Sauna venku (interiér) -> část 35.

Autor: Kondrej (37 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
27. 6. 2024
0 komentářů
Sauna venku (interiér) -> část 35.
Příspěvek stavebníka

Jak jsem se poprvé saunoval ve vlastním!

Vnitřní část sauny - infrastruktura a povrchy

V předchozím příspěvku jsem popisoval vše, co se týče vnější stavby sauny a zde navážu na interiér. A sice vzduchotechnikou, elektrikou, odtokem vody a přívodem vody pro sprchový kout.

Na začátek přikládám ještě plánek, podle kterého jsem vše dělal a nad kterým jsem postupně trávil hodiny promýšlením, jak vše poskládat optimálně:

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Vzduchotechnika

Začal jsem odvětráváním, protože dřevo leželo sice přikryté, ale venku a tak potřeboval co nejdříve dýchat. Udělal jsem 3 vnější otvory - výkružníkem na aku šroubováku o průměru 10cm. Jeden pod kamny začínajíc ve výšce zhruba 10cm (přívod vzduchu). Další otvor pak na protilehlé straně ve výšce zhruba 80cm od budoucí zámkové dlažby (pod úrovní horní lavice).

Další pak v odpočívárně ve výšce 1,8m. No a jeden navíc jsem udělal mezi potírnou a odpočívárnou, kdyby byl v případě minusových teplot venku problém s kondenzováním vody, tak aby se větralo do odpočívárny. Všechny větrací otvory v potírně jsem plánoval osadit zevnitř uzavíratelným šuplíkem.

Na venkovní straně jsem osadil nerez větrací mřížkou s ochranou proti hmyzu (se síťkou). Použil jsem trochu transparentního UV odolného mamuta, aby držela.

Reklama
Sauna venku (interiér) -> část 35.Sauna venku (interiér) -> část 35.

Voda - přívod a odtok

Vodu jsem měl připravenou v černé studnařské hadici a jenom jsem udělal roztrojku, abych si vyvedl vodu ještě poblíž na zahradu a pak ke sprchovému koutu. Přechodkou jsem se dostal na klasickou bílou trubku a tu se štěstím protáhl 2 vodorovnými trámky nahoru do výšky budoucí vodovodní baterie. Zazátkoval a pustil jsem vodu a pozoroval, jestli neteče. Koupil jsem si totiž hobby letovačku na vodovodní trubky a naučil se podle návodu spojovat trubky, nechtěl jsem totiž čekat na vodaře, protože jsem tuhle potřeboval tohle udělat tak a pak zas trochu jinak, protože se mi to nehodilo. Navíc jsem se stal nezávislým na vodaři:-)

Vodu na odtok jsem dělal až dodatečně po zabetonování obrubníků, takže krumpáč a hrabací ruce a jelo se. Za chvilku jsem byl skrz, pod betonem na obrubníky a protáhl jsem ven HT trubku 50, která venku za stěnou ústí přechodkou do klasické 100 KG trubky. Pozice odpadu byla sice zvolena po tom, co jsem si našel pár sprchových boxů na internetu a podle plánku, kde se má odtok udělat, jej udělal, ale stejně jsem nakonec zvolil jiný sprchový box, resp ten, který se líbil ženě, takže jsem doufam, že se pod vaničkou prostě nějak vytočím flexibilní trubkou. Nakonec vytočil, ale důležité bylo, že jsem HTčko neměl přímo pod dírou ve vaničce. HT zasypáno obyč pískem a vyvedeno 5cm nad budoucí zámkovou dlažbu.

Sauna venku (interiér) -> část 35.
Reklama

Elektřina

Kabely jsem si roztahával podle schématu a skrze trámky je dostával vyvrtanými dírami dlouhým vrtákem do dřeva. Pro sauna kamna jsem použil silikonový kabel 5x2,5mm o délce 8m, abych se dostal od plánovaného rozvaděče ke kamnům. Na světlo uvnitř potírny jsem rovněž přivedl silikonový kabel ale 5x1,5mm. Ostatní kabely pak klasicky 5x2,5mm na zásuvky a 5x1,5mm na světla. Mám dvojvypínač a z něj ovládám obě světla v odpočívárně, takže jsem přivedl jeden kabel z rozvaděče k vypínači a od vypínače pak 2 samostatné kabely do světel. Pak jsem chtěl vyvést zásuvky na 380V i ven na kůlnu, tak jsem použil tuším 5x4mm, o jedno slabší než je přívodní kabel celé elektřiny. Používal jsem úchytky s hřebíkem, aby se kabely nehnuly, až budu dělat zateplení vatou.

Jinak na dřevo, jsem byl poučen, že se musí dát nehořlavá deska pod všechny koncové elektrické prvky - čili pod venkovní rozvaděč jsme dali onu speciální nehořlavou desku CDZ. Vypínače a zásuvky se koupily již speciálně pro použití ve/na dřevě.

Elektrická kamna Karibu jsem pořídil v německém eshopu za necelých 400 EUR i s ovládací jednotkou , 2 teplotními čidly a kameny. Výkon 9kW jsem volil kvůli tomu, že objem potírny je méně než 8,1m3, a tak jsou dostatečné i kvůli tomu že se jedná o saunu venku a dveře jsou pouze bezpečnostní sklo a ne termoizolační. Nyní po 2 iniciálních saunach musím říct, že je to dostatečné a není potřeba vyššího výkonu. Kamna se propojila s řídicí jednotkou kamen, kterou jsem pak dal ke vstupu do potírny, a jednotka se propojila s rozvaděčem. Obě čidla a sauna světlo se rovněž propojila jen s řídící jednotkou.

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Dveře, palubky a izolace

Jednoho odpoledne jsem si říkal, že bych mohl udělat palubky v odpočívárně. Že to bude za chvilku hotové. A pak jsem zjistil, že abych mohl založit první palubku, musím osadit koupené dveře do sauny. A abych je mohl osadit, tak je musím smontovat a připravit pro ně prostor na uchycení. Ale abych mohl udělat to, musím nejdřív zpevnit jeden stojný trámek, který se tvářil, že se docela rozevírá. Takže jsem udělal zpevnění několika závitovými tyčemi a následné hoblování, abych ho trochu vyrovnal. Jinak elektrický hoblík byl naprostou nezbytností pro celé vyrovnávání interieru, abych mohl pak rovně osazovat palubky i ty dveře. Trvalo to asi dvě odpoledne, ale dveře jsem osadil. Výška 0,5cm nad zámkovou dlažbou.

Reklama
Sauna venku (interiér) -> část 35.

Někde jsem si vypomohl kusy trámku, abych zúžil prosto na osazení a prošrouboval dlouhýmu konstrukčními vruty přes rám dveří do připravených děr a asi 2 jsem si vyrobil sám, aby dveře držely. Zbytek jsem zapěnil požární pěnou. Dveře mají šířku 69cm a výšku 189cm. Tzn průchod je o něco užší, ale určitě bych větší nedával. Tak nějak to do sauny patří, že vchod nemá být moc velký. Kupoval jsem na sauna.cz. Dveře jsou osikové s krytím skla "Bronze", což je lehce do hněda/žluta a vypadá to dobře.

Pak stačilo už "jenom" připravit strany na osazování palubek. To vyžadovalo vyrovnávání, protože tesař kůlnu provedl tak, aby stála a na mě pak bylo si poradit dál. Takže jsem používal různá zbylá prkna a hoblík, abych dovyrovnal plochy tak, aby byly palubky kotveny na 3 místech - nahoře, uprostřed a dole. Palubky na odpočívárnu jsem měl české smrkové, kvalita AB, tlouštka 1,2cm. Z Hornbachu jsem měl část a vůbec nejsou pěkné na omak a dřevo bylo takové šizené. A brousit se mi je nechtělo. Druhou půlku, na strop, jsem pak vzal z místního dřevoprodeje a bylo to o dost lepší za stejnou cenu.

Tam, kde bych se po umístění palubek na středu místností již nedostal, jsem udělal izolaci minerální vatou, tedy u střechy. Stěny jsem rovněž paralelně s palubkama osazoval minerální vatou o tlouštce 12cm, tedy stejná jako šířka trámků. Přiklopil jsem vatu tedy přímo na difuzní folii od tesaře a pak dal palubku. Palubky jsem distancoval od země 1cm mezerou. Vatu jsem tady pokládal přímo na zámkovou dlažbu a ničím nepodkládal. Folie vede až pod zámkovou dlažbu a vzlínající vlhkost nepředpokládám, že by udělala mnoho. V potírně jsem to dělal ale jinak, asi kvůli vlhkosti při saunování a tak jsem v potírně položil nerez hřebíky, na ně pak kus 2cm tlustého modřínového prkna a na to vatu. V potírně jsem totiž potřeboval poté kotvit stříbrnou alu folii u podlahy do něčeho a to něco bylo tohle modřínové prkno.

Sauna venku (interiér) -> část 35.Sauna venku (interiér) -> část 35.

Palubky jsem na začátku kotvil do pera kolářskými hřebíčky, ale pak jsem koupil ojetou aku hřebíkovačku za 3500 a dělal s ní. Bylo to rychlejší a pohodlnější a navíc strop bych z palubek sám bez pomoci druhého jinak neudělal. Ale postupem času se zasekávala, a tak sem ji spíš opravoval, ale vždy pak na chvili fungovala. Ale asi to chtělo nějakou lepší nebo jsem měl smůlu.

Obložení palubek do odpočívárny byla vyřezávačka dolem krokví a pak pro místa na nářadí. Žena mi totiž moje krásné regály chtěla vyhodit, a tak jsem přemýšlel, kam vše nářadí uklidim a nakonec jsem udělal integrované boxy. Jeden otevřený a dva uzavřené. Udělal jsem XPS polystyren na zadní stěnu na pěnu, pak zhobloval 3cm prkna a navrtal vruty a osazoval nářadí. Celé to zní jednoduše, ale různé drobnosti a kam dát panty zabralo pěkných pár hodin, spíše dnů práce.

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Poměrně dost jsem používal malou 220V cirkulárku, kde jsem dělal podélné řezy palubek, aby mi vyšly na konec stěny nebo jako dvířka. Podélné řezy jsem dělal s vodováhou uchycenou rychlosvorkami a někdy jsem ji ještě z druhé strany zatěžkal, aby mi neujela.

Nejprve jsem udělal stěny a pak strop. Přišlo mi to v odpočívárně lepší, abych pak překryv řešil jenom v rámci krokví, které jsem nechal přiznané a izolaci vaty 10 cm vložil jenom mezi krokve. Předtím jsem osadil na vruty dřevěné lišty, které nesly pak ony stropní palubky.

Do stropu jsem dával minerální vatu stejně jako do stěn, pouze s tím rozdílem, že jsem vatu vypodkládal laťkami, aby se mi neprohýbala ven a držela. Někde i vázacím drátem, ale hlavně laťkami.

V potírně je na stropě vaty od 20 do 30cm, trochu podle sklonu střechy. Dělal jsem dvě vrstvy, abych překryl spáry. Bylo to vatové peklo, ikdy jsem měl roušku a brýle. Na vodorovné trámky jsem před umístěním vaty pokládal latě 4x6cm a ty tvořily základ stropního roštu. Na tomto roštu byla položena vata. Po dokončení stropu jsem dělal stěny a rovněž vyrovnával a zároveň tvořil opěrné části pro budoucí opěrky a lavice, aby šly uchytit. Na opěrky jsem vmontované vodorovné trámy využil. Na lavice ne, protože se nakonec konstruovaly jinak, viz dále. Výškově jsem vše plánoval jak ukazuje následující schéma:

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Potírna - strop a stěny

Čili jsem vyrovnal stěny prkny, latěmi, kusy palubek, zkrátka vším co bylo po ruce. Dál jsem řezal vatu a osazoval. Tloušťka vaty ve stěnách 12cm. Po vyrovnání stěn jsem začal montoval ALU folii z role, co jsem koupil přímo do sauny. Používal jsem elektrickou i ruční sponkovačku. Překryv jsem dělal 10cm a používal ALU pásku na utěsnění spojů. Šlo to dobře do té doby, dokud jsem nezjistil, že mi 1 role skoro nestačí, protože jsem někde přesahy dělal trochu větší. Takže nakonec jsem musel šetřit, ale vyšlo to na centimetry. Folii jsem začal tak, že jsem jel od jedné strany zespodu přes strop až na druhou stranu stěny.

Postupně se dalo v potírně lépe dýchat. Dole u země jsem folii kotvil do položeného prkna na hřebíkách.

Na tuto folii jsem pak vruty montoval rovněž vodorovné latě 4x6cm, na které bylo pak v plánu dát už finální palubky. Na strop jsem dával pak kolmo na první rošť na alu folii druhou vrstvu latí. Tam jsem usel kotvit přesně do té první vrstvy, ale bylo to přes folii na omak zřejmé a viditelné, kde ta první vrstva začíná a kde končí.

Tyto palubky v potírně jsem objednával přes internet a jsou to severský smrk palubky AA kvality, 1,3cm. Délka 2,1m takže ideální a nemusel jsem nic řezat, protože výška potírny byla od podlahy 211-212cm. Na omak byly příjemné a i dobře vypadají, ale pořád sukovité a asi ze dvou teče smola, ale tyto podezřelé jsem dal na stěny a ne na strop.

Čidla byly dodané 2 a podle schématu měly přijít obě na strop jedno nad kamna a jedno nějak diagonálně naproti.

Pro světlo do sauny jsem musel koupit saunovou objímku a na to pak přišel dřevěný design kryt.

Lavice

Lavice jsem měl v plánu mít 50 cm široké. Nechtěl jsem ale, aby je tvořila zbytečně široká prkna, protože mi to přijde méně pohodlné, když se dělají mírně prohnuté do oblouku, aby se dobře leželo na zádech, což jsem dělal já. Ležet na rovině je pro mě méně příjemné než ležet v mírně prohnuté lavici. Tedy u horních lavic jsem toto aplikoval, prohnutí dokulata je 1 cm, ikdyž mohlo být i více. Materiál na lavice jsem zvolil klasický český smrk. Latě jsem přebral v dřevoprodeji a ochotný pracovník mi pomáhal vybírat hezké a méně sukovité. Byly sušené a hoblované. Předal jsem je po nařenání nahrubo truhláři a ten mi je za 2000 Kč osmirgloval a zakulatil horní hrany na fréze. Nechtěl jsem se s tím dělat sám. Smrkových latí se nebojím, protože stejně sedíme na osuškách a případná smola, jako že se na začátku nějaká vylíhne, skápne dolů na podlahu. V tátově sauně máme český smrk na lavicích již 30 let a nepozoruju znehodnocení. Vypadá pořád stejně. U jednoho známého jsem viděl novou saunu s lavicemi s abachi a vypadalo to opticky tedy o dost hůře a materiál ho stál přes 20 tisíc. Latě jsou 3x5,5cm. Původně byly 4x6 ale truhlář je na mou žádost ještě trochu ubral. Tloušťka 3cm je dostatečná a neprohýbají se a drží pevně. Mezery mezi latěmi jsou cca 1cm, někde o něco víc, aby dobře proudil vzduch.

Lavice jsem si nechal udělat od tesaře, co se nabídl při stavbě kontrukce celé kůlny. Strávil jsem hodně času na předchozích věcech a chtěl jsem se již saunovat, takže jsem se tomuhle nevěnoval. Lavice stavěl tak, že jsme domluvili výšky a šířky a on si v dílně doma vyrobil hotové "tetris" profily. Říkám tomu tak, protože to vypadá jako jeden tvar v legendárním tetrisu. Viz fotky. Prvně je postavil na místa a vyrovnal výšky. Rovněž jsme vypodložili všechno dřevo ležící na zemi hydroizolačním asfaltovým pásem. Spoje těchto dílců byly dělané takto a prošroubované 2 vruty skrz.

Sauna venku (interiér) -> část 35.Sauna venku (interiér) -> část 35.

Po vyrovnání se pak zkracovaly ony posezové latě a osazovaly vruty z vnitřní strany. Před kamny se nechala 10 cm mezera, jak píše výrobce, a svislé olaťování před kamny jsem už nechtěl. Konstrukce je zpevněná laťkami vespod, aby se tetrisy nerozjely.

No a za jeden den práce byly lavice hotové:

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Spodní lavice jsem chtěl otevíratelné, aby se dalo uklidit, či udělat nějakou servisní práci. Takže krajní lať spodní lavice je na pevno a zbylé, až na poslední, tvoří celek, který je přichycen na 2 vrutech a dá se otevírat nahoru. Již sem tam vlezl a udělal zpevnění jedné horní latě na lavici a více obnažil vzduchový průduch pod lavicí napravo.

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Rošt, opěrky a zbytek

Všechny zbylé věci jsem dělal z lípy. Objednal jsem přes net lavičková prkna LÍPA 26 x 90 x 2200 mm. Jsou to hotová prkna, krásná na omak a robustní.

Rošty jsem dělal na 3 části, aby se daly pohodlně vyndat. Mezery jsem kvůli malému dítěti dělal jenom na tloušťku zednického metru, takže malé. Rošt jsem zpevnil zbylými prkny sibiřský modřín, protože jsem si od toho sliboval, že modřínu tolik nevadí ležet na zámkové dlažbě.

Výška roštu je celkem necelých 5cm.

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Na fotce jsou ještě spodní prkna relativně dost od kraje, takže se rošt při chůzi trochu zhoupával. Takže jsem je potom dal skoro na kraje a rošt byl stabilní.

Opěrky

Opěrky jsem dělal taky z lípy a jednoduše jsem dal 3 prkna k sobě a mezeru udělal tloušťkou jednoho z nich. Tady jsem nechtěl, aby opěrka měla moc velkou tloušťku, takže jsem na tohle lipové prkno 2,6 cm dal zhoblovanou laťku o tloušťce 1cm. Celkem tři laťky. Tahle tloušťka opěrky už byla příjemná na opírání.

Umístění opěrek jsem udělal na předem připravený trámek, který je pod palubkami ve výšce zhruba 140 cm od podlahy, ale přesně jsem si pozici roštu vyměřil tak, že jsem si na lavici sedl a naměřil, kde chci aby opěrka začínala.

Samotné osazení jsem udělal na 3 vruty, které jsem navrtal přes palubku do připraveného trámku, jak píši nahoře. Vruty byly pod úhlem, aby se rošt dal zavěsit a do roštu jsem na přesně vyměřená místa navrtal otvory pod od oka stejným úhlem a po zavěšení rošt pěkně sedí a nehýbe se při opírání. A žádné vruty nejsou vidět.

Vedle kamen jsem rovněž udělal menší dřevěný kryt. Dva vruty mi nešly dát zezadu, ale nějak jsem to něřešil a dal je zepředu. Kryt na kamna jsem dal na pevno.

Sprchový box

Sprchový box jsem považoval za jedinou variantu, jak v odpočívárně udělat sprchu. Venku jsem sice měl venkovní sprchu, ale to není ono, chodit někam 10m :-) a navíc ne pokaždé je už tma na saunování. K boxu jsem si musel koupit navíc lexi hadici na odpad a hadičky na připojení studené a teplé vody, ikdyž zatím poteče jen studená. El. kabel mám sice připravený, ale zatím to řešit nebudu. Teplou v budoucnu tedy spíše kvůli ženě a dítěti. Vedle sprchového boxu mám sice dobrou bezpečnostní mezeru / odstup od rozvaděče, ale od případného ohřevu vody na elektriku místa již moc nezbylo, takže bych pak musel řešit nějaké zakrytí panelem, aby voda nestříkla na elektriku.

Takže jsem roh palubek, kde přišel box 90x90cm, 2x natřel hnědou lazurou, kvůli případnému a občasnému úniku vody při sprchování a dal se do montáže. Ještě podotknu, že box jsem zakoupil v OBI, ačkoliv měl špatná hodnocení, ale nerozumím těm špatným reakcím. Já zakoupil model PS03 od Sanotechnik, rakouský výrobce, a jsem spokojený. Montáž byla v pohodě, jasně, kdyby člověk tohle montoval každý den, máte to za 2h hotové. Takhle jsem to neznal a tak mi to podle návodu, který mohl být udělán lépe, trvalo asi 7 hodin i s úpravou vodovodního vedení. Montoval jsem ho sám a tak to bylo o to náročnější. Nebylo kdo by mi podržel skleněné stěny atp. Ale dalo se to i v jednom. Smontoval jsem ho poblíž zdi, tak abych se vešel mezi stěny kůlny a boxu a zároveň měl již připojený odpad s flexi hadicí. Testoval jsem předtím odpad, jestli neteče a provedl drobné korekce. Rovněž panel s baterií jsem připojil na hadičky a testoval, jestli nekape voda. Kapala, takže jsem několikrát rozpojil a dodával více instalatérské pásky na závity. Jediné co, že v balení chyběly podložky pod pár vrutů podle návodu, ale měl jsem vlastní. Po dokončení montáže jsem box přisunul ke zdi, šlo to v pohodě po zámkové dlažbě.

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Shrnutí

Saunování se již blížilo, ikdyž je červen a tak to není úplně doba na saunu, ale i tak jsem se těšil na kompletní saunu. První run kamen jsem tedy udělal již když byla potírna prázdná, aby se kamna vypálila a současně jsem otestoval jestli vše běží jak má. Výhoda řídící jednotky je, že si nastavím teplotu a ta se připraví. U táty je to ještě postaru, že se sauna prostě zapne a podle jakéhosi šroubku na měřící tyčce v sauně se teplota udržuje.

Sauna venku (interiér) -> část 35.

Pocitově se do téhle sauny vejde 4-6 západoněmeckých soudruhů. Důležitý aspekt je, že se na delší lavice dá pohodlně lehnout a nejenom sedět.

Ještě zvažuji udělat dodatečný rovněž zavírací odvětrávací průduch nahoře u stropu na stěně, aby se po saunování pořádně vyvětralo a já nemusel mít otevřené oboje dveře, aby se mi tam nešly saunovat myši :-)

Na závěr přikládám video z průchodu saunou: https://www.youtube.com/shorts/eYaIiFi0rE4

Náklady

Název položkyCena
práce tesař lavice výroba a montáž
15 200 Kč
sauna set kýbl, naběračka, teploměr a hodiny (Německo)
1 100 Kč
světlo do sauny
700 Kč
lípa prkna na opěrky a podlahový rošt a kryt kamen
6 200 Kč
flexi odtok a hadičky na vodu
1 200 Kč
sprchový box
12 500 Kč
latě na lavice smrk 4x6cm hoblované sušené + opracování truhlář
7 200 Kč
palubky potírna AA seversky smrk 123 ks, 14mm, 9cm, delka 2100mm
14 400 Kč
zbytek minerální vaty, jinak mi zbylo z domu
2 200 Kč
požární pěna, konstrukční vruty, rohové lišty, kolářské hřebíky apod
8 000 Kč
elektrika - rozvaděč a zapojení od souseda elektrikáře
4 000 Kč
palubky odpočívárna AB smrk 1,3cm
13 400 Kč
sauna skleněné dveře a větrací mřížky
15 000 Kč
elektrika - zbytek kabelů, 2 světla a vypínače
3 000 Kč
kamna elektrická 9kW Karibu s ovládací jendotkou, 2 čidla, silikonové kabely (Německo)
12 000 Kč
vibrační deska půjčení
1 200 Kč
prostupy HT, husí krky, ostatní drobnosti
7 000 Kč
Celkem124 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací