Stavba sauny na míru

Autor: Tereza Malinová (redakce) (29 příspěvků)
11. 6. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Kdo by doma nechtěl mít saunu? O oblibě saunování svědčí fakt, že jeden z nejčtenějších článků na našem webu, napsaný stavebníky v minulém roce, se věnoval stavbě domácí sauny. Protože já dosud žádné zkušenosti se stavbou sauny nemám, rozhodl jsem se vzít kameru a průběh realizace pro vás natočit. K sobě domů, podívat se na montáž sauny, nás pozval stavebník Jirka. 

Sauna na míru, hotový model nebo sauna svépomocí?

Rozhodnete-li se pořídit si vlastní saunu, můžete vybírat z hotových modelů nebo zvolit realizaci na míru. Pokud jste šikovní, můžete se pustit do stavby sauny také svépomocí, případně svěřit stavbu sauny profíkům a objednat si realizaci sauny na klíč.

Dobrého partnera, o kterého se ve všech zmíněných případech můžete opřít, najdete na webu www.sauna.cz. Najdete zde jak sauny na klíč, tak i prodej komponentů pro svépomocnou realizaci, a navíc poradenství zdarma. 

Realizaci provedou profesionálové z Finskasauna.cz

Majitel domu Jiří, u kterého jsme měli možnost natáčet, se rozhodl pro finskou saunu na míru a její realizaci svěřil profesionálům z Finskasauna.cz.  Nechtěl řešit veškeré detaily a nástrahy, kterým by se v případě stavby svépomocí nevyhnul. Pokud se ale vy rozhodnete pro stavbu sauny svépomocí na webu www.sauna.cz vám ochotně s případnými dotazy poradí.

Pro finskou saunu stačí přívod elektřiny

Sauna vznikne v prostoru o rozměru přibližně 2x1,3 metru. Vzhledem k velikosti prostoru je tedy volba sauny na míru lepší než hotová kabina, která by prostor ještě více zmenšila. Protože finská sauna je suchá, byl by připravený odpad v podlaze na obtíž, jelikož by vysychal. Naopak velkou výhodou je omyvatelná podlaha v podobě keramické dlažby. 

Jediné, co je pro tento typ sauny potřeba je přívod elektřiny. V tomto případě se používá kabel CYKY-J 5x2,5, který by měl být vyveden ideálně ze stropu.

Reklama
Stavba sauny na míru

Začínáme rastrem

Po příjezdu techniků na stavbu, zjištění, zda je prostor pro realizaci připraven a vynošení potřebného materiálu v podobě konstrukčních hranolů, saunových palubek, izolace, ALU fólie a dalších komponent, se řemeslníci vrhnou na přípravu rastru. 

Při tvorbě rastru je třeba pamatovat na budoucí umístění lavic, kamen a také ventilaci, neboť sauna má být prodyšná, nikoliv hermeticky uzavřena. 

Způsobů, jak tyto prvky v sauně řešit, je hned několik, a proto je dobré se před realizací informovat, jaký bude pro vaši saunu nejlepší.

Protože je optimální výška sauny 200 cm, vznikne nad ní prostor pro vedení kabeláže a umístění řídící jednotky.  Pro rozvod elektřiny v rámci sauny, například ke kamnům nebo osvětlení v podobě LED pásků, se používají, speciální vodiče, které jsou schopny dlouhodobě odolávat i teplotám překračujícím 180 °C.

Stavba sauny na míru
Reklama

Natažení reflexní ALU folie

Důležitou komponentou při stavbě sauny je reflexní ALU folie, která má za úkol odrážet teplo zpět do sauny. Instaluje se pod obklad. Druhů odrazových folií je více, ale pouze některé druhy jsou vhodné do sauny.

Krátkodobá vlhkost nevadí

Finská sauna, kterou stavíme je suchá, ale poléváním kamen vodou můžeme dosáhnout zvýšení relativní vlhkosti vzduchu, která krátkodobě po dobu saunování ničemu nevadí a saunu nepoškozuje.

Dlouhodobě vysoká vlhkost může mít ale za následek zkroucení nebo nabobtnání dřeva. Proto je důležité správně provést ventilaci sauny. Saunu rovněž není vhodné stavět ve vlhkých prostředí, jako jsou třeba sklepy starých domů.

Reklama

Vnitřní opláštění palubkami z osiky

Po natažení ALU fólie přišlo na řadu vnitřní opláštění palubkami. Majitel se rozhodl pro saunové palubky z osiky, která je velmi světlá, má téměř neznatelnou kresbu dřeva a neobsahuje téměř žádné suky nebo smolníky. 

Kotvení palubek je možné několika způsoby, v našem případě probíhá pneumatickou sponkovačkou. V rozích stěn a stropu budou sponky zakryty dřevěnou lištou. 

Obklad sauny je možné klást jak vertikálně, tak horizontálně, záleží pouze na fantazii a délce dostupných palubek. Zapojení elektroinstalace musí provést elektrikář, ideálně ten, který má se saunovými technologiemi zkušenosti, jelikož zapojení nebývá vždy jednoduché.

Stavba sauny na míru

LED osvětlení dokreslí atmosféru

Osvětlení je nedílnou a velmi důležitou součástí sauny, dokáže prostor posunout na úplně jinou úroveň a dodat mu tu správnou relaxační atmosféru. Do sauny se postupně usadí lavice s opěrkami, které jsou v tomto případě vybaveny LED osvětlením.

Až na závěr se zapojí a usadí kamna, v našem případě kamna finského výrobce HARVIA o výkonu 6 kW. Pro každou saunu je důležité kamna správně vybrat a výkonově nadimenzovat. Volba kamen závisí na způsobu, jakým budete saunu používat. Rozdíly v designu kamen mají i funkční význam.

Stavba sauny na míruStavba sauny na míru

Saunové kameny akumulují teplo

Posledním krokem bývá naskládání kamenů do kamen, které jsou někdy označovány jako lávové. Ovšem s lávou nemají nic společného. Saunové kameny jsou specifický druh žuly, která se těží pouze na dvou místech na světě. 

Po zapojení ovládací jednotky na čelní straně sauny a po odzkoušení všech funkcí, je sauna připravena k prvnímu spuštění. 

A to je z realizace domácí sauny vše. Plánujete také domácí saunu nebo už ji dokonce máte? Pošlete nám fotku nebo napište článek na náš web.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (29 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací