Konečně BAGR, jde se na to!

Autor: Pavel Matuš (10 příspěvků)
20. 4. 2024
0 komentářů
Konečně BAGR, jde se na to!
Příspěvek stavebníka
První kopnutí je prostě slast.

BAGR jede.

7.listopadu 2021 den D - přijel známý s velkým kolovým bagrem CAT M317F a začal pozemek rovnat.

Bagrák si nastavil laser, mě dal do ruky měřící lať a začalo se. To jsem poprvé měl v ruce laser a je to neocenitelný pomocník. Zakoupil sem ho také, bohužel až v další fázi stavby. Mít ho a umět s ním hned, ušetřil bych si spoustu starostí.

Konečně BAGR, jde se na to!

Motohodiny jsou ty nejlépe investované hodiny na stavbě

Tady musím zdůraznit něco, co sem se během stavby naučil. Motohodiny jsou ty nejlépe investované hodiny na stavbě a pokud není problém s nedostatkem místa - čím větší bagr, tím lépe. Alespoň u nás to tak je.

V dalších fází stavby sem volal různé minibagry, od 1tunových po 3 tunové - vše je to u nás k ničemu. Jak to není alespoň traktorbagr, tak je to neuvěřitelně pomalé a na našem pozemku se akorát trápí. Proto jsem byl rád, že na prvotní srovnání přijel takhle velký bagr, který to měl za chvíli srovnané a já už začal prohlašovat "už to tady vidím".

Reklama
Konečně BAGR, jde se na to!

Základové pasy

Na srovnaný pozemek přišel geodet, který zatloukl kolíky a já mezi ně sprejem udělal pro bagr čáry. Metodu laviček sem absolutně vypustil, protože geodet řekl, že v ceně je i jeho návštěva na vybetonovaných pasech, na které znovu přenese přesně rohy domu. Pro lavičky sem tedy neviděl důvod a opravdu jsem si na ně nikdy nevzpomněl, tohoto rozhodnutí nelituji.

Konečně BAGR, jde se na to!
Reklama

Ten samý bagrista přijel tedy tentokrát s menším bagrem a jal se kopat základové pasy. Šlo to hrozně. Základy měli být široké 40cm, kopali jsme lžící 30cm a široké jsou nakonec v drtivé většině 60cm. Podloží se neuvěřitelně sypalo a kde se nesypalo byly tak obří kameny, že jsme sypání způsobili my.

Konečně BAGR, jde se na to!

Obrovské šutry nám práci hrozně komplikovali a tak se končilo až za tmy a já neodjížděl domu se zrovna dvakrát dobrým pocitem. V tuhle chvíli sem měl neustále v ruce bazarovou knihu Pavla Tesárka - základová deska svépomocí a připravoval sem se podle ní na hromosvod a prostupy v pasech. Ale o tom příště.

Reklama

Tímto ještě jednou děkuji tchánovi za možnost rabovat v jeho kůlně na zahradě a za spoustu věcí, které sem na start stavby nemusel kupovat. Zejména lopaty. :-)

Náklady

Název položkyCena
Hrábě 2ks
398 Kč
Kolečko 2ks
1 816 Kč
Kolový bagr
4 500 Kč
Spreje
358 Kč
Pásový malý bagr
5 600 Kč
Koště a rýč
250 Kč
Celkem12 922 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama