Tepelné čerpadlo - výběr, pořízení, zkušenosti s užíváním

Autor: NED (30 příspěvků)
19. 6. 2024
0 komentářů
Tepelné čerpadlo - výběr, pořízení, zkušenosti s užíváním
Příspěvek stavebníka
Výběr, pořízení, zkušenosti s užíváním

Vytápění

Kvůli energetickému štítku máme krbovou vložku s výměníkem a tepelné čerpadlo, jedná se o trochu složitější kombinaci, ale nedalo se nic dělat. Tepelné čerpadlo vzduch-voda od výrobce Vaillant. V provozu je vytápění od podzimu 2023, od jara 2024 jsme spustili i ohřev TUV. Spotřebu a detailnější zkušenosti s provozem budu schopen adekvátně hodnotit tak za rok, až budeme nějaký čas fungovat v běžném režimu domácnosti.

Výběr dodavatele TČ

Původně jsem měl několik cenových nabídek od různých firem. Cenově se nabídky tolik nelišily, vše bylo okolo 300 000 Kč. Nakonec jsem ale od tohoto přístupu ustoupil. Vodu a topení nám dělá topenář z vedlejší vsi, který spolupracuje s místní firmou, která instaluje tepelná čerpadla Vaillant. Tím byl dodavatel vybrán, topenář je zvyklí s firmou spolupracovat, znají se a spolupráce jim vyhovuje, servis je hned z okolí, nebylo co řešit.

Tepelné čerpadlo - výběr, pořízení, zkušenosti s užíváním
Reklama

Instalace TČ

Po odsouhlasení cenové nabídky a objednání tepelného čerpadla jsme dostali instrukce pro přípravu. Vše probíhalo již při hrubé stavbě, protože v té době byly dlouhé dodací lhůty na vše. TČ jsme objednávali v lednu 2023 s tím, že snad do podzimu bude k dispozici.

Před realizací zateplení podlahy jsme připravili dle domluvy prostupy pro elektriku a chladivo k venkovní jednotce. Trubky k chladivu nám přijeli natáhnout z firmy. Podle instrukcí jsme připravili také základy pro venkovní jednotku ze ztraceného bednění. Během zimy jsme dodělali odvod kondenzátu, který je přes sifon stažen do dešťové kanalizace.

V srpnu bylo tepelné čerpadlo dodáno, a uskladněno u našich v garáži. Na podzim před instalací převezeno na stavbu. Manipulace s vnitřní jednotkou nebylo nic jednoduchého, vzhledem k váze a výšce, s venkovní jednotkou to bylo lepší. Jakmile byla dokončena TM proběhla instalace krbu, akumulační nádrže a na závěr tepelného čerpadla. Po instalaci jsme byly zaškoleni na používání. Uživatelská nastavení se provádí na jednotce termostatu Multimatic 700, který máme umístěný v chodbě, ovládání je celkem intuitivní.

Tepelné čerpadlo - výběr, pořízení, zkušenosti s užíváním

Užívání

Původně jsme začali termostatem udržovat topení přes zimu na nějakých 10 °C, následně 15 °C. Když se mělo o víkendu více pracovat, tak jsme si přitopili v krbové vložce, ta natopí akumulační nádrž a čerpadlo se vypne. V momentě, kdy se vyčerpá teplo z akumulační nádrže, opět si řídící jednotka sepne tepelné čerpadlo.

Na jaře jsme začali topit na 20 °C před instalací podlah. Následně jsme také zapnuli ohřev TUV. Spuštění TUV doprovázeli drobné komplikace, nakonec se zjistilo, že systém byl zavzdušněn. Po odvzdušnění již začal ohřev TUV fungovat bez problému.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
TČ včetně instalace
310 000 Kč
Celkem310 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací