Věnec a štíty, příprava na střechu!

Autor: Pavel Matuš (17 příspěvků)
4. 5. 2024
0 komentářů
Věnec a štíty, příprava na střechu!
Příspěvek stavebníka
Věnec od a do z, štíty ve výšce 5metrů.

Jdeme na věnec!

Po kompletním uložení přišel čas na věnec. Nešetřil jsem a v rámci zjednodušení práce jsem použil věncovky ytong. Ty sem jednoduše zdící maltou slepil a celý barák byl za den z vnější strany připraven.

Poté přišlo na řadu armování. První práce, kde mi opravdu pomohla manželka. Třmínky sem koupil levně a tak sem ani neuvažoval, že bych je vyráběl.

Věnec a štíty, příprava na střechu!

Dole na zemi jsme jednotlivé koše svázaly, poté sem je s bratrem naházel nahoru do věnce, kde sem je potom podložil plastovými distančními kroužky. Poté, co byl připraven celý dům, došlo dle literatury na vyztužení rohů.

Reklama

Překlad nad garážovými vraty

Samostatnou kapitolou pak byla příprava tohoto překladu. 2x I 220mm, mezi to na podlahu ytong jako dno šalování.

Věnec a štíty, příprava na střechu!

Poté jsem venkovní U profilu vyplnil polystyrenem, na který jsem pak zase lepil zvenčí věncovky, zevnitř potom obalovku ytong 7,5cm, která je na vrchu a na spodku palety s lambdou 450mm. Tímto děkuji za tip ytong mistrovi, mohl sem tím pádem vrátit celou paletu ytongu 5cm a dostat tím nějaké koruny zpět.

Reklama

Bednění nosné zdi

Zajímavé je, že tyhle nalepené věncovky a nalepená obalovka neuhla ani na jednom místě ani o píď - ta zdící malta vážně drží jak přibitá! Šalování nosné zdi už se ale tolik nepovedlo. Nepoužil sem totiž "U" skoby ze dřevěných latí, ty kdybych vyrobil a na bednění ze shora nasadil, žádný problém by nebyl. Ale co už.

Betonování věnce

Betonáž jak jinak probíhala zase za pomocí pumpy. Lešení sem žádné neměl, rozmístil sem palety se zmíněnými obalovkami a příčkovkami, mezi které sem zasadil paletu. Tam, kde mi palety nevyšly sem měl připravený mobilní sloup z palet, se kterým sem hýbal pomocí paleťáku.

Reklama
Věnec a štíty, příprava na střechu!

Přestože byl objednaný beton z betonárky a v násypce čerpadla vypadal velice dobře, po nalití do věnce byl prostě divný. Pumpař začátečník si to nedovedl vysvětlit a ani vedoucí betonárky, který přijel, to nechápal. Pumpa se neustále zasekávala a drhla, takže se betonáž protáhla na několik dlouhých hodin.

Při jednom pokusu hadici zprovoznit ji pumpař zvedl nejvýše co to šlo a z té obrovské výšky najednou z pumpy vyjelo pár koleček betonu a spadlo přímo na to moje pofidérní bednění, které to samozřejmě nevydrželo.

Štíty

Věnec tedy tak nějak dopadl, z betonárky se zachovali velice solventně a raději provedli pevnostní zkoušky betonu a dopadlo to i přes divný vzhled dobře a k tomu jsem za komplikace dostal pěknou slevu.

Byl tedy čas v rámci přípravy na střechu vyzdít štíty. U mě jsou to celkem 3. Zdil sem je opět ze zdiva 450mm lambda - asi si umíte představit, že to byl mazec. Vše samozřejmě úplně sám.

Věnec a štíty, příprava na střechu!Věnec a štíty, příprava na střechu!

Nejhorší na všem bylo, že sem si vymyslel přesah střechy 75cm - bylo tedy nutné nejdříve vyzdít štít schodovitě a potom použít opět obalovky, které už byly do úhlu, mezi kterými vznikl prostor na beton.

Věnec a štíty, příprava na střechu!

Poté, co sem připravil takto všechny tři štíty, svolal jsem rodinu a kamaráda, připravil materiál, železné kyblíky a šli jsme na to.

Střecha může dorazit.

V šesti lidech jsme měli vybetonované štíty za 4 hodiny a byla to už celkem brnkačka. To už bylo těsně před zimou. Souběžně se štíty jsme vybetonovali i základy na terasu, protože tu budou dělat střechaři jedním vrzem. Nastala tedy asi dvouměsíční pauza, kdy jsme čekali na střechu a aspoň měli trochu čas na ní vydělat taky nějaké peníze.

Jak je u mě zvykem, galerie je velmi obsáhlá a náklady na etapu píšu níže.

Náklady

Název položkyCena
Cement, písek atd na beton do štítů
5 000 Kč
ZB na terasu
664 Kč
Beton do věnce včetně pumpy
28 400 Kč
Extrudovaný polystyren
2 601 Kč
Plachta pod písek
136 Kč
Roxory do štítů
1 544 Kč
Pěna
550 Kč
Železo do věnce
26 000 Kč
Pistol na pěnu
42 Kč
Vazač spirála
291 Kč
Celkem65 228 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (17 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama