Než jsme poprvé kopli.

Autor: Pavel Matuš (9 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
19. 4. 2024
0 komentářů
Než jsme poprvé kopli.
Příspěvek stavebníka
Vše co nás čekalo před prvním kopnutím.

Projekt domu

S rozhodnutím stavět začalo mé neúnavné malování domu v online studiu floorplanner.com, který vřele doporučuji pro prvotní nákresy půdorysu.

Projektant - první kámen úrazu

Poté, co jsem si konkretizoval představu, jsem začal hledat projektanta. Zde přichází první kámen úrazu, který bych v případě stavění dalšího domu rád vynechal. Našel sem sice hodného, levného projektanta, který dům rychle namaloval, vyřídil papíry a 3 měsíce od naší první schůzky na mě mával stavebním povolením - ale tam končí ty pozitiva.

Nepřišla žádná osobní návštěva pozemku, dům je tedy umístěn jemně nešťastně a to jak k poloze Slunce tak i ke komunikacím - a to nejen polohově, ale i výškově. Rozvržení místností jsem naštěstí zachránil, díky tomu, že nosná zeď je jen jedna a příčky sem stavěl až po střeše - měl jsem tedy šanci vše po různu předělat a zamyslet se nad tím pod zastřešenou stavbou.

Reklama

Pokud bych mohl něco poradit lidem, kteří začínají stavět - na tomto nešetřete. Najdete někoho opravdu kvalitního, kdo se nad tím opravdu zamyslí, má nějaké zkušenosti a know-how.

Stavební řízení pro nás tedy byla hračka a nepocítil jsem žádné trhání vlasů, vše proběhlo na jedničku. Jediná komplikace byla, že nás odmítli připojit na kanalizaci, protože má městská ČOV naplněnou kapacitu. Projekt byl tedy obohacen o vlastní ČOV, s kterou sem se už smířil a jelo se dál.

Město, ve kterém stavím se jmenuje Lom a dostává svému názvu. Vrt ani studna tedy nepřicházeli v úvahu a upřímně, pokud by to šlo, stejně bychom je nerealizovali.

Jak jsem psal minule, jsme poslední v ulici, kteří nemají postaveno a tak jsem nezařizoval ani oplocení staveniště, jelikož nám to hlídají sousedé a všude okolo nás se bydlí - bral jsem to jako vyhazování peněz.

Než jsme poprvé kopli.
Reklama

Kontejner - jediné zařízení staveniště

Jediné zařízení staveniště, bez kterého se snad neobjede nikdo - skladový kontejner. V mém případě sem měl velké štěstí. Můj minulý zaměstnavatel, firma, která se zabývá kontejnery, měla na place "navíc" tuto železnou boudu a byla ochotná mi ji bezplatně zapůjčit. Dveře jsme opatřili klasickým visacím zámkem a pro jistotu i petlicí s krytým zámkem a bouda se stala domovem pro kolečka, lopaty a vše co sem začal pořizovat.

Než jsme poprvé kopli.

Náklady

Název položkyCena
Zámek
198 Kč
Dodatečný projekt pro ČOV, včetně povolení
12 100 Kč
Projekt - včetně povolení
66 650 Kč
Celkem78 948 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Matuš (9 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama