Rozvody elektřiny

Autor: NED (20 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
27. 3. 2024
0 komentářů
Rozvody elektřiny
Příspěvek stavebníka
Příprava, drážky a otvory pro krabičky, natažení husích krků a usazení krabiček, natažení kabelů

Příprava - elektrikář dokázal dobře poradit

Po dokončení rozvodů vody jsme se sešli na stavbě s elektrikářem a dali dohromady kde budou zásuvky a vypínače. Procházeli jsme jednotlivé místnosti, zkoušeli, kde umístit vypínače pro jednotlivá světla, kde všude dát zásuvky, aby jich byl dostatek. Jsem rád, že elektrikář měl hodně zkušeností a dokázal dobře poradit.

Domluvili jsme se, že všechny kabely nataháme do předem připravených husích krků (ohebných trubek) ve zdi. Vše bude vyvedeno nahoru nad vazníky, odsud všechny kabely svedeme vrchem k rozvaděči. Kompletní elektro instalace bude tedy později kdykoliv dostupná bez sekání do zdi.

Zhotovení drážek a otvorů

Po zakreslení všech zásuvek a vypínačů mi bylo vysvětleno, jak vše připravím a já jsem se pustil do práce. Vyvrtal jsem korunkou všechny otvory na krabičky, na zásuvky pro obyčejné krabičky, na vypínače pro hlubší krabičky. Drážky jsem řezal na začátku úhlovou bruskou, později bruskou oscilační (menší prašnost).

Vrtání a řezání šlo o to pomaleji, že jsem na stavbě stále neměl přivedenou elektřinu a vždy jsem musel zapínat elektrocentrálu. Materiál z drážek jsem vysekal kladivem a sekáčem. Drážky jsem následně dočistil a prohloubil drážkovačem na pórobeton. Drážky museli být hlubší z důvodu použití husích krků.

Rozvody elektřinyRozvody elektřiny
Reklama

Natažení husích krků a usazení krabiček

Když byly všechny drážky a otvory hotové, tak jsem natahal husí krky a zajistil je hřebíky. Zasádroval jsem krabičky, nandal do nich husí krky a ty následně také zasádroval. Krabičky jsem nechával koukat tak 4-5 mm, protože jsme plánovali dělat tenkovrstvou omítku.

Drážky pro husí krky jsem pak zadělal maltou, lepidlem nebo sádrovou omítkou. Se sádrovou omítkou se mi otvory zadělávali nejlépe, po vytvrdnutí se tolik nepropadala jako lepidlo, ale měla kratší dobu zpracovatelnosti.

Rozvody elektřinyRozvody elektřiny

Natažení kabelů

Po dokončení vnitřních omítek a betonové podlahy jsme se jeden víkend v létě pustili do natahání všech kabelů. Já jsem lezl po vaznících a elektrikář mi podával odspodu kabely. Vše je rozvedeno vrchem, uchyceno výše k vazníkům a svedeno k rozvaděči v technické místnosti. Vzhledem k tomu, že bylo venku asi 30°, tak to pod střecho nebylo nic příjemného, ale za víkend bylo hotovo.

Osazení strojků do zásuvek a vypínačů proběhlo až na podzim, protože jsme stejně touto dobou ještě stále nebyli připojeni k elektrickému proudu. Museli jsem ale již natáhnout všechny kabely, protože se blížila realizace sádrokartonových stropů.

Reklama
Rozvody elektřinyRozvody elektřiny

Náklady

Název položkyCena
Kabely, rozvaděč, práce
90 000 Kč
Chráničky
3 500 Kč
Krabičky
1 500 Kč
Celkem95 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama