Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Autor: Kondrej (37 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
6. 6. 2024
0 komentářů
Sauna venku (exteriér) -> část 34.
Příspěvek stavebníka
Jak jsem si postavil venkovní saunu s odpočívárnou.

Venkovní část sauny - konstrukce kůlny a dlažba

Saunu jsem chtěl vlastní odjakživa. S rodiči jsem chodil do sauny od brzkých let doma taky. Jenže oni ji mají v podzemní garáži a já sklep ani garáž nemám, takže jsem ji udělal venkovní.

Plán byl aby byla vyhřívaná elektricky a byla tam pitná voda a odtok. Takže elektriku a vodu jsem přivedl na předpokládané místo již v roce 2021, kdy jsem dělal venkovní zídku. 2x kabel byl připravený od elektrikáře o délce asi 20 m a připravený vést 400 V napojený na jističe a proudový chránič v domě. Jeden kabel na saunu, jeden pak do rezervy na venkovní věci, např. cirkulárku. Radši více než méně, když už se to dělalo. Odtok vody jsem pak dodělal později.

Celé jeto vlastně taková stavba malého domku. Elektrika, voda, odtok, izolace, podlahy.

Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Zemní práce, patky a obrubníky

Rozhodl jsem se pro stavbu kůlny ze dřeva a sice z modřínu, který jsme měli hodně vzrostlý v našem lese, až ho jedna bouřka porazila na zem. Kůlnu jsem se rozhodl dělat na betonových patkách a orámované zahradními obrubníky. Zároveň jsem kvůli snadnému propouštění vody dolů zvolil zámkovou dlažbu. Věci jsem jel konzultovat s mým stavebním dozorem, resp stavbyvedoucím.

Půdorys kůlny jsem zvolil 3x5m. Tak nějak jsem si říkal, že to bude stačit a stačilo. Nářadí a ostatní zahradní věci jsem chtěl stejně odděleně, aby mi nelezl další hmyz v sauně. Bagr tedy ubral cca 25cm půdy a jiný den brzo ráno jsem se s tátou pustil do patek. Takže vyměřit pravoúhlý obdélník pomocí provázku a uzlíků tak nějak orientačně pro výkopy a krumpáčem jsem udělal dalších 50cm hlubokou díru, šířky cca 20x20cm a dospod nasypal lopatu kamení a udusal.

Díry byly totiž trochu mokré dole. No a pak byl již objednaný polosuchý pískový beton a ten jsem si rozvezli do děr, kam přišel vždy 1 kus železa (12mm roxor). No a navrh jsem pak po chvilce posadil půlku bedňáku (20x20cm), co mi zbyly ze zídky.

Usazování toho bedňáku byla již vyšší dívčí, protože to vlastně pak tvoří půdorys kůlny a má být rovný a pravé úhle a stejné výšky. Takže nivelační přístroj, provázek, 2,5m lať a všechny tyto čáry. Trvalo to chvili, ale pak jsem byl v jeden moment spokojený a odchylka úhlopříček byla cca 1,5cm - to jsem již neřešil. Bednáky mi již tvořily předpokládané rozdělení kůlny na potírnu a odpočinkovou místnost.

Ze zbylého betonu jsme osazovali obrubníky, cca 5cm betonu pod obrubník a hodně zvenku došikma, dokud beton nedošel. Několik dnů poté jsem objednal kamení, frakce 16/32 jako první vrstva cca 10cm a nechal si ho autem navézt přímo dovnitř. Jenom ruční rozhrnutí mi trvalo 2h a jestě nějaké to udusání žábou. Předtím jsem si popotáhl kabely a vodu, tam kde jsem plánoval, že bude sprcha, ale nakonec jsem ji pak ještě musel předělat rozebráním dlažby, protože se mi potírna zdála malá, viz dále. Jiný den jsem pak dokončil obrubníky kolem dokola a zase jiný den nechal navést spočítané množství stěrku 0/32 a žábou ho pěkně utáhl do vyměřených výšek.

V potírně jsem plánoval dřevěné pochozí rošty 5cm výšky, takže jsem štěrk v potírně dělal o 5 cm nižší než vedle, abych nevytvořil schod. Přikládám schéma sauny, které jsem měl hotové vlastně jako úplně první věc. I když ten plánek se postupně vyvíjel.

Reklama
Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Vršky bedňáků jsem pak zatáhl flexibilním mrazuvzdorným lepidlem, aby byly pěkně připraveny pro tesaře. Na konstrukci kůlny jsem si sám v netroufal, protože jsem na to vlastně ani neměl čas a chtěl, aby celá věc trochu pokročila. Ale s dostatkem času na přípravu konstrukce bych si na ní po dřevníku svépomocí již troufnul (viz předchozí článek).

Konstrukce kůlny

Tesaře jsem měl na tuhle akci domluveného asi rok dopředu, jinak neměl čas a to jsem ho musel nahánět občasnými telefonáty. Věděl jsem, že chci jeho, protože dělá dobře a konstrukce poctivě čepuje. Takže jeden den si odvezl můj připravený materiál/nařezané dřevo na pile a pak za pár dnů přijeli postavit konstrukci. Sloupy byly zpravidla 12x12cm někde 14cm. Krokve výšky 18cm - zbytečné asi, ale zbyly mi. Rovněž jsem chtěl přesahy do všech stran a před kůlnou nejvíce, tam je přesah asi 50cm.

Jeden den a hotovo. Byl to tedy mrazivý leden, ale dělali.

Reklama
Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Čepované byly i vodorovné spoje, kvůli budoucím stěnám. Konstrukce byla zarovnávaná směrem ven, takže potom vnitřky bylo na mě různým způsobem vyrovnat. Sloupy byly posazené na nerez patkách a ukotvené na chemii do betonu.

Opláštění - modřín

Jak jsem psal - opláštění jsem měl v plánu z modřínu, který je přírodně plný smoly a měl by být odolný. Strom táta nechal odtáhnou a odvézt na pilu a nařezaly se 3cm prkna. Nesámované. Kůru potom sundal tesař s kolegou během osazování.

Jako první vrstva venkovního opláštění ale udělali po domluvě se mnou střechařskou folii komplet od střechy až po stěny dolů pod hranu obrubníku. Pak přišly ona modřínová prkna. Nastřelovali hřebíkovačkou, ale neměli nerez materiál, protože do léta mi spoje vytékaly rezí.

Prkna se skládaly cca 2cm přes sebe, někde to vyšlo více a někde méně, podle tvaru prkna. Ale skládání prken na svislo považuju za ideální, co se usazování vody a sněhu týče. Voda pěkně steče dolů a v zimě tam nezůstával žádný sníh.

Reklama
Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Ale za 3 dny to měly celé opláštěné, včetně vchodových dveří, které jsem chtěl vysoké a aspoň 1m široké. Výška konstrukce byla od hrany obrubníku po spodní krokev 2,3m vepředu a 2,1m vzadu. Střecha pultová.

Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Střecha

Opláštění střechy tvoří 3cm smrková prkna, střechařská fólie a tenhle rakouský falcovaný plech. Ten není zrovna levný, střecha rozměrů 3,6x5,3m stála něco přes 40 tisíc i s prací klempíře.

Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Takže venek mám hotový, ještě jsem v létě dělal zámkovou dlažbu i před kůlnou, aby člověk pak nechodil po blátě a abych vnitřky mohl rovněž dělat na zpevněné a rovné ploše.

Sauna venku (exteriér) -> část 34.Sauna venku (exteriér) -> část 34.

Stavbě zdar a příště o interiéru sauny.

Náklady

Název položkyCena
vlastní modřínová prkna - práce traktor, katr
7 000 Kč
dokoupeny 2x6m vaznice
3 000 Kč
ostatní drobnosti
8 000 Kč
střecha plech + práce klempíř
46 000 Kč
tesař práce stavba konstrukce a opláštění
62 000 Kč
zámková dlažba materiál
20 000 Kč
beton, štěrk, obrubníky
30 000 Kč
bagr, zarovnávání terénu a odvoz hlíny
17 000 Kč
Celkem193 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (37 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací