Oprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěru

Autor: Tereza Malinová (redakce) (29 příspěvků)
Kategorie: Malování, tapety
3. 7. 2024
0 komentářů
Příspěvek stavebníka

Většinou se v našich videích věnujeme stavbám, ale ani rekonstrukcím se nevyhýbáme. V tomto článku jsme se zaměřili na vlhké zdivo. Konkrétně na opravu vlhké zdi v suterénu myslivecké klubovny, kterou v závěru opatříme termoizolačním nátěrem. Pokud také bojujete s vlhkostí v interiéru, rozhodně se začtěte do následujících řádků.

Zeď, kterou budeme opravovat se nachází pod úrovní terénu, vedle veřejné komunikace. Z tohoto důvodu není jednoduše možné provést aplikaci hydroizolace z vnější strany. Hledali jsme tedy řešení, jak stěnu v myslivecké klubovně opravit a zajistit, aby oprava vydržela co nejdéle. 

Tepelněizolační nátěr namísto klasické malby

Na základě referencí jsme se rozhodli aplikovat na finální vrstvu místo klasické malby paropropustný termoizolační nátěr ABAMAL.

 „ABAMAL je tepelněizolační nátěr, který je určen pro zateplení stěn, zvýšení komfortu bydlení, pro likvidaci plísní a v neposlední řadě pro úsporu energií při vytápění objektů.“

Reklama

„Vzhledem k tomu, že je ABAMAL paropropustný, tak na místě, které je hodně zasaženo vlhkostí, je nutné nejprve nesoudržná místa opravit, okopat či oškrábat. Následně nahodit sanační omítkou, sanačním štukem nebo lepidlem, podle potřeb daného místa. Poté, co tato vrstva zaschne, pokračujeme penetrací. Teprve po penetraci a řádném vyschnutí můžeme aplikovat nátěr ABAMAL.“

První krok: oškrábání staré omítky a penetrace

V prvním kroku jsme tedy stěnu zbavili staré malby a na většině míst také všech nesoudržných částí omítky. Ze stěny jsme odstranili prach a další drobné nečistoty a podklad důkladně napenetrovali hloubkovou penetrací. Následující den, jsme větší nerovnosti na stěně vyrovnali cementovým lepidlem. 

Oprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěruOprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěru
Reklama

Aby opravená stěna vypadala po estetické stránce co nejlépe, rozhodli jsme se současně odstranit nepoužívané potrubí z původního rozvodu vody a všechny nové rozvody skrýt do jednoho parapetního kanálu

Druhý krok: natažení cementového lepidla a štukové omítky

Poté, co byla první vrstva lepidla relativně suchá, přestěrkovali jsme celou stěnu pod úrovní komunikace cementovým lepidlem s perlinkou a znovu čekali několik dní na zaschnutí lepidla. Na lepidlo s perlinkou jsme aplikovali štukovou omítku Keraštuk a opět čekali na vyschnutí stěny. 

Abychom si čekání zkrátili, pustili jsme se v mezičase do obložení stěny za kamny. Obklad je tvořen cihlovými pásky Terca Agaat. K nové stěně jsme rovnou pořídili i nová krbová kamna Schiedel SARGAS 3

Oprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěruOprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěru
Reklama

Problémy s vysycháním vyřešil odvlhčovač

Technologické přestávky mezi jednotlivými kroky byly vždy několikadenní, protože jsme i přes intenzivní větrání neustále bojovali s velmi vysokou vlhkostí. 

Abychom se finální aplikace termonátěru ABAMAL vůbec dočkali, museli jsme si nakonec půjčit ve Stavebninách DEK odvlhčovač, díky kterému se po týdenním používání podařilo snížit vlhkost stěny na přijatelnou úroveň. 

Třetí krok: penetrace a finální malba ABAMALEM

Opravovanou stěnu jsme ošetřili postupně dvěma nátěry doporučené penetrace ABAMAL Penetrace BASIC. Za několik dní přišla konečně na řadu finální malba termoizolačním nátěrem ABAMAL.

Oprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěru

Nátěr se musí řádně promíchat

„Po prvním otevření nátěru ABAMAL je důležité se nezhrozit a nátěr pořádně promíchat. Když jej poprvé otevřete, vidíte totiž rozdělené složky, ze kterých se ABAMAL skládá. Je třeba přidat asi 0,5 litru vody dle návodu a řádně promíchat. Míchání musí probíhat delší dobu, ideálně 10 minut, aby se všechny složky propojily a ABAMAL šel snáze nanášet.“

Při rozmíchávání nátěru jsme využili čas k zakrytí podlahy a okolních stěn.

Práce s ABAMALEM

„Ve chvíli, kdy máme ABAMAL řádně rozmíchaný, můžeme jej nanášet na stěnu. Protože rohy bývají zpravidla nejhorší, doporučuji je řádně vymazat štětcem. A poté vzít plochy klasicky válečkem, ideálně válečkem, který má středně dlouhý až dlouhý chlup, aby vznikala hezká struktura.“

Váleček do barvy neponořujeme. Pomocí mřížky naneseme barvu rovnoměrně po obvodu válečku a následně od středu stěny rovnoměrně rozetřeme. 

Při nanášení je důležité si dát pozor na pravidelné tahy. Vyhnout se tahům do kříže, protože ABAMAL vytváří strukturu podobnou pomeranči. Rovnými tahy docílíme stejné struktury po celé délce zdi.

Nátěr nanášejte alespoň ve dvou vrstvách

„První vrstva ABAMALU bývá nevzhledná. Až druhá aplikace řádně kryje a vytváří strukturu, která je opravdu hezká na pohled. Minimálně doporučujeme tedy nanášet ABAMAL ve dvou vrstvách.

Ze zkušenosti mohu doporučit na problémová místa, nebo na místa, která chceme mít na 100 % zateplená, aplikaci třetí vrstvy.“

První vrstvu jsme aplikovali ráno a druhou tentýž den večer. Přesto, že druhá vrstva velmi dobře kryla a vypadala pěkně, rozhodli jsme se aplikovat ještě finální třetí nátěr. 

Oprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěru

Konec odlupování vlhké omítky

"Zde do klubovny jsme aplikovali ABAMAL především z toho důvodu, že do místnosti vniká hodně vlhkosti. Důležité je ale upozornit na to, že ABAMAL není hydroizolace. Pokud nám někam vniká vlhkost a my tam tento typ nátěru aplikujeme, tak tu vlhkost nikam neodstíníme.

ABAMAL je certifikovaný paropropustný nátěr, to znamená, že páry snáze prostupují zdivem a nátěrem, takže vlhkost pak sice musíme odvětrat z místnosti, ale již se nebude tvořit za malbou a bude prostupovat dál. Malba se díky tomu již nebude odlupovat."

Objednávejte na internetu

Ať plánujete pouze aplikaci nátěru nebo kompletní opravu stěny, jako to bylo nutné v našem případě, můžete si tepelněizolační nátěr objednat na internetu. 

Na stránkách ABAMALU najdete samotná balení ABAMALU v pěti nebo 18 litrové variantě, ale také balíčky, které obsahují úplně vše, co budete k nanášení nátěru potřebovat.

Myslivecká klubovna před rekonstrukcí a nyní, to je doslova nebe a dudy. Doufám, že nám stěna dlouho vydrží krásná. Mám z ní velkou radost! Přeji Vám, ať jste v boji s vlhkostí úspěšní!

Oprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěruOprava vlhké zdi a aplikace termoizolačního nátěru
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (29 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací