Sen o vlastním domě: Jarda a Anet se pustili do stavby svépomocí

Autor: Jana Švec (16 příspěvků)
17. 7. 2024
9 komentářů
Redakční článek

Dnes navštívíme stavebníka Jardu, který se se svou manželkou rozhodl vyměnit stísněný pražský byt za klid a pohodu rodinného domu v malebné obci nedaleko Českého Brodu. Rozhodli se postavit si nízkoenergetický přízemní dům s obytným podkrovím o zastavené ploše cca 153 m2. Jak jinak než svépomocí.

Plánování a volba materiálu

Srdcová záležitost pro Jardu a Anet byla jasná od začátku – zděný dům. Při volbě materiálu se rozhodli pro tepelně izolační broušené cihly Heluz Family 44, a to hned ze dvou důvodů.

„Zaprvé jsme chtěli nízkoenergetický dům bez nutnosti dodatečného zateplení, což tyto cihly splňují,“ vysvětluje Jarda. „A zadruhé jsme u Heluzu získali nejvýhodnější nabídku.“

Než se ale první cihla dotkla země, čekalo na Jardu a Anet náročné plánování.

Původně totiž snili o prostorném bungalovu, ale obecní vyhláška jim udělala čáru přes rozpočet. „Při kreslení plánů jsme se dostali na příliš velkou zastavěnou plochu,“ vzpomíná Jarda. Museli proto projekt upravit a z bungalovu se vyklubal přízemní dům s obytným podkrovím.

Sen o vlastním domě: Jarda a Anet se pustili do stavby svépomocí

Další velkou ránu jim zasadil příchod pandemie Covid-19, která měla vliv na výstavbu příjezdové cesty a inženýrských sítí. Stavba se tak o 2 roku zdržela.

Pak se Jarda a Anet konečně mohli pustit do práce. Jejich sen o vlastním domě se začal pomalu, ale jistě měnit v realitu.

Reklama

Hrubá stavba plná výzev i radosti

Během plánování a stavby se Jarda a Anet spoléhali na online zdroje a rady zkušenějších. „Portál Svépomocí.cz pro nás byl velkým přínosem,“ říká Jarda. „Našli jsme tam spoustu užitečných informací, tipů a rad od jiných stavebníků. Hodně nám daly i workshopy, které Svépomocí.cz pořádá.“

Jarda vzpomíná, že nejjednodušší na celé hrubé stavbě bylo právě zdění obvodových zdí. S partou kamarádů, kteří vytvořili lidský řetěz, a cihlami od Heluz šlo zdění rychle od ruky. „Byl to krásný pocit, když jsme viděli, jak jde ten náš barák konečně nahoru.“

Sen o vlastním domě: Jarda a Anet se pustili do stavby svépomocí

I přes občasné komplikace si Jarda a Anet užívali každou etapu stavby. „Byla to dřina. Ale zároveň byla i obrovská radost sledovat, jak náš dům roste před očima.“

S odpovědí na otázku, zda by se pustil do stavby svépomocí znovu, Jarda vůbec neváhá. „Určitě ano.“

Reklama

Jardovy rady z první ruky

Stavba domu svépomocí je běh na dlouhou trať a ne vždy jde vše podle plánu. Jarda a Anet se během své stavební anabáze naučili mnoho cenných lekcí, o které se s námi ochotně podělili. Tady jsou Jardovy rady pro všechny budoucí stavebníky, kteří se chystají na podobné dobrodružství:

Sen o vlastním domě: Jarda a Anet se pustili do stavby svépomocí
  1. Nepodceňujte finanční plánování

    „Nepodceňujte finanční plánování!“ zdůrazňuje Jarda. „Vytvořte si detailní rozpočet co nejdříve. I když půjde jen o hrubé nacenění. Zjistěte si, na kolik vás vyjde obvodové a vnitřní zdivo, střecha, krovy, krytina atd.“

  2. Komunikujte s úřady osobně

    „Nenechávejte vyřízení stavebního povolení na prostředníkovi,“ doporučuje Jarda. Sám je zastáncem toho, že je lepší si zajít na stavební úřad a domluvit se osobně s člověkem, který má vaši obec na starosti. Dozvíte se tak přesně, co vše je ke stavebnímu povolení potřeba.

    „Lidé na stavebních úřadech jsou opravdu ochotní a raději jednají přímo s lidmi, než s prostředníky,“ dodává Jarda svou zkušenost.

  3. Hledejte slevy

    „Neděste se zvýšených cen za stavební materiál,“ říká Jarda. Podle něj se vyplatí hodně hledat na internetu a sledovat různé akce. Konkrétně na střešních podhledech tak s manželkou ušetřili několik tisíc korun.

Reklama
Sen o vlastním domě: Jarda a Anet se pustili do stavby svépomocí

Podělte se o svůj příběh i vy!

Jardova a Anetina cesta za vlastním domem je inspirativní. Pokud vás zajímá, jak se jim daří v dalších etapách stavby, přijedeme je zase někdy navštívit. Rádi se podíváme, jak pokračují.

Každý příběh je ale jedinečný.

Také provádíte stavbu svépomocí? Podělte se s námi o své zkušenosti, rádi za vámi přijedeme.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Jana Švec (16 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací

RomanK1. 8. 2024 7:03:39

Skvělý výběr materiálu pro stavbu domu. Cihla má nejlepší tepelnoizolační vlastnosti, kdybych měl stavět po druhé změnl bych možná jenom to, že bych už tak dlouho neotálel a nezamotával se ve viru informací z různych stran.

dalo91982. 8. 2024 7:25:26

Tak tohle naprosto chápu. Měli jsme stejný probém. Nikdo z našeho okolí z cihly nestavěl ani se nějako nezajímal o stavbu z tohoto materiálu a tak nám to všichni vymlouvali i kdyz o tom nic nevědeli. Já však necouvl a zjišťoval jsem si různe informace, taky jsem dost čerpal z tohto webu. Nakonec jsem se rozhodl pro zateplenou 50 od Heluzu, protože jsme chtěli pasivní dům.

lukasouny19. 8. 2024 17:50:36

Ale to je už takový top hrot strop tenhle pasivní dům :D Ale součinitel prostupu tepla - to by měla být priorita pro každého kdo neví co a jak.

Riso1520. 8. 2024 14:29:40

No jen málokdo ví co to vlastně je. Ale tak podle mně když se ptáš tak se i dovíš. Hlavně když jsou i takovéto podporné informativní články nebo výrobce přidáva aktualizace nebo má jenom přehlední stránku a perfektně komunikuje :)

jaro1mir29. 7. 2024 7:25:02

V dnešní době je to opravdu inspirujíci. Mnoho mladých lidí si dává stavět dům firmám s domněním že mají o všechno postaráno a pak zjistí po několika letech že chybička se vloudila. A ta chybička navodí na další chybičku a už se to sype. Takhle je to opravdu jistota když si to krok po kroku člověk staví sám, protože i když se nějaká chybička vloudí umíš si jí ihned zpravit.

hutta418. 7. 2024 7:16:36

Moc rád čtu takovýhle články ze staveb, člověk se dozví zakaždým něco nového. 153m2 je podle mně tak akurát na bydlení a hlavně na svépomocní stavbu když jsou navyše jen dva na to :D

houpo19. 7. 2024 7:41:35

Jako upřímně, takhle stavět jen ve dvou je podle mně nesmysl. To pak z práce letí rovnou na stavbu? No to vůbec. Když stavět tak jedině s někým kompetentním kdo se navyše do stavby vyzná.

Marek Šeller22. 7. 2024 9:59:00

Hele a proč ne? Nikde jsem se nedočet jestli mají děti, pokud ne tak podle mně je to skvěá příležitost na stavbu domu svépomoci protože na to mají aspoň čas a klid. A za druhé pochybuji že stavěli jenom tak sami od sebe. My jsme využili od Heluzu technickou pomoc při stavbě,takže tipuji že oni také. A tak jak píše co se úředú týče, je lepší když si to vybavíš všechno sám protože komunikace cez někoho je zbytečně zdlouhavá.

zbynda23. 7. 2024 8:04:58

Jako jedna věc je když si to člověk vybavuje všechno sám že se naběhá po těch úřadech, no druhá věc asi by mi též vadilo kdyby mi měli podchvíli volat že ještě třeba tamto a to a to zapomněli. Díky tomuto článku vím zas něció novýho, čemu se třeba vyvarovat nebo naopak do čeho je dobré se pustit.