Rozvody vody a odpadů

Autor: Pavel Matuš (19 příspěvků)
13. 5. 2024
0 komentářů
Rozvody vody a odpadů
Příspěvek stavebníka

Rozvody vody a odpadů v novostavbě.

Rozvody vody a odpadu

Rozvody elektřiny pro mě problém nebyly, ale co s tou vodou?

Nejdříve jsem si řekl, že to sám prostě dělat nechci a nebudu. Začal jsem proto poptávat instalatéry. Někteří se mi nelíbili, někteří nacenili zakázku na totální nesmysl, někteří odmítli, že je dům na ně moc velký (ti mě bavili nejvíce).

Nakonec jsem se pomalu začal smiřovat s tím, že to budu muset udělat sám. Říkal jsem si, že začnu odpady, které mi přijdou jednoduché. Na celém byznysu okolo vody a odpadů nesnáším hlavně to množství různých kolínek, zatáček a nesmyslů - je podle mě téměř nemožné to nakoupit tak, aby jsem nemusel stále něco dokupovat a hodně mi toho naopak nezbylo.

Tohle moje přemýšlení a nechuť akorát prodlužovali nic nedělání a už mě začal honit čas. Naštěstí jsem v místní půjčovně nářadí narazil na starého kolegu z předešlé práce, kterého jsem se zeptal, kdo to dělal na baráku jemu. Dostal jsem kontakt na instalatéra a instalatérku (pár), se kterými byl spokojený. Zavolal jsem jim a domluvili jsme se, šlo to hladce.

Byly ochotni mi vyjít vstříc a cenu stlačit na minimum s tím, že materiál dodám já, ale oni dodají soupis.

Soupis vytvořili a byl jsem za to moc rád, faktura z velkoobchodu měla 4 stránky, položek bylo opravdu hodně.

Rozvody vody a odpadů

Výběr materiálu

Protože jsem dům nechal vylít polystyren betonem, měli všude rovinu a kabely jim nepřekážely (ty se zalily) o to byla práce příjemnější. Materiál jsem po zvážení všech pro a proti zvolil klasické PPR, přičemž jsem vzal nějaké o trochu lepší, poznáte ho tak, že má na sobě červené kroužky. Všechny ostatní materiály jsou dost drahé a PPR je lety ověřený materiál a pokud je dobře udělaný, věřím, že nebude problém.

Nejdražší položka byly nezámrzné ventily, které na tloušťku zdiva 45cm stály přes 9tis 3 kusy.

Drážkovali jsme vykružovákem na zásuvky od ytongu, zůstane z toho pouze prach a je to asi nejjednušší způsob, zejména na ty větší drážky.

Odvětrávání kanalizace jsme napojili na střešní tašky, které k tomu byly určené. V koupelně, kde není okno, jsme na toto potrubí připravili dvě přípojky, na které mám v plánu napojit ventilátory.

V této chvíli už jsem myslel i na vnitřní jednotku čerpadla, aby vývody vody byly ve správné výšce. Práce proběhla čistě a ve smluveném termínu. Největší radost pro mě jako pro uklízecího úchyla byl pořádek - paní instalatérka je prostě ženská a chápe, že je normální třídit a mít okolo sebe uklizeno. V sobotu když sem dorazil na stavbu byly připravené pytle zvlášť s ytongem, plastem, komunálem i papírem. Prostě na jedničku.

Později jsem pak ještě zasekal skříně na rozvaděče podlahového vytápění, které jsme propojili Rautetanem.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Mzda instalatér
52 000 Kč
Dvířka na vodoměr - na míru
1 110 Kč
Materiál komplet
31 743 Kč
Celkem84 853 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (19 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací