Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Autor: Petr a Ilona (20 příspěvků)
11. 5. 2024
0 komentářů
Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?
Příspěvek stavebníka
Kadibudka, stavební bouda, přípojka elektřiny, přístřešek a nádoba na vodu.

Zařízení staveniště

V době, kdy čekáme na stavební povolení přemýšlíme, co bychom mohli na pozemku připravit. A prý je základ mít na staveništi kadiboudu, přemýšlíme o možnostech a jdeme na to samozřejmě svépomocí.

Kadibouda postavená za 7 hodin

Jednoho sobotního dopoledne se manžel pouští do práce. Má k ruce na pomoc mého taťku a jdou na to. Použili 3 plastové bytelné bedny o rozměru 120x80x80 cm - velikostně stačí ideálně na to, aby bylo možné uvnitř stoupnout. Bedny staví na sebe a dovnitř vkládají stojky ze čtyř trámků. Podle židle si načrtávají výšku posedu, který dělají z menších trámků a do těch přímočarou pilou vykružují otvor, pod něj se umístí nádoba, která se bude moct vylévat. 

WC tedy stojí, chybí jen přístřešek, aby dovnitř nepršelo, manžel nachází plech, který má ideální rozměr, paráda, kadibouda je hotová. Ještě ten den převáží wc na pozemek, umisťují na hlínu a aby nebylo všude bahno ještě pokládá 4 řady kachlí, které nám tam složil jeden pán, co se jich zbavoval. Celá kadibouda je položená na plastové paletě a tak dovnitř palety vkládá 2ks 70kg patníků, aby se větrem nepohnula nebo ještě hůře, aby náhodou neodletěla. Tak a můžeme začít stavět. 

Reklama

Stavební bouda - říjen 2020

Takže kadiboudu máme, co dál? Máme spoustu nářadí a nemáme ho kam uložit -> stavební bouda. Prvotní nápad je boudu postavit taky svépomocí. Máme na pozemku k dispozici nějaké trámky a plechy.

Sedneme k internetu a hledáme nějakou inspiraci. Kromě několika projektů a obrázků taky nacházíme spoustu příspěvků a diskuzí, kdy stavebníci dřevěnou boudu dostavěli a za pár dní ji někdo vykradl. To bychom asi nebyli moc nadšení a tak zkoušíme bazary.

Nacházíme plechové boudy pohybující se od 8 do 12 tisíc. Taky nacházíme další diskuze, kolik plechových budek pocuchal vítr, to asi taky nechceme.

Nadstavba z V3Sky

Přemýšlíme nad něčím bytelnějším , ale ať  to nestojí raketu. A tak po krátkém hledání nacházíme nadstavbu z V3Sky v podobné cenové relaci jako plechová bouda.

Domlouváme se s majitelem a ještě ten den se na ni jedeme podívat, protože je kousek od nás. Stav odpovídá fotografiím a tak domluvíme odvoz a hned následující den (i když nám počasí nepřeje) nám už stojí na pozemku.

A protože celý den neskutečně prší a v některých vesnicích je voda vylitá až na silnici, necháváme si ji složit jen na příjezdovou cestu. O pár dní později, kdy se vyjasňuje, si necháváme bouda převést na místo, kde stálo celou stavbu. Tři a půl roku nám krásně sloužila a v dubnu 2024 bylo načase ji posunout o vesnici dál na další stavbu. :)

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?
Reklama

Vybavení stavební boudy

Stavební náčiní shromažďujeme postupně, něco dostaneme (lopaty, kolečko, hrábě), něco si kupujeme nové (aku vrtačka, aku bruska, ruční nářadí, šroubky, vruty, hřebíky) a nebo dokupujeme v průběhu stavby, co je zrovna potřeba. Protože jsme předpokládali, že při stavbě domu nářadí zrušíme, nechtěli jsme moc investovat do stavebního vybavení, proto jsme pořídili aku nářadí značky Dedra a i přes očekávání nám postavila celý dům, teď už dosluhuje a proto bude na čase koupit něco kvalitnějšího.

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Přípojka elektřiny - březen 2021

Je březen 2021, dostáváme informaci, že nás ČEZ připojí a sháníme Antoníček. Antoníček seženeme poměrně rychle a je načase vykopat díru na přívodní kabel do boudy, kde bude stavební rozvaděč. Naštěstí máme elektřinu přímo na hranici pozemku, takže jsme rádi, že nemusíme řešit prodlužování přípojky. 

Dáváme se tedy do práce, já kopu díru na kabel, manžel se pouští do výkopu na Antoníček. Asi po hodině mi říká, že to mám křivě, ale nevadí, trochu to společnými silami srovnáváme, vkládáme červenou chráničku a díru zahazujeme. Asi po 3 hodinách máme nachystáno, už jen sehnat kabel, protáhnout a zrevidovat. 

Reklama
Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Přístřešek napojený na stavební boudu a nádoba na vodu - červen 2021

Na jaře 2021 nás napadá, že budeme potřebovat více úložného místa, než je v boudě a aby to nestálo majlant. Sháníme palety, které následně rozebíráme a z jejich částí děláme obití pro uchycení  krytiny. Kupujeme závitové kotvení do hlíny (nejsem si jistá, jak přesně se to jmenuje), používáme trámky, které máme uložené na pozemku a v červnu začínáme stavět přístřešek. Jak lépe oslavit výročí svatby než prací, že. :) Přístřešek stojí, je velký asi 3x4 metry napojený na boudu. Ještě sháníme plechy, které šroubujeme na střechu. A protože nemáme zatím zřízenou přípojku na vodu, napadá nás, že by bylo super dešťovou vodu ze střechy svést do nějaké nádoby a tak sháníme 1000L nádobu, děláme provizorní rýnu, kterou připevňujeme na přístřešek a nádobu umisťujeme pod odtok. Není to nijak profi vyřešené, ale je to funkční a to nám v tuhle chvíli stačí.

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Naše první lavička :)

Ještě tady musím zmínit první lavičku, kterou manžel vyrobil ze zbytků a odřezků trámků a kůlů, abychom pod přístřeškem měli na čem sedět. Teď po zrušení přístřešku a prodání boudy jsme lavičku přesunuli před dům, kde na ní sedáváme s dcerou nebo na ni malujeme křídami. Ale zatím ji dávat pryč nebudeme, je to prostě první stavební lavička a má něco do sebe. :)

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Materiál - patníky, betony, hlína, bordel, makadam

Ještě si před stavbou chystáme několik dalších věcí. Máme možnost sehnat patníky a zbytky betonu, které se vyhazují ze stavby nových chodníků - nakonec tohle rozhodnutí nebylo úplně moudré, protože jsme toho využili ve výsledku jen málo, ale všichni nám říkali: „To se vám bude určitě hodit, to dáte do desky“, tak jsme nakonec svolili a nechali si navozit obří hromadu „bordelu“, kterého jsme se později museli nějakým způsobem zbavit. Do desky jsme ve výsledku použili jen zlomky, kterými jsme podložili zemnící pásek, aby neležel přímo na zemi.

Na pozemek si necháváme ještě dovézt spoustu tater hlíny, kterou do budoucna budeme potřebovat a teď byla zrovna dostupná, tak proč ne.

Ještě výhodně sháníme několik tater makadamu a vyrábíme „úložné místo“ z dřevěných kůlu a pevného plastu - to můžeme rozhodně doporučit, protože kamínek pak není všude a je jen tam, kde ho chcete mít.

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Přechodový můstek přes příkop z hlavní cesty

Protože máme od hlavní cesty branku pro vstup a občas je výhodné tudy přenést materiál, stavíme mostek. Bude sloužit zároveň pro pohodlnější přenášení a přecházení a zároveň aby pod ním případně mohla protékat voda.

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Chodníček k boudě z nevyužitých kachliček

Jeden pán z vesnice nám daroval kachličky, které už nepotřeboval a tak je skládáme od vrátek k boudě, abychom případně mohli do boudy dojít „suchou nohou“ a ne celí od bahna.

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Pravidelná údržba

Jelikož je pozemek bývalé pole, velice se tady daří plevelu a tak pravidelně při větším nárustu trávy a plevele, sečeme i toto. Ta pozitivní část je úroda - maliny a ořechy, takže pravidelně s velkou radostí sklízíme vše, co se hojně urodilo.

Stavební zařízení - bez čeho by to nešlo?

Kávovar

Poslední, ale ne méně důležitá (:D) věc je kávovar, který si kupujeme použitý a umisťujeme do boudy. Ten pocit dát si kafe na vlastním pozemku je k nezaplacení. (Teď už víme, že ještě lepší je dát si kávu přímo v domě, který si sami postavíte, ale tam se v příběhu teprve dostaneme. :))

Náklady

Název položkyCena
Přesunutí boudy na místo
600 Kč
Nářadí, šroubky, svěrák,..
5 000 Kč
Poplatek za připojení ČEZ
12 500 Kč
Jistič + revize
1 260 Kč
Antoníček
5 500 Kč
Kabel k rozvaděči
2 500 Kč
Hlína, makadam, práce - přesunutí
4 000 Kč
Nadstavba z V3sky
10 000 Kč
Doprava
3 000 Kč
Celkem44 360 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (20 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací