Jak jsme stavěli plaňkový a pletivový plot

Autor: Pavel (7 příspěvků)
Kategorie: Oplocení pozemku
13. 9. 2024
0 komentářů
Jak jsme stavěli plaňkový a pletivový plot
Příspěvek stavebníka

Pozemek jsme oplotili zhruba před 25 lety, kdy jsme zároveň kopali studnu. Uvažovali jsme, jestli zvolit plaňkový plot pro jeho estetiku nebo pletivo pro jeho odolnost vůči větru. Nakonec jsme našli kompromis: v kryté části pozemku jsme postavili plaňkový plot a v odkryté části pletivo, což se osvědčilo po celá dvě desetiletí a nyní ho postupně modernizujeme.

Z čeho postavíme plot?

Pozemek jsme oplotili v době, kdy jsme dělali studnu, tedy již před 25 lety. Tenkrát jsme s rodiči přemýšleli, z čeho plot postavit. Plaňkový nebo z pletiva? Plaňkový plot vypadá hezky, ale je náročnější na údržbu. Plot z pletiva zase odolá větru. Sice máme pěkný výhled na okolí, ale je tu dost větrno. Horní část pozemku je krytá obecním parčíkem. Ve spodní části při větru létá úplně všechno, co není přibyté.

Když se naskytla možnost sehnat hromadu latí, rozhodli jsme se plot zkombinovat. V kryté části pozemku budou plaňky a v té odkryté pletivo.

Jak jsme stavěli plaňkový a pletivový plot

Stavba plotu

Plot jsme stavěli sami a nakonec jsme oplotili skoro celý pozemek, který má kolem 4000 m2. V horní části pozemku jsme nechali kus neoplocený, aby se "jezeďáci" mohli dostat na louku vedle nás. Dnes přes tuto část jezdí sousedi, kteří začali stavět na vedlejším pozemku.

Sloupky jsou kovové, vzdálené od sebe tři metry. Na vykopání děr jsme používali ruční "vrták" a sloupky pak betonovali. A že těch sloupků bylo. Tam kde měly být plaňky, jsme na sloupky navařili držáky, do kterých se pak přichytila jednotlivá pole. Pole se skládala ze dvou horizontálních latí, na které jsme přichytili jednotlivé plaňky.

Protože jsme plot stavěli jen když jsme jeli na návštěvu k babi, trvalo nám oplocení skoro půl roku.

Reklama

Současnost - starý plot předěláváme

Za tu spoustu let se nám začal plot pomalu rozpadat. V současnosti celý plot postupně předěláváme. Staré pletivo měníme za nové, potažené PVC. A místo planěk už dáváme také pletivo. Nedávno jsme nechali udělat nový sjezd z obecní cesty, tak momentálně vymýšlíme, jaká uděláme k domu vrata.

Jak jsme stavěli plaňkový a pletivový plot

Náklady

Název položkyCena
Oplocení cca 350m (pletivo - výška 150cm, 25m role )
57 500 Kč
Celkem57 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací