Skladba povrchu terasy

Autor: David Kohout (1 příspěvek)
Kategorie: Zahrada
16. 6. 2024
2 komentáře
Dotaz

Zdravím, rekonstruji terasu (cca 40m2) na zahradě u domu. Po 15 letech se odlepila polovina dlažby (půl terasy je pod střechou a půl nikoliv). Nyní plánujeme předělat celý povrch s využitím 2cm keramické dlažby. Aktuální stav je ten, že je stará dlažba odstraněna a budeme svrchní vrstvu brousit. Odborník nám poradil v podstatě 3 způsoby jak dlažbu položit: 1. Pokládka na terče, s vyspádováním terasy a položením nějaké folie pod terče. 2. Pokládka do štěrku (zde pravdepodobně stejná fólie). 3. Nalepení dlažby. Vzhledem k tomu, že by varianty 1 a 2 v podstatě obě vyžadovaly vyspádovat terasu (přidat na straně k domu asi 5-7cm), což již není možné vzhledem k výšce dveří, tak jsme se rozhodli pro variantu 3, kde může terasa zůstat v rovině. Aktuální plánovaná skladba povrchu je tedy: 1. 2cm keramická dlažba, vyspárovaná nějakou lepší 2-složkovou spárovací hmotou. 2. Flexi lepidlo. 3. Tekutá hydroizolace. 4. Samonivelačka (max tloušťka asi 0,5 cm?). 5. Původní beton. K výše zmíněnému bych měl pár dotazů: 1. Je tato skladba OK? Případně zda přidat mezi vrstvu 4 a 5 nějakou penetraci, případně zda ji nedat i mezi 2 a 3. 2. Doporučení jakou hydroizolaci, nivelačku, lepidlo a případně i spárovačku zvolit? Díky za případné rady a doporučení.

Galerie

MartinG13. 8. 2024 21:09:03

zkusím popsat vstvy odspodu starý očištěný beton; penetrace, (nivelačka) opravná stěrka + penetrace,hydroizolacelepidlo dlažba klidně možno použít vše systémově od Mapei ale pokud hledáte trochu ekonomičtější variantu je potřeba co Vám nabízí stavebniny nebo hobby market ve Vaše okolí... např. v Hornbachu se dá koupit špičková stavební chemie (včetně mapei) ale spousta malých stavebnin je natvrdlých... pokud máte v okolí DEK zase trochu výhra...1) spárovačku a lepidlo mám rád Knauf C2TS1 - (400,-)2) penetraci weber podklad A 3) hydroizolace se mi při poslední realizaci zalíbila HASOFT dříve jsem používal MAPEI. ve vašem případě by se dal použít i weber terizol.4) venku aplikovat nivelačku není jednoduché (nemá ráda při vytvrzování změny teplot a vítr) použil bych asi opravnou stěrku nebo potěr (ale otázka jak moc hrbolatý bude podklad)

Pavel Tesárek

Pavel Tesárek19. 6. 2024 5:00:33

Zdravím Davide, jedno z ověřených systémových řešení pro lepení dlažby je popsáno zde https://www.mapei.com/cz/cs/vyrobky-a-reseni/reseni-mapei/solution-detail/systEm-hydroizolace-a-pokladky-keramicke-dlazby-na-terasach-a-plochych-strechach-na-stavajici-dlazbu-a-instalace-prirodniho-kamene-na-fasadu-(dlazba-terasa).

Postup aplikace hydroizolace (my jsme používali jinou hydroizolaci) včetně síťoviny (perlinky) jsme natočili ve videu https://youtu.be/nb6eLnDVZJk

Ať se Vám daří
Pavel