépe než s malými dlaždicemi. Dlažba byla tlustá 10 mm, s tím už si moje řezačka poradila jen velmi obtížně, nakonec jsem vše řezal úhlovou bruskou s diamantovým kotoučem. Po dokončení dlažby jsem dolepil poslední řadu obkladů.

Reklama
Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny

Spárování a silikon

Část spárování jsme dělali s tátou ve dvou, protože se jednalo o poměrně velkou plochu. Vyspárovali jsme stěny a následně podlahu. Ve všech rozích je použit silikon, myslím že tak v půlce koupelny jsem to dostal trochu do ruky. Práce se silikonem pro mě byla utrpení.

Sanita

WC, umývadlo a skříňku pod umývadlo jsme si nechali namontovat. Stejně tak i baterii k vaně a do sprchového koutu a také topení. Skříňky a zrcadlo jsem pak dělal sám. Po tom, co jsme začali koupelnu používat jsme ještě doobjednali dveře do sprchového koutu, protože i přes hloubku 150 cm cákala voda až k umývadlu.

Koupelna a WC - Obložení záchodu a koupelnyKoupelna a WC - Obložení záchodu a koupelny

Náklady

Název položkyCena
Dlažba a obklady včetně hydroizolace a lepidla
44 500 Kč
Lišty a spárovací hmota WC
760 Kč
Hydroizolační pásky
2 600 Kč
Nerezové lišty
2 000 Kč
Sanita koupelna a WC
61 000 Kč
Dveře ke sprchovému koutu
10 000 Kč
Lepidlo, spárovací hmota, silikon
5 000 Kč
Ytong 50 mm
1 000 Kč
Celkem126 860 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací