Zapojení zásuvek a vypínačů řazení

Autor: e4 dům svépomocí (154 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
28. 6. 2024
0 komentářů
Redakční článek

Po vymalování e4 domu svépomocí přišlo na řadu zapojování zásuvek a vypínačů. V tomto videu se podrobně dozvíte, jak na to. A to i v situacích, kdy je potřeba ovládat osvětlení ze dvou nebo více míst. Dbejte na bezpečnost stavebníci a nezapomínejte, že instalaci i jakýkoliv zásah do elektrických rozvodů smí provádět pouze osoba s příslušným oprávněním dle platných norem a předpisů.

Počet zásuvek a vypínačů, které jsme v domě spotřebovali

Při zapojování v e4 domě svépomocí a v zahradním domku více jak 160 kusů zásuvek, přes 55 kusů vypínačů a bezmála 130 rámečků. S dalšími přístroji v podobě internetových zásuvek, snímačů pohybu či svorek pro připojení reproduktorů jsme na celkovém počtu 390 položek. 

K nim je však nutné připočítat ještě více jak 300 kusů montážních rámečků, které jsou přišroubované na elektroinstalačních krabicích a zásuvky i vypínače Schneider Unica, které jsme pro tento dům zvolili. Jejich výhodou je, že jsou v rámečcích již zacvaknuty a nemusí se šroubovat.

Zapomenout nesmíme ani na desítky Wago svorek, které využíváme při zapojování vypínačů. Kompletní seznam komponentů najdete na konci článku.

Nářadí, bez kterého bychom se neobešli

Prvními nástroji, které využijeme již při rozvodech elektroinstalace jsou jednoznačně štípací kleštěkabelový nůž. Při finálním zapojování se pak neobejdeme bez odizolovacích kleští, sady šroubováků a běžného odlamovacího nože. Pokud se vám podaří mít vše pohromadě, a navíc přehledně uspořádané, můžete se vrhnout do práce. 

Zapojení zásuvek a vypínačů řazení
Reklama

Upozornění: dbejte na bezpečnost

Stavebníci buďte opatrní! Před montáží odpojte elektřinu a pamatujte, že instalaci i jakýkoliv zásah do elektrických rozvodů smí provádět pouze osoba s příslušným oprávněním dle platných norem a předpisů. Všechny postupy prováděné v tomto videu vznikly pod odborným dohledem příslušné osoby. 

Jak si zapamatovat který vodič je L a který N

Pokud neprovádíte zapojování často, možná nevíte z hlavy, který vodič označujeme jako L, který jako N a který má označení PE. Ve videu se dozvíte vtipný paměťový tip, díky kterému budete mít na vždy jasno!

Zapojení zásuvek a vypínačů řazení
Reklama

Zapojení zásuvky

V celém domě i uvnitř zahradního domku, jsou použity jednonásobné zásuvky na 230V v provedení Schneider Unica.

Při provádění rozvodů elektřiny jsme v místech s větším počtem krabiček, přivedli kabel do první krabičky a následně z poslední krabičky pokračovali do dalšího zásuvkového místa. Propojení jednotlivých zásuvek v jednom zásuvkovém místě provádíme až při jejich instalaci. K propojení používáme kabel CYKY J 3x2,5. 

Vodiče podle potřeby zkrátíme a konce odizolujeme v délce přibližně 12 mm. Důležité je, abychom při čelním pohledu na zásuvku, měli vlevo vodič hnědé barvy, tedy fázový vodič, uprostřed zelenožlutý ochranný vodič a vpravo nulový vodič modré barvy. 

Do bezšroubových svorek se vodiče pouze zasunou a po jejich připojení zkontrolujeme, zda v přístroji pevně drží. Stejným způsobem provedeme zapojení i dalších zásuvek a následně můžeme přistoupit k urovnání vodičů v elektroinstalační krabici a zacvaknutí přístroje do instalačního rámečku. 

Zapojení zásuvek a vypínačů řazení

Zapojení objímky pro žárovku

Když není čas na výběr konkrétního osvětlení nebo lustrů, spokojíme se na provizorní dobu s plastovou objímkou a obyčejnou žárovkou. Při zapojování objímky využijeme modrý a hnědý vodič. Hnědý vodič s označením L tedy fáze, zapojíme na konektor ve spodní části objímky a modrý vodič s označením N na konektor propojený se závitem uvnitř objímky.

Jakým způsobem se zapojí vypínač řazení 1, jak probíhá zapojení dvou vypínačů řazení 6 tzv. „schodišťáku“, nebo zapojení tří a více vypínačů, dál podrobně popisujeme ve videu, tak se podívejte.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
e4 dům svépomocí
e4 dům svépomocí (154 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací