Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Autor: Kondrej (39 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
11. 8. 2024
0 komentářů
Zděný čelní plot se spárami -> část 36.
Příspěvek stavebníka

Jak jsem dělal čelní plot z CS bloků.

Myšlenka čelního plotu

Čelní plot jsem chtěl dělat zděný z prolévaček a sloupy zdvojené, aby měly čtvercový půdorys 40x40cm. Mezi sloupy nízká zídka, maximálně 2-3 řady viditelné, aby to nebylo moc vysoké, protože si myslím, že to pak nevypadá dobře. Současně jsem si pokládal otázka, zda sloupy a zídku mezi nějak provazovat a zda-li stačí pouze svislá armatura.

Hledal jsem na internetu nějakou inspiraci o tom, jestli někdo podobný plot dělat a jak, ale nenašel jsem. Takže jsem se ptal a ptal a pak se rozhodl plot podle na kus spočítaného materiálu objednat.

K tomu jsem potřeboval udělat si schéma, podle naměřených rozměrů vzdálenosti od plotu souseda až k budoucí brance od kováře (současná zelená na fotkách je pouze provizorní).

Plot je ve svahu, čili to byl další prvek do celé komplexity.

Plot má délku 15 m.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

K výpočtu materiálu i toho, jak rozvrhnout sloupky, aby od sebe byly rovnoměrně vzdálené, posloužil uvedený nákres v excelu. Nechtěl jsem dělat moc malé mezery mezi sloupy, nevypadá to dobře. Inspiroval jsem se v okolních domech, kde někdo měl 4 bedňáky mezi a to se mi zdálo málo. Rozhodl jsem se pro 6 bedňáků mezi spolu, čili 6*40cm=240cm mezi. To mi přišlo jako rozumný rozměr.

Celkem 6 sloupů. Sloupy resp mezery mezi jsem dopočítával tak, aby mi vyšly pokud možno všechny stejně od sebe, s tím, že poslední mezera bude o něco větší, cca o 20cm. Současně jsem nechával mezi sloupy bezspečnostní mezeru 1,5 cm, abych tvarovky mezi pak neměl problém dát mezi.

Plot mám od cs beton blok 20 červený. Sloupky jsou štípané ze 3 stran, zídka mezi jenom z jedné.

Reklama

Základ

Základ jsem naměřil podle schématu, dal provázek a podíval se předtím do plánů, kde vede plyn a elektřina. Kopali jsme lžící 30cm s tím, že u sloupů 40x40cm se vykopalo o něco více. Hloubka 80cm, někde méně, protože jsme počítal s tím, že se dosype hlína. Pásový bagr měl za chvíli hotovo a odvážela se hlína autem na domluvené místo. Do výkopu jsem pak do jedné řady naházel velké kameny, které jsme našli buď při kopání nebo z dřívějška. Byly zbavené hlíny.

Napnul jsem provázek do výšky, kde jsem chtěl mít litý beton z mixu a nastříkal markerem. Beton jsem dával 30cm pod úroveň terénu tak, aby mi nekoukal ven a zároveň zídka mezi sloupy nebyl zbytečně vysoká. Počítal jsem s tím, že první řadu bedňáků utopím a vždy v nejvyšší části zídky bude koukat jenom část bedňáku.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Litý beton z mixu

Mix přijel opravu pár okamžiků potom, co jsem dočistil základ. Excelentní timing. Týpek vylezl, nasadil prodlužku a že bude popojíždět a já to tam budu korigovat při lití do výkopu. Můžu vám říct, že jsem si připadal jako v divadelním představení, kdy týpek jel jel jel a lil lil lil a já poskakoval držejíc trychtýř, ze kterého se valil beton, a občas jsem musel mávnout rukou jako aby zastavil nebo aby už jel dál. Celé jsem to proskákal a za 3 minuty jsme měli nalito.

Po zavadnutí, cca 1h, jsem se snažil vytvořit jakési zuby, odskoky, abych nemusel vždy sloupek moc podbetonovávat pískovým betonem při zakládání, ale ve finále se to neukázalo jako nejlepší strategie. A sice důvod byl ten, že se z vylité přímky stala taková křivka a v pak na vizáži plotu ze profilu nejsou sloupky v jedné přímce taky.

Reklama

Zakládání

Hezky napnout provázek od začátku až do konce. Založení plotu jsem dělal podle provázku tak, že jsem začal od zelené branky a tam jsem založil první 2 kusy tvarovek vedle sebe, aby tvořili půdorys čtverce. Výšky jsem neřešil, jenom vzdálenost od obecního obrubníku podle onoho provázku.

Pískový beton jsem si nechal dovézt. Poté, co jsem založil první sloupek, nanosili a vyskládali jsme si daný počet tvarovek za tenhle sloupek a začal jsem zakládat druhý. Aby se mi nestalo, že je tam mezi potom nenacpu. I tak jsem si tam nechal ještě pár desítek mm vůli. Takhle jsem pokračoval až do posledního sloupku, který už tvořil malinko jinou vzdálenost od toho předposledního aneb zbytek. Ale bylo to asi 20cm, takže na plotu zepředu to není nijak vidět.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Zdění mezi sloupky už tak rychle neodsýpalo, ale dalo se to. Zarovnával jsem vždy řadu s přilehlým sloupkem napravo, abych tvořil jakousi optickou dílčí rovinu. Protože jsem měl štípané tvarovky, měřilo se vše hůře, a tak jsme museli dávat pozor, aby zídka mezi sloupky byla na středu v začínajícím i ukončujícím sloupku. Občas jsem to musel dovyrovnat tím, že jsem celou řadu malinko porovnal.

Reklama

Zdění druhé a dalších vrstev

Dráty svislé - samozřejmost viz foto. Dával jsem pouze svislé a do sloupků 2 až 3, podle toho jak mi vyzbyly. Kotvil jsem je něco přes 10 cm do litého betonu (hned druhý den jsem vyvrtal otvory, aby beton moc nezatuhl), předtím namočené do lepidla a zabušené.

V plotu jsem chtěl tvořit spáry, protože plot s nimi vypadá lépe, resp. vypadá, že si s tím někdo dal práci.

Měl jsem k tomuto účelu připravené ocelovou výztuž 16mm a 10mm. Ty 10mm jse koupil nové, aby byly rovné. Nařezal jsem si je na vzdálenost o něco menší než co je mezi sloupky, ale začal se sloupy. Tam jsem používal 16mm dráty, které jsem používal jako muster a nanesl zdicí maltu od webera (lícová malta). Obrázek ukazuje 4, ale pak jsem si musel vystačil se 2 na jednu vrstvu, protože jsem jich neměl dost, ale i tak se to dalo, protože tvarovky pak dostatečně držely i na 2.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Zídka mezi

Tvarovky mezi jsem pak dělal tak, že jsem si položil dráty 10mm vodorovně na první šár a postupně nanášel maltu a usazoval tvarovky na vazbu. To docela šlo, ani sem moc nevyrovnával, protože dráty samy o sobě udělaly tuhle práci. Stačilo mít první šár rovný a i kdyby ne, tak to dráty v druhém šáru povyrovnaly.

Zídka mezi není nijak provázaná se sloupky. Pouze vodorovné roxory, jeden v každé tvarovce.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Dráty jsem pak po nějakých 1-2 dnech vyndaval a používal dále.

Výplň sloupků a zídky

Celé se to dělalo na několik fází, protože slouky jsem chtěl betonovat nanejvýš po 4 vrstvách. Dával jsem výhradně mezerovitý beton, který mi přivezli z betonárky na korbě auta. Byl jsem překvapen frakcí, kameny se mi zdály veliké, není to velikost rejže. Ale beton držel a drží jako p*ase. Plnění tvarovek jsem dělal, že jsem do weber kýble od fasádní omítky nandal beton a kýbl vyprázdnil do tvarovek. Čím výše, tím to bylo zajímavější. Byly to zase fušky, ale naštěstí to bralo konce. Tvarovky jsem před betonováním důkladně vystříkával vodou s hadice a to i několikrát tam a zpátky. Hadici jsem vždy ponořil úplně dolů a proléval. U zatvrdlého mezerovitého betonu jsem při prolévání pak pozoroval, jak v něm voda hezky mizí.

Vždy jsem končil betonování tak, že beton byl v půlce výšky tvarovky.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Na závěrečné tvarovky mi už betonu vyšlo 0,1 m3 a to mi nikde nenamíchali (a já neměl kam ho dát), a tak jsem si koupil cement, kamení a písek a 10 koleček si namíchal ručně. To byla dřina největší.

Stříšky

Stříšky jsem lepil dvoukontaktně, vždy stříšku zatáhl lepidlem (weber flexibilní, mrazuvzdorné) a pak lepidlo nakydal na tvarovky tak nějak rozumně do výšky 1-2cm a stříšku usadil. Obě vrstvy jsem předtím důkladně namočil do vody, dělal jsem za teplého slunečného dne a rychle to vysychalo. Spráry mezi stříškami jsem nedělal, ikdyž jsem si s tou myšlenkou taky hrál, ale nakonec jsem usoudil, že když mám poctivý mezerovitý beton pod, tak voda, co tam vteče, proteče dále dolů. Takže jsem stříšky pouze natlačil na sebe a na zídce nechal trochu vůli u první a poslední stříšky a sloupkem.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Finále

Hotovo bylo až bylo hotovo. Přesně nevím, kolik hodin jsme ve dvou na tom celkem strávili času, odhadem 100h práce.

Výplň jsem dal provizorní svařované pletivo uchycené na drát a někdy v budoucnu se udělá hezká výplň od kováře.

Zděný čelní plot se spárami -> část 36.

Náklady

Název položkyCena
Cs beton bloky, strisky a roxory
42 000 Kč
bagr
4 500 Kč
mix beton 3,5 m3 C20/25
17 000 Kč
pískový beton na založení 0,3 m3
1 700 Kč
práce kolega
3 000 Kč
lícová malta weber pytle
2 800 Kč
drenážní betony, 2 várky 1,2 m3
5 000 Kč
ostatní
4 000 Kč
Celkem80 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (39 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací